Vänsterpartiet anser att rösträtt för invandrare i riksdagsval är en viktig demokratisk och politisk fråga. Rösträttsbestämmelserna i hemländerna och invandrarländerna har gjort att flyttningen i allmänhet inneburit förlust av rösträtten.
Hundratusentals invandrares förlust av rösträtt är i första hand en allmän-demokratisk fråga.
Svenskar och invandrare arbetar på samma arbetsplats och har gemensamma sociala och ekonomiska intressen, men en del av dem är utestängda från möjligheten att politiskt påverka dessa intressen på riksplanet på grund av att de är utländska medborgare.
Rösträttsbestämmelserna och framför allt kopplingen mellan medborgarskap och rösträtt härstammar från den tid då stora arbetskraftsomflyttningar mellan olika länder var ett okänt fenomen. Befolkningssammansättningen i de olika länderna var mer enhetlig och medborgarmässigt homogen. I det läget framstod inte sambandet mellan rösträtt och medborgarskap som ett problem för demokratin eftersom de som bodde och arbetade i ett land också var medborgare i det landet.
Under de förutsättningarna kom inte rösträttsbestämmelserna att strida mot reformens syfte, att ge alla människor möjlighet att påverka det politiska skeendet och samhällslivet i det land där de lever och arbetar. Den politiska ledningen och de beslut som bestämmer landets utveckling skall motsvara invånarmajoritetens intressen och vilja.
I dag är situationen annorlunda. Invandringen har för Sveriges del inneburit att befolkningen inte längre är lika enhetlig som tidigare. Det finns flera hundratusen invandrare och invandrarättlingar som inte är svenska medborgare och därför saknar rösträtt i riksdagsval. Kommunalpolitiken är i dag mycket beroende av den politik som förs på riksplanet. Det innebär att många beslut som rör invandrare fattas på riksnivå utan att de som besluten berör har någon möjlighet att påverka, t.ex. inriktningen på integrationspolitiken.
Vänsterpartiet har under en följd av år ställt krav på att rösträtt för invandrare i riksdagsval skall införas. Rösträtten bör i princip utformas efter samma regler som gäller för rösträtt vid kommunalval.
Det tog den svenska arbetarrörelsen flera decennier av kamp för att uppnå de politiska rättigheter som gäller i dag. Målet är fortfarande att uppnå allmän och lika rösträtt. I dag gäller kampen invandrarnas rösträtt i riksdagsval.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att ett förslag om rösträtt för invandrare i riksdagsval, utifrån de regler som gäller för rösträtt vid kommunalval, snarast föreläggs riksdagen.
Stockholm den 22 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Ulla Hoffmann (v)