Sverige har tagit steget in i Europeiska Unionen, i själva verket en politisk bekräftelse på en sedan länge pågående ekonomisk och kulturell integrationsprocess.
Skåne har i egenskap av Sveriges sydligaste landskap och som granne med den europeiska kontinenten en unik roll. I Skåne finns närheten till de stora marknaderna såväl inom EU som till de nya, växande marknaderna i gamla Östeuropa. Det innebär betydande möjligheter att i Skåne utveckla ett starkt och varierat näringsliv men också särskilda utmaningar för t.ex. den del av näringslivet, jordbruk och livsmedelsindustri, som tidigare genom nationella regleringar skyddats från konkurrens.
Skåne är en region i Sverige men också en naturlig del av en Östersjöregion där kontakterna med Själland, norra Tyskland, Polen och Baltikum kommer att spela en växande roll inte minst mot bakgrund av EU-medlemskapet och frihandelsavtalen med de nämnda länderna utanför EU.
Sett från ett svenskt perspektiv är Skåne ett brohuvud till kontinenten. En väl utbyggd infrastruktur, snabba och väl fungerande kommunikationer i Skåne och till kontinenten, är en angelägenhet för hela Sverige och för näringslivet överhuvudtaget.
I Skåne finns betydande kunskaps- och forskningsresurser i form av Lunds universitet, Nordens största och ett av norra Europas mest kompletta universitet. Högskoleresurser finns dessutom i Malmö, Kristianstad och Helsingborg.
Skåne har en rad goda sidor. Närheten till kontinenten och de stora marknaderna, en betydande forsknings- och kunskapspotential, täthet -- ca en miljon människor bor i Skåne -- och samtidigt god tillgång till natur och rekreationsmöjligheter.
Det innebär att Skåne har stora möjligheter att erbjuda de människor som bor här ett gott liv, goda förutsättningar att utveckla näringslivet och att överbrygga sysselsättningsproblemen och bidra till en positiv utveckling i hela landet.
För att Skåne skall kunna ta tillvara sina goda sidor på bästa sätt krävs regionala initiativ men också nationella politiska beslut som undanröjer hinder för och stimulerar en gynnsam utveckling.
Ett direktvalt Skånefullmäktige
De regionala förvaltningsuppgifterna i Skåne är i dag fördelade på två länsstyrelser, tre sjukvårdshuvudmän, ett antal kommunalförbund och en rad statliga sektorsorgan. Denna regionala röra har historiskt sett lett till revirtänkande och handlingsförlamning i för hela Skåne viktiga frågor. För att Skåne på bästa sätt skall kunna ta tillvara sina möjligheter krävs en ny regional organisation och ett tydligare statligt engagemang i regionens utveckling.
Det finns i Skåne en betydande enighet om behovet av ett ''enat Skåne''. Detta har lett till att landstingen och kommunerna på eget initiativ förberett en regional omorganisation bl.a. genom inrättandet av Skånestyrelsen. Frågan om den framtida organisationen utreds också av den s.k. Regionberedningen vars slutbetänkande väntas i vår.
Det är högst angeläget att regering och riksdag snarast framlägger förslag respektive fattar beslut om att så fort som möjligt inrätta ett direktvalt Skånefullmäktige med egen beskattningsrätt och med ansvar bland annat för sjukvård, trafikfrågor, regionala planfrågor och näringspolitik. Detta Skånefullmäktige ersätter de nuvarande sjukvårdshuvudmännen, landstingen, kommunalförbunden på berörda områden och tar dessutom över en del av länsstyrelsernas regionala uppgifter.
En försäkringskassa för Skåne
Det arbete som pågår för att forma en ny regional organisation i Skåne aktualiserar också sammanläggning av försäkringskassorna i Skåne.
I dag väljer man i ökad utsträckning läkare, arbetsplats etc. på annan plats än där man har sin bostadsort och helt oberoende av gamla administrativa gränser. För att möta denna utveckling och medborgarnas behov och önskemål försöker vården, socialförsäkringen och även andra samhällets serviceorgan att anpassa sin verksamhet. Kassans huvudinriktning när det gäller arbetet med rehabilitering och förebyggande insatser är ett nära samarbete med vården och företagen/arbetsplatserna. Detta arbete underlättas om hela Skåne blir en kassa.
De båda försäkringskassorna i Skåne bör få i uppdrag att utreda hur sammanslagningen skall ske samt framlägga förslag om en gemensam försäkringskassa för Skåne. Centralkontoret bör ha sin placering i Kristianstad i enlighet med en politisk överenskommelse i Skåne.
Samarbete i Östersjöregionen
Skåne ingår också som en del i en större Östersjöregion tillsammans med andra svenska Östersjölandskap, Själland, norra Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Ett växande samarbete bedrivs inom denna region. Det handlar om samarbete på det ekonomiska området, kring transport- och handelsfrågor, samarbete mellan universitet och högskolor i regionen, om gemensamma kulturprojekt och om vänortsutbyte m.m.
Genom EU-inträdet kan dessa kontakter förväntas öka i betydelse, och EU-kommissionen har också genom det s.k. INTERREG II-initiativet avsatt särskilda medel som skall främja integrationen inom gränsöverskridande regioner. Samarbetet mellan Sydsverige, Själland och Nordtyskland uppfyller rimligen alla kvalifikationer för att kunna prioriteras inom ramen för INTERREG II.
En politik för tillväxt och jobb
Målet för de regionala liksom de nationella närings- och arbetsmarknadspolitiska insatserna är tillväxt och jobb. Till de centrala delarna i en tillväxtpolitik hör att skapa en väl fungerande infrastruktur: kommunikationer, kunskaps- och forskningsresurser, energi- och kretsloppssystem, och en allmänt sätt bra livsmiljö.
De regionala näringspolitiska insatserna måste, vid sidan av strategiska infrastrukturella satsningar, i hög grad inriktas på att understödja utvecklingen av de små och medelstora företagen i regionen. Detta med målen att öka mångfalden i näringslivet och att skapa nya arbetstillfällen och med särskild inriktning på nyföretagande, kompetenshöjning, teknik- och produktförnyelse och förbättrad riskkapitalförsörjning.
Men näringspolitik måste också handla om att få företag och enskilda att utnyttja det stöd och de resurser som finns. Det kan i det sammanhanget konstateras att samhällets insatser på området inte är alldeles enkla att överblicka för den enskilde företagaren. Det finns en mångfald aktörer och stödsystem på det näringspolitiska området, ofta med likartade och överlappande roller.
En viktig ambition måste vara att förenkla och renodla de näringspolitiska insatserna, både med avsikten att förenkla för de individer eller företag som vill nyttja de näringspolitiska medlen och att avbyråkratisera och förbilliga de administrativa systemen.
En offensiv regional näringspolitik i Skåne skall bedrivas med följande övergripande målsättningar:Regional balans. Hela landskapet har förutsättningar att utvecklas.Full sysselsättning.Allas delaktighet. De sociala trygghetssystemen skall garantera kvinnors möjlighet till förvärvsarbete. Kvinnligt företagande skall stimuleras. Invandrarnas erfarenheter och traditioner skall tas tillvara. Förenkling och renodling. En sektorsövergripande syn på regional uppgiftshantering. Det handlar om att kraftsamla resurser, över administrativa gränser.
Ett centrum för näringslivsutveckling
De näringspolitiska insatserna skall vara överblickbara och lättillgängliga. I Skåne skall det därför finnas ett näringslivsutvecklingscentrum dit företag, uppfinnare, blivande företagare, fackliga organisationer och anställda kan vända sig med sina idéer eller problem. Där skall finnas kompetenta generalister/handläggare med uppgift att ge stöd och rådgivning, och att förmedla kontakter till olika former av specialistkompetens, t.ex. till Länsarbetsnämnden, Exportrådet eller Tekniska högskolan i Lund.
Sammanslagningen av de båda länsvisa utvecklingsfonderna till ett gemensamt bolag, ALMI Företagspartner Skåne, är ett viktigt steg emot en samordning av resurserna och förverkligandet av ett skånskt centrum för näringslivsutveckling.
Det räcker emellertid inte att med tidigare nämnda medel stimulera produktförnyelse och nyföretagande. Förnyelsen av produktion och näringsliv måste utgå från en helhetssyn på arbetslivet och människan i arbetslivet. Kraven på trygghet i anställningen, inflytande över arbetet och rätten till kompetensutveckling måste gå hand i hand med själva produkt- och näringslivsförnyelsen.
Vi ser det därför som synnerligen angeläget att den sortens utvecklingsarbete som bedrivits inom ramen för arbetslivsfonderna kan fortsätta om än i nya former. Resurser måste avsättas för kompetenshöjning och arbetslivsutveckling med sikte på att utveckla det goda arbetet, och dessa resurser bör handhas regionalt och i former som anpassats till varje regions speciella förutsättningar.
Ett regionalt utvecklingscentrum för kvinnor
Skall kvinnor och män ha lika möjligheter när det gäller arbete, utbildning, service och inflytande är det nödvändigt att särskilt uppmärksamma kvinnors situation. Det handlar om att bredda den kvinnliga arbetsmarknaden så att hittills manliga yrkesområden öppnas för kvinnor. Det handlar om riktade insatser för att stimulera kvinnligt nyföretagande och kvinnlig kompetensutveckling.
Vi menar att det skall vara en målsättning att skapa ett skånskt utvecklingscentrum för kvinnor.
Detta centrum skall initiera och stimulera utbildning och projekt ägnade att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden samt uppmuntra och bedriva kompetensutveckling för regionens kvinnor. Det skall finansiera utredningsarbete och forskning om kvinnors villkor i regionen och stötta kvinnors idéer kring nya produkter, produktionsteknik och kvinnligt företagande.
De regionala resurscentra som nu börjar byggas upp i de båda Skånelänen är ett steg i riktning mot ett sådant skånskt utvecklingscentrum för kvinnor.
Program för skånsk livsmedelssektor
Livsmedelssektorn är av stor betydelse för skånskt näringsliv. Jordbruk, livsmedelsproduktion och livsmedelshantering sysselsätter i Skåne 25 000 personer. Trots att Skånes landareal bara utgör 2,6 % av Sveriges totala så finns här ca 17 % av landets åkerareal.
Jordbruk och livsmedelsindustri tillhör dock, jämte byggsektorn, de näringsgrenar där sysselsättningskrisen varit särskilt påtaglig i Skåne.
Skånskt jordbruk och skånsk livsmedelsindustri har goda förutsättningar att konkurrera på EU:s livsmedelsmarknad. Det skånska jordbruket är högavkastande. Värdet av den skånska växtodlingen uppgår ett normalår till ca 25 % av det totala skördevärdet i landet. Skåne har Sveriges i särklass bästa jordar. Brukningsenheterna är stora och effektiva. Livsmedelsindustrin kännetecknas av inarbetade varumärken som borgar för rena produkter av hög kvalitet.
För att det skånska jordbruket och livsmedelsindustrin skall klara konkurrensen krävs förstås att näringen kan arbeta på villkor som är likvärdiga med de som gäller i konkurrentländerna. Vi vill dessutom betona vikten av att den återreglering och nya utformning av jordbruksstödet som blivit följden av EU-inträdet inte får leda till att jordbruksproduktionen i landet snedvrides geografiskt. Olika typer av livsmedelsproduktion skall i princip bedrivas i de delar av landet där de naturliga förutsättningarna är bäst för respektive gröda eller animalieprodukt.
Om skånsk mat och dryck skall kunna hävda sig i den internationella konkurrensen och långsiktigt bidra till ett bättre sysselsättningsläge krävs framför allt mer kunskap och mer kompetens i alla led, från ax till kaka.
Vid en internationell jämförelse är utbildningsnivån i den svenska livsmedelssektorn låg. Alldeles för små resurser har avdelats till forskning, produktutveckling, ny teknik och organisation.
Ett program för att utveckla den skånska livsmedelssektorn bör ta sikte på att utveckla kvalitet i både produktion och produkt -- rena livsmedel, miljöriktig och uthållig produktion, hög förädlingsgrad och högt kunskapsinnehåll. Vi vill att staten och regionala organ -- i samverkan med branschen -- tar initiativ till att utarbeta ett framtidsprogram för bionäringarna och livsmedelsindustrin. Centrala moment i programmet skall vara att öka forsknings- och utvecklingsinsatserna och att effektivare sprida ny kunskap/livsmedelsteknik för att stimulera produktförnyelse, nyföretagande och kompetenshöjning i branschen.
Ett program för den skånska livsmedelssektorn bör omfatta inte bara jordbruk och trädgårdsnäringar utan också fisket. I Skåne finns ca 500 yrkesfiskare. Värdet av den totala fångsten ett normalår är en halv miljard kronor. Fisket i Östersjön, i Öresund och Kattegatt, är i dag osäkert. Däremot tillväxer sötvattensfisket. Kräftodling i dammar är av stor omfattning i Skåne. Fritidsfiske och fiskevård är av växande betydelse i de skånska inlandsvattnen.
Verksamheten vid Lantbrukshögskolan i Alnarp är en viktig resurs för Skåne men också för hela landet. Den unika verksamhet som förekommer där måste tillförsäkras en stabil grund för sin fortsatta existens. Den sydsvenska jordbruksnäringen m.m. utvecklas givetvis bäst i sin naturliga växtmiljö. Det är vidare angeläget att den verksamhet vid Alnarp som omfattar den urbaniserade gröna miljön ges goda arbetsbetingelser.
För att bredda insatserna till stöd för livsmedelsområdet vill vi att det inrättas en agroteknisk utbildning på högskolenivå i Kristianstad. Utbildningen skall förmedla kunskaper och forskningsresultat och samarbeta med Livsmedelstekniskt centrum i Lund och med Fytokemicentrum på Balsgård. Utbildningen i agroteknik skall givetvis inte konkurrera med den utbildning som bedrivs vid Alnarp utan komplettera denna.
Turismen -- en framtidsbransch
Turismen erbjuder stora möjligheter för Skåne. En satsning kan ge många nya jobb och inkomster till regionen. Också här samverkar Skånes goda sidor: närheten till de befolkningstäta områdena på kontinenten, tillgången till natur och rekreationsområden.
De stora och i hög grad icke erövrade turistmarknaderna finns i vårt närområde, i norra Tyskland och i Norden. Redan i dag sysselsätter besöksnäringen i Skåne bortemot 12 000 personer. Det kan också konstateras att Skåne under de senaste fyra åren tagit marknadsandelar. Den möjliga marknaden för skånsk turistnäring är emellertid långt större, dess potential har inte utnyttjats därför att turismen aldrig på allvar betraktats som en näring med möjlighet att generera inkomster och jobb.
En utvecklad skånsk turism och dess möjligheter hänger självklart intimt samman med andra satsningar: förbättrade kommunikationer, kulturella ambitioner och ett intensivt miljövårdsarbete. Att ta tillvara Skånes förutsättningar på det turistiska området handlar i mycket hög grad om att samordna landskapets resurser och att satsa gemensamt bland annat på marknadsföring. Ett enat Skåne och inrättandet av ett Skånefullmäktige spelar också på detta område en central roll.
IT-teknologin -- ännu en framtidsbransch
Den nya informationsteknologin befinner sig i fokus för debatten om framtidens arbetsliv och näringsliv. Nya oanade möjligheter öppnar sig, inte minst vad gäller att decentralisera produktion och administration. IT- revolutionen har förmodligen bara börjat.
IT-Skåne är en satsning på Skåne som en sammanhållen region. Länsstyrelserna, Lunds universitet och Kristianstads högskola samverkar med näringsliv och kommuner i ett projekt som skall göra Skåne till föregångare vad gäller användning av modern informationsteknologi. En teknologi som inte minst ger möjlighet att skapa jobb i små och medelstora företag.
Den borgerliga regeringen valde att ''låsa in'' de medel man avsatte för stöd till IT-utvecklingen i en stiftelse utanför demokratisk kontroll. Vi förutsätter dock att problemen kring den frågan kan lösas och att IT-Skåne får centralt stöd för att fortsätta sin viktiga verksamhet.
Kunskapstillväxt för ökad kompetens
En betydelsefull komponent för en regions utvecklingsmöjligheter är förmågan att stimulera framväxten av ny kunskap och kompetens.
Skåne har här ett gott utgångsläge. Här finns Universitetet i Lund, Lantbruksuniversitetet i Alnarp, högskolorna runt om i landskapet och, i en integrerad Öresundsregion, de danska Universiteten i Köpenhamn och Roskilde. Här finns folkhögskolor och en stark folkbildningstradition.
Men vi vet också att forskningsanknytningen och antalet högskoleutbildade i olika branscher varierar. Här finns ett betydande antal kunskapsintensiva företag t.ex. inom läkemedelsindustrin. Samtidigt saknas nästan helt forskningsanknytning inom andra viktiga näringar, som livsmedels- och träindustri.
En viktig uppgift för staten och de regionala organen är att organisera ett kunskapsutbyte mellan å ena sidan kunskapssamhället och forskningen och å andra sidan företagen, den offentliga sektorn och arbetslivet i vid mening.
Möjligheterna att decentralisera olika utbildningar har försämrats med det nya resurstilldelningssystem som genomfördes av den borgerliga regeringen. Detta system innebär att huvudparten av statsbidragen fördelas efter prestation, dvs. efter antalet utexaminerade studenter, vilket gynnar snabb genomströmning och koncentration av utbildning till de stora universitets- och högskoleorterna.
För att högskolepolitiken effektivt skall kunna stödja regionalpolitiken krävs en översyn av resursfördelningssystemet till högskoleutbildning.
Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed
Trafikflygarhögskolan inrättades 1984 för att skapa ett civilt alternativ till flygbolagens rekrytering av piloter från flygvapnet. Senast våren 1993 uttalade försvarsutskottet att skolan har en betydelsefull uppgift att fylla när det gäller att långsiktigt säkerställa behovet av piloter. På regeringens uppdrag har Lunds universitet utrett skolans fortsatta verksamhet och kommit till slutsatsen att det vore en fördel att inordna denna verksamhet under universitetet.
I årets budgetproposition, bilaga 5 Försvarsdepartementet, föreslår regeringen en neddragning av departementets anslag med hänvisning till besparingskrav och ''det begränsade behovet av verksamheten''. Man överlåter samtidigt åt försvarsmakten att inom ramen för tillgängliga resurser avgöra verksamhetens fortsatta omfattning och inriktning. I detta ryms också alternativet att lämna förslag till regeringen om nedläggning av skolan.
Då flygtrafiken nu ökar starkt och därmed också behovet av fler piloter vore det djupt olyckligt om samhället skulle avhända sig möjligheten att utbilda trafikflygare för civila ändamål.
Det finns starka skäl för att även fortsättningsvis anordna civil pilotutbildning i offentlig regi. En sådan utbildning står öppen för alla ungdomar, även dem som saknar möjlighet att på egen hand finansiera sådana relativt kostsamma studier. Mot denna bakgrund menar vi att Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed skall bibehållas på oförändrad nivå och att utbildningen skall inordnas i verksamheten vid Lunds universitet.
Riskforskningsorganisation vid LTH
En förbättrad och utökad riskforskning är viktig både för att förhindra katastrofer och mänskliga tragedier och i ett ekonomiskt perspektiv för att skapa tillväxt och ökat välstånd. Men forskningen på området är fragmenterad och ineffektiv.
Den nyligen avslutade hot- och riskutredningen har också konstaterat att samhället i hög grad är betjänt av en sådan forskning samtidigt som ett rationellt utnyttjande av forskningsresultaten ställer stora krav på en kraftsamling av resurserna.
Förutsättningarna är synnerligen goda för att vid Lunds tekniska högskola (LTH) bygga upp en riskforskningsorganisation på området stora olyckor och teknologiska system och att därmed åstadkomma en nödvändig samordning och kraftsamling, inte minst därför att riskforskningen vid LTH och Lunds universitet är av betydande volym och på hög internationell nivå. Vad som saknas är resurser för att bygga upp en organisation för systematisk samverkan och integration.
Moderna förbindelser
Skåne är en viktig kommunikationsregion. En stor del av det gods och av de människor som skall till eller från kontinenten passerar skånska järnvägar, vägar och hamnar.
Sverige och Danmark har kommit överens om och beslut har fattats om att bygga en bro över Öresund. En fast förbindelse över Öresund ställer samtidigt krav på anslutande förbindelser. Vi vill i det sammanhanget peka på vikten av att Citytunneln i Malmö blir verklighet.
Ett utvidgat transportnät medför belastningar på omgivning och natur. Kraven på samhällsplanering blir stora.
För att ta tillvara möjligheterna och möta problemen med ett intensivt och växande transportsystem, så vill vi att ett kraftfullt transporttekniskt centrum utvecklas i Skåne. Lunds tekniska högskola ligger mitt i ett kommunikationsområde -- Skåne. Möjligheterna till ett nära samarbete mellan kvalificerad forskning kring kommunikationer och miljöanpassning och annan samhällsplanering måste tas till vara.
Allteftersom närkommunikationerna byggs ut kommer Skåne att i allt större omfattning bli en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Valfriheten för den enskilde ökar. Tillväxtförutsättningar för regionen förbättras. Men då krävs samordning, mellan nationella, regionala och lokala trafiksystem. Flyg, färje- och tågförbindelser måste ha bra anslutningar till buss och personbilstrafik, i framtiden kanske till snabbspårvägar och lokala system för elbussar. En heltäckande skånsk trafikplan för snabba, energisnåla och miljövänliga transporter måste utarbetas.
Ett regionalt demokratiskt organ för hela Skåne förbättrar förutsättningarna för planering och samordning. Staten får en tydlig samarbetspartner i Skåne.
Skåne får inte bli en flaskhals för gods- och persontrafiken. Redan i dag finns det trånga sektorer. Att exempelvis på samma järnvägsspår ha såväl person- som godstrafik fungerar intill ett visst kapacitetsutnyttjande. Framtidens spårbundna trafik skall växa och omfatta på persontrafiksidan kollektivtrafik, regional- och fjärrtrafik samt snabbtåg och vidare godstrafik av såväl regional som fjärrtåg samt därutöver en växande internationell godstrafik. Då räcker i vissa avsnitt inte dagens spårsystem och andra järnvägsinvesteringar till i Skåne. Kapacitetstaket är nått och flaskhalsarna hindrar en sund utveckling. Flaskhalsar som drabbar Skåne men också i hög grad det övriga Skandinaviens näringsliv och innevånare.
Regeringen bör därför ta sådana initiativ att person- och godstrafiken i och genom Skåne kommer att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt.
Bättre vägar
För att ta till vara de möjligheter som Skånes närhet till kontinenten innebär krävs ett vägnät av internationell standard. De insatser som måste göras är i första hand att rusta upp och förbättra det redan befintliga vägnätet till en standard som motsvarar höga krav på framkomlighet och säkerhet.
Vägnätet skall ta till vara tillväxtpotentialen i hela regionen:
Vi vill ha satsningar på vägarna E 4 och E 6, väg 23 i en delvis ny sträckning som väg av hög standard söderifrån till Hässleholm med anslutning till E 4:an, samt väg E 22 som hög standard i hela sin sträckning. Vad gäller tvärförbindelserna är satsningar på vägarna 21 och 11 av störst betydelse.
Tågtrafiken
Transportsystemen påverkar natur- och livsmiljö. Ekosystemet i Skåne utsätts redan i dag för stora belastningar. Befolkningstätheten är större och nedfallet av försurande och förorenande ämnen mer omfattande än i någon annan del av vårt land. Skadorna på flora och fauna är så stora att de börjar få ekonomiska konsekvenser för vårt jord- och skogsbruk. Buller är ett stort problem i våra tätorter.
Det viktigaste inslaget i ett miljövänligt trafiksystem är att bygga ut de spårbundna transporterna. Hulterströmsöverenskommelsen för Malmöregionens trafiksystem syftar till att göra järnvägstrafiken till stommen i Skånes kollektivtrafiksystem. Snabbtåg kan bli ett attraktivt resealternativ både mot Stockholm och Göteborg. SJ:s och Banverkets påbörjade arbete, såväl snabbtågsanpassningen av Södra stambanan som en utbyggnad till dubbelspår på hela Västkustbanan, måste fullföljas utan dröjsmål.
Vi anser att Västkustbanan skall dras via Landskrona i samband med utbyggnaden. På så sätt knyts hela den skånska västkusten samman i järnvägsnätet. En sådan ny dragning är lönsam beroende på det stora reseunderlaget.
Statsmakterna måste medverka till, driva på och utveckla samarbetet mellan SJ, DSB och Själlands och Skånes regionala trafikorgan om den spårbundna trafiken kring Öresund. Förbindelse över Öresund öppnar stora möjligheter för den spårbundna kollektivtrafiken.
För att klara dagens krav på hastighet och leveranstrygghet måste den spårbundna godstrafiken ges bättre förutsättningar. Vi har ovan pekat på riskerna med flaskhalsar för transportflödena.
Etablerandet av en Riksbangård Syd skulle innebära bättre rangeringsmöjligheter för kontinentaltrafiken utöver de effektiviseringar som följer för de regionala godsflödena. En Riksbangård Syd bör ges en, med hänsyn till miljö, ekonomi och trafikeffektivitet optimal placering.
Flyg
Goda flygförbindelser är en viktig del i ett väl fungerande transportsystem. Skåne har i dag tre flygplatser, vilka ger närhet till flygförbindelserna för hela landskapet.
Snabbtågsförbindelserna innebär en hårdare konkurrens. Avregleringen av flyget har lett till en koncentration av flygtrafiken till större flygplatser. Tillkomsten av järnvägsförbindelse mellan Kastrup och Malmö ändrar förutsättningarna för flygtrafiken på Sturup. De skånska flygplatsernas framtid måste därför utredas noga. Vi utgår ifrån att regeringen och berörda organ tar erforderliga initiativ.
Miljöarbetet i centrum
Den på sikt helt avgörande utmaningen är att ställa om vår livsföring och vår produktion till ett långsiktigt uthålligt förhållande till naturen. Vi måste steg för steg gå från att förbruka till att bruka, från att exploatera till att förvalta.
Miljön i Skåne är hårt belastad bland annat genom utsläpp från den egna industrin, från trafik och jordbruk, men också genom miljöpåverkan från internationella utsläpp. I det här avseendet är förstås närheten till kontinenten snarast en nackdel.
Genom det arbete som utfördes i Miljödelegationen för västra Skåne lades en grund för ett aktivt miljöarbete i regionen. Delegationen kartlade miljöproblemen och presenterade en lång rad förslag till åtgärder som förutsatte såväl nationella som regionala, lokala och individuella insatser för att förbättra miljön.
Miljödelegationen presenterade sin slutrapport i december 1990. Drygt fyra år har alltså förflutit. Det finns därför starka skäl för att nu följa upp arbetet, dvs. att granska vad som faktiskt hänt med anledning av delegationens förslag. Hur har miljösituationen förändrats, hur långt har olika målsättningar infriats, hur har miljöarbetet i kommunerna bedrivits och så vidare?
Gröna resurscentra
Det största skånska miljöproblemet är kväveöverskottet som förorenar luft och vatten. En plan för reducering av kväveutsläppen måste tas fram. I ett kort perspektiv kan arbetsmarknadspolitiska resurser inriktas på beredskapsarbeten för att minska kväveläckaget från jordbruket.
Skånes sju naturbruksgymnasier borde vara en resurs i kunskapsöverföringen från den forskning som bedrivs vid Alnarp, på Balsgård, på Ultuna och inom livsmedelsindustrin, -- och ut till jordbruk, skogbruk, trädgårdsodling och hästhållning.
I Skåne pågår sedan 1991 ett samarbete kring utveckling av naturbruksgymnasierna till ''Gröna resurscentra''. Skolorna skall inte bara erbjuda ungdomar grund- och vidareutbildning inom en eller flera av naturbruksprogrammets inriktningar. De skall också svara för kvalificerad fortbildning av yrkesverksamma, och utbildning av företagsledare. Vid de gröna resurscentra skall bedrivas försöks- och utvecklingsarbete kopplat till information och rådgivning.
För att naturbruksgymnasierna effektivt, som gröna resurscentra, skall kunna bidra med kunskapsöverföringen till skånskt lantbruk, krävs en ny organisation. I dag präglas naturbruksutbildningarna i Skåne av små enheter, baserade på ett snävt utbildningsutbud. Naturbruksutbildningarna borde bättre avpassas för en näring i snabb förändring. Det behövs en skånsk länsövergripande organisation för samordnad, långsiktig planering och samverkan med statlig forskning och livsmedelsindustri.
Vi vill att staten som en del i samverkan kring ett program för utveckling av bionäringarna och livsmedelssektorn också aktivt deltar i utvecklingen av en regional skånsk organisation för Gröna resurscentra.
Ett centrum för miljövetenskaplig forskning
Miljöproblemen i Skåne är stora. Trafikssystemen och jordbruket är de enskilt största föroreningskällorna. Kväveutsläppen förstör luft och vatten. De inhemska luftföroreningarna är, tillsammans med det sura nedfallet från kontinenten, ett hot mot framför allt skogsmarkerna. Havsbottnarna dör i Östersjön, Öresund och Kattegatt.
Men miljöproblemen är inte bara ett hot, de är också en möjlighet. Miljöarbete och miljöteknologi är framtidsbranscher. Kunskaperna inom avfallshantering och återvinning växer snabbt.
Vi vill att ett miljövetenskapligt, tvärvetenskapligt forskningscentrum skapas vid Lunds universitet. Viktiga forskningsområden är miljöpedagogik, miljövänliga energisystem och odlingsmetoder, avfallshantering och kretsloppssystem, nya metoder för vattenrening etc. Vi fäster stor vikt vid tvärvetenskapligheten och vid att ett samarbete utvecklas med Högskolan i Kristianstad och Lantbrukshögskolan. Ett sådant miljövetenskapligt centrum skulle också kunna bli ett kompetenscentrum för energi- och miljöteknik.
Det ligger i Sveriges och Östersjölandskapens intresse att utveckla effektivare, miljövänligare energisystem, i t.ex. Polen och Baltikum. Det är också av stort intresse att ytterligare resurser tillförs programmet för att rena Östersjön.
Etablering av miljövärnskår i Kristianstad
Vi upprepar vårt tidigare förslag om etablering av civil miljövärnskår i Kristianstad. Förslaget har sitt ursprung i en FN-studie inför Riokonferensen där det rekommenderas etablering av internationella miljöräddningstrupper, som skall stå till förfogande när ett land begär hjälp vid miljökatastrofer och nödlägen.
Vi kan konstatera att det finns en mycket bred uppslutning bakom tanken att använda erfarenheter från det militära området -- teknik, forskning, kunskap, organisation och produktion -- för miljösatsningar. Arbetsuppgifterna för ett miljövärn är många och stora, både i Sverige och internationellt. Från svensk sida har vi ställt oss positiva till FN-förslaget om en miljövärnstrupp.
I Kristianstad har sedan några år tillbaka förts diskussioner om upprättandet av en miljövärnskår genom utnyttjande av de resurser som friställs vid nedläggning av militära förband. I samarbete med högskolan finns nu ett konkret utbildningsprogram som kan bedrivas i direkt anslutning till den kommande miljövärnskåren.
För att fullt ut realisera tanken om en miljövärnskår krävs det statlig medverkan på olika sätt. Det är därför positivt att försvarsministern i januari tillsatt en utredning om hur bl.a. behovet av miljöskyddsinriktade internationella katastrofinsatser skall tillgodoses (Utredning om civila insatser för internationell katastrof- och flyktinghjälp).
