I juli 1988 utgick stöd till 16 dagstidningar, 10 av dessa utkom som radiotidning. Dessutom utkom Göteborgs-Posten enligt den så kallade RATS-metoden (Radiosänd Talsyntestidning för Synskadade). När Taltidningsnämnden började sitt arbete fanns drygt 1 000 radiotidningsläsare och ca 500 kassettidningsläsare. Ca 1 250 radiotidningsmottagare fanns tillgängliga. Ca 35 mottagarutrustningar för RATS fanns tillgängliga.
Taltidningsnämnden har i omgångar köpt ytterligare 6 000 radiotidningsmottagare. Totalt förfogar nämnden över ca 7 200 radiotidningsmottagare.
RATS-tekniken är tillgänglig för stora delar av målgruppen för taltidningar. Tidningen blir tillgänglig med mycket enkla kommandon. Det är först vid sökning mm som mera avancerade kunskaper behövs. Många värjer sig dock mot ny teknik. Här har en klar åldersskillnad kunnat noteras. Vidare kan konstateras att tekniken inte anpassats fullt ut för att tillgodose rörelsehindrade.
Den grupp som starkast efterfrågar RATS-tekniken har ofta annan datorvana. Det kan vidare noteras att de eftersträvar att använda utrustningen också för andra ändamål än tidningsläsning.
Samråd har skett med Tal- och Punktskriftsbiblioteket (TPB) Överläggningar har också förekommit om utvecklingsarbete inom Televerket, t ex Teleguide-tillämpningar. Vidare kan konstateras att arbetsmarknadsmyndigheterna arbetar med datorfrågor för synskadade.
Den mottagarutrustning som TTN ställer till förfogande är kraftfull nog att även kunna användas för detta -- speciellt när det gäller facklitteratur där man söker information och inte läser från pärm till pärm.
TPB har försöksverksamhet med 6 egna datorer för studerande synskadade. En rad ytterligare initiativ tas för att med datorers hjälp förbättra synskadades informationssituation. Flera idéer bearbetas konkret. I andra fall är idéerna på ett mera idémässigt stadium. Inom ramen för RATS-projektet har tanken väckts att Text-TV:s informationsutbud väl skulle lämpa sig för läsning i mottagarutrustningen RATS.
Från Taltidningsnämndens utgångspunkt finns inget hinder att använda den utrustning som finns inom ett vidgat område.
Ingen har ett samlat ansvar eller ett ansvar för samordning vad gäller synskadades tillgång till datorer. Sannolikt är det lämpligt att ställa datorer med talsyntes-funktion till synskadades förfogande som ett allmänt handikapphjälpmedel. Sedan kan olika intressenter genom modem och programvara ansluta sin funktion. Den allterminal en synskada då har tillgång till skulle kunna användas för tidningsläsning, bokläsning, som arbetsredskap, för att få tillgång till information i databanker, uppslagsverk, telefonkatalog osv. Här finns också Text-TV med i bilden.
Enligt taltidningsnämndens mening bör regeringen uppdra åt lämplig instans att utveckla ett sådant hjälpmedel för synskadade. I avvaktan på en sådan lösning bör varje myndighet ha i uppdrag att i sin egen upphandling beakta de samekonomiska aspekterna vid tillhandahållande av datorer för synskadade från ett bredare perspektiv än det myndigheten primärt har att bevaka. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till vad ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om RATS-tekniken och en allterminal för synskadade.
Stockholm den 25 januari 1995 Karl-Göran Biörsmark (fp) Sigge Godin (fp)