39 av riksdagens 349 mandat är så kallade utjämningsmandat. Dessa har hela riket som sin valkrets och finns för att göra mandatfördelningen mera i linje med partiernas väljarandelar. Utjämningsmandaten är av mycket stor betydelse framförallt för att de mindre partierna ska få en rimlig representation.
I kommuner och landsting saknas utjämningsmandat. En stor del av kommunerna är indelade i två eller flera valkretsar, och detsamma gäller landstingen. Det har fördelar främst för geografiskt väl koncentrerade partier, men försvårar en proportionellt rättvis representation i kommun- och landstingsfullmäktige. Inte sällan leder det till att mandatfördelningen kraftigt avviker från det utfall som valresultatet borde gett upphov till.
I Borlänge fick Miljöpartiet de Gröna 10 röster mer än Centerpartiet, men de sistnämnda fick fem mandat, medan de förstnämnda endast fick fyra. Valet 1991 i Uppsala gav KDS fyra mandat och Mp tre, trots att Mp hade drygt en halv procent fler röster än KDS. Förklaringen låg i hur rösterna fördelade sig över valkretsarna. Många exempel finns på samma sak, och säkert har det i andra tillfällen utfallit till Mp:s fördel.
Det avgörande är inte vilket eller vilka partier som tjänar respektive förlorar på dagens kommunala och regionala valsystem, utan att demokratin förlorar på systemet. Medborgarnas lika värde, uttryckt i sentensen ''En man, en röst'' alternativt ''En kvinna, en röst'', är grunden för all representativ demokrati. Vi bör verka för att den följs!
Indelningen av kommunerna i valkretsar har ofta tillkommit av partitaktiska skäl, och motiveras egentligen endast i särskilt stora kommuner. För att vi ska närma oss en situation där varje röst är lika mycket värd, bör varje kommun bestå av endast en valkrets, med undantag för de tio största kommunerna som av praktiska skäl också framöver bör få ha fler valkretsar. I de fall flera valkretsar tillämpas -- för de tio största kommunerna och de landsting som så önskar -- skall minst 10% av mandaten vara så kallade utjämningsmandat, som fördelas efter den jämkade uddatalsmetoden, liksom i riksdagsvalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att fr.o.m. valet 1998 endast de tio största kommunerna tillåts ha fler valkretsar än en,
2. att riksdagen beslutar att de kommuner som har fler valkretsar än en skall fördela minst 10 % av mandaten som utjämningsmandat,
3. att riksdagen beslutar att landstingen, i de fall de består av flera valkretsar, skall fördela minst 10 % av mandaten som utjämningsmandat,
4. att riksdagen beslutar att utjämningsmandat för kommuner och landsting skall fördelas efter den jämkade uddatalsmetoden.
Stockholm den 23 januari 1995 Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp) Ewa Larsson (mp) Thomas Julin (mp) Peter Eriksson (mp)