Vi finner det lämpligt att utredningen sker i nära samverkan med Kristianstadsprojektet om en miljövärnskår.
Gränskontrollen måste fungera
Närheten till den europeiska kontinenten är i allt väsentligt en fördel för Skåne. Men i vissa avseenden innebär detta också en ökad utsatthet. Det gäller exempelvis narkotikasmuggling och annan internationell kriminalitet. En stor del av narkotikan till Sverige förs in via skånska hamnar.
Det innebär både att narkotikamissbruk och kriminalitet riskerar att växa i de berörda städerna och att narkotika förs vidare in i Sverige om inte gränskontrollen och narkotikabekämpningen kan bedrivas effektivt.
EU-medlemskapet och det faktum att viktiga delar av tullens tidigare uppgifter därmed försvinner motiverar självklart rationaliseringar inom verksamheten. Men samtidigt har det från regeringen slagits fast att narkotika- och brottsbekämpning överhuvudtaget inte får bli lidande genom att gränskontrollen vid inre gräns i EU i väsentliga delar monteras ned.
Tullens och polisens resurser för bekämpning av narkotika och annan smuggling och kriminalitet måste bibehållas på en tillräcklig nivå.
Skåne skall försvaras
Europas säkerhetspolitiska karta har radikalt förändrats de senaste åren. Warszawapakten är upplöst. Europas kärnvapenmakter nedrustar. Samtidigt pågår krig och konflikter runt om i det forna Östeuropa. Det är under överblickbar framtid otroligt att Sverige skulle dras in i en stormaktskonflikt eller utsättas för en militär invasion. Däremot utsätts vi fortfarande för gränskränkningar. Detta gäller i synnerhet skånskt vatten och skånskt luftrum.
Skåne är en av Sveriges folkrikaste regioner och har stor betydelse för landets totalförsvar. Detta kräver att det militära försvaret snabbt skall kunna vara på plats. Antalet infallsportar, angreppspunkter, är betydande. Den öppna kusten och Öresunds folkrättsliga ställning kräver närvaro av marina förband. Skånes för landet viktiga infrastruktur
--
hamnar, flygfält, vägnät och järnvägar
--
ligger i företrädesvis öppen terräng, och detta kräver ett väl avvägt försvar med en stor andel insattsberett luftförsvar.
De värnpliktiga som behövs för Skånes försvar bör även framöver främst utbildas inom regionen. Så många bor i Skåne att andelen värnpliktiga som tas ut till utbildning är lägre här än någon annan stans i landet. Det är därför inte rimligt att skicka skåningar på värnpliktsutbildning utanför regionen. Det skulle dessutom resultera i högre kostnader och sämre beredskap.
Om hot om krig i Sverige i dag upplevs som mindre sannolikt, så växer istället medvetenheten om vårt moderna samhälles sårbarhet. Skåne har en avgörande betydelse för Sveriges försörjning. Avbrott i eldrift och vattenförsörjning, allvarliga föroreningar av luft, vatten och jordbruksmark till följd av miljökatastrofer i omgivande områden skulle om de inträffade få stora konsekvenser för Sveriges livsmedelsförsörjning. För att klara dessa nya hot krävs ett samordnat och väl utbildat totalförsvar. Skåne bör betraktas som ett område av mycket stor vikt i totalförsvarssammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast framlägga förslag om en direktvald Skånefullmäktigeförsamling med egen beskattningsrätt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda en sammanslagning av försäkringskassorna i M och L län,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att prioritera interregionalt samarbete i Östersjöregionen,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kompetenshöjande åtgärder och fortsatt arbetslivsutveckling,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett framtidsprogram för livsmedelssektorn,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om centralt stöd till IT-Skåne,4
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildnings- och forskningsresurser i Skåne,5
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationssystemen i Skåne,4
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av Miljödelegationen i västra Skånes arbete,3
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränskontroll och resurser för bekämpning av narkotika.6
Stockholm den 25 januari 1995 Johnny Ahlqvist (s) Börje Nilsson (s) Kaj Larsson (s) Ingegerd Wärnersson (s) Marianne Jönsson (s) Ulla Rudin (s) Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Nils T Svensson (s) Birthe Sörestedt (s) Marie Granlund (s) Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s) Christin Nilsson (s) Lena Larsson (s) Annika Nilsson (s) Per Olof Håkansson (s) Karin Wegestål (s) Anita Jönsson (s) Bo Bernhardsson (s) Ronny Olander (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till SfU. 2 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till AU. 3 Yrkandena 5 och 9 hänvisat till JoU. 4 Yrkandena 6 och 8 hänvisade till TU. 5 Yrkande 7 hänvisat till UbU. 6 Yrkande 10 hänvisat till SkU.