Skåne är ett bra landskap att leva i. Det har en internationell atmosfär och samtidigt en stark lokal kultur. Att landskapet en gång tillhörde Danmark kan förklara mycket av det skånska kynnet. Skåne är nu i behov av kraftfulla utvecklingsinsatser.
En regional, politisk och folklig mobilisering i organiserade former skulle skapa en skånsk slagkraft till fördel för hela Sverige.
Skånes problem kan lösas men det kräver en helhetssyn och en insikt i vad Skåne betyder för Sverige.
Från liberal utgångspunkt finns anledning att välkomna idéer om nya regioner i framtidens Europa. De bygger på två grundläggande liberala principer, internationalism och närdemokrati. Genom ett utbyggt EG-samarbete minskar nationsgränsernas betydelse. Människor, företag eller områden kan samverka med utgångspunkt från gemensamma intressen utan att nationella gränser hindrar.
Svenska län små
I ett EG-perspektiv är de svenska länen små. Till ytan kan en del svenska län visserligen hävda sig gentemot europeiska regioner. Befolkningen är dock i allmänhet väsentligt större i de nuvarande EG-ländernas regioner.
Det finns starka demokratiska, ekonomiska och praktiska argument för att en framtida svensk regionindelning skall bygga på andra områden än dagens län. Kommunikationer, näringsliv, utbildning, samarbetsbehov med mera har onekligen förändrats en del sedan 1600-talet. Statliga myndigheter, större företag med flera har ofta en egen indelning som ofta inte följer länsgränserna.
I ett framtida mer ekonomiskt och kulturellt integrerat Europa blir konkurrensen mellan olika områden skarp. Det gäller då att mobilisera de egna resurserna för att uppnå bästa möjliga utveckling. Tillgången på bra grundskolor, högre utbildning, bra kommunikationer, god miljö, tillgång till sjukvård, väl fungerande social service som barnomsorg och kulturell vitalitet är exempel på faktorer som avgör var människor vill bo och var företag etablerar sig.
När inflytandet genom nationalstat och parlament förändras, är det naturligt att både den lokala och regionala nivån blir starkare, vilket ligger väl i linje med EU:s s.k. närhetsprincip, dvs. att besluten skall fattas på lägsta möjliga effektiva nivå.
Det finns många frågor som inte skall avgöras i riksdagen, medan andra frågor inte kan lösas av enskilda kommuner. Behovet av en beslutsnivå på regional nivå blir allt tydligare, bl.a. har problemen med de s.k. storstadsförhandlingarna visat detta.
Det nationella perspektivet måste med nödvändighet svepa över ett brett område. Det gör beslutsprocessen ofta ineffektiv och byråkratisk. Den kommunala kompetensen å andra sidan är i många fall alltför snäv. Det gäller t.ex. omfattande investeringar i vägar och järnvägar, regionalpolitik, högre utbildning, turism, kultur, övergripande regional planering och specialistsjukvård. I Skåne har polisorganisationen visat sig behöva ökande regional samverkan.
Ett Skåne
Tankarna på ett samlat Skåne med starkare regionalt inflytande har alltid varit starka. Skåne är ett splittrat landskap med 3 landsting, 2 länsstyrelser, 33 kommuner, 5 kommunal- och planeringsförbund, 2 kommunförbund och ett otal mellankommunala lösningar.
Denna regionala röra har genom åren givit grogrund för ett destruktivt by-tänkande. Men nu verkar lyckligtvis en ny anda ha spritts över hela regionen, och samverkansformerna börjar få fastare konturer.
Bristerna inom infrastrukturen och omständigheterna runt beslutet om Öresundsbron har drivit fram större regional samsyn. Tankarna på en större självständighet gentemot centralmakten i Stockholm har funnits länge i Skåne. Men det som har förlöst debatten är diskussionen om EG/EU, det gränslösa Europa och de allt starkare regionerna. Kraven på samverkan inom Skåne och den södra landsdelen har också varit påtagliga från näringslivet. Sydsvenska handelskammaren har dessutom gått i bräschen för regional samverkan över nationsgränserna, bl.a. i form av det nyuppväckta Hansaförbundet.
De båda landstingen i Kristianstads län och Malmöhus län begärde hos regeringen hösten 1991 tillsammans med Malmö stad att Skåne skulle få bli en friregion. Man önskade att en form av skånskt parlament med samordnande ansvar för en rad verksamhetsområden skulle inrättas. Verksamheter, som i dag ligger under länsstyrelserna, landstingen, skilda regionala och mellankommunala organ.
Nuvarande länsstyrelser kan avvecklas, landstingen upphöra och en mängd regionala och mellankommunala organ sammanföras under det nya Skåneparlamentet.
En del har hänt 1994
Under 1994 drogs konkreta riktlinjer upp för ett administrativt och politiskt mer enat Skåne genom bildandet av ''Skåne-styrelsen''. I den ingår representanter från de 33 kommunerna och de båda landstingen. Likalydande motioner har väckts hos de tre sjukvårdshuvudmännen i syfte att skapa ett storlandsting till valet 1998.
Parallellt med dessa skånska initiativ kom regionberedningen med sitt slutliga ställningstagande i regionfrågan.
Under förra året hade vi hoppats att den borgerliga regeringen skulle presentera ett förslag för Skåne i enlighet med den framförda begäran. Men så blev tyvärr inte fallet.
Regionberedningens förslag lades redan under hösten 1993 rörande såväl Västsverige som Skåne och överensstämmer i stort med de tankar som man redan tidigare enats om i Skåne.
Några huvudpunkter:Lagförslag om regionförbund Initiativ från regionernaFörsöksverksamhet, dock längst två mandatperioderIndirekt valda regionfullmäktige men på sikt ett direkt valt regionalt organGenerell lagstiftning, dvs. även andra regioner kan ansöka om försöksverksamhetGeografiskt avgränsat Regionförbundets uppgifter, regionalt utvecklingsarbete, glesbygdsutveckling, näringslivsutveckling, utbildning, kultur, miljö och kommunikationer.
Regionberedningens förslag är en kompromiss mellan olika viljeinriktningar. Förslaget innehåller därför ett flertal oklarheter och brister. Från folkpartiet liberalernas sida i Skåne har vi -- medvetna om kravet på enighet inom regionen och mellan de politiska partierna -- accepterat denna kompromiss.
Förutsