En utgångspunkt för ett demokratiskt system är att valsystemet skall ge rimliga möjligheter för nya partier och opinioner att bli representerade i beslutande organ. Man kan fråga sig om det svenska ger en reell sådan möjlighet. Spärrgränsen på fyra procent har lett till att det tog 70 år innan Miljöpartiet de gröna som första nya parti lyckades ta sig in i riksdagen. Det i sig innebar en förlösning i väljarkåren som på kort tid ledde till att ytterligare två partier lyckades klättra över fyraprocentsgränsen. Empirin visar därmed att det inte är omöjligt att ta sig över procentspärren till riksdagen. Miljöpartiet de gröna har gjort det två gånger. Det innebär dock inte att spärrgränsen är bra som den är.
Valsystemet är viktigt för att skapa både effektivitet och förnyelse i politiken. Därför skall det inte användas som ett skydd mot nya partier. En så hög spärr som fyra procent har, trots vad som hänt i Sverige det senaste årtiondet, effekten att nya idéer bromsas och inte får samma chans att delta och utvecklas i den fria debatten. Internationella jämförelser visar också att det är oerhört svårt för nya partier att klättra över så höga spärrar som fyra procent. Jämförelsen med Danmark visar också att en lägre spärr inte behöver innebära en sämre effektivitet i folkstyret.
Den nuvarande fyraprocentspärren till riksdagsvalet bör sänkas till 2 %. En sådan spärr skulle underlätta för nya opinioner att kanaliseras och utvecklas, utan att menligt minska effektiviteten i folkstyret.
I konsekvens med denna sänkning föreslås att den nuvarande spärren på 12 % av rösterna i en enskild valkrets sänks till 6 %.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att spärrarna till riksdagen bör sänkas.
Stockholm den 24 januari 1995 Peter Eriksson (mp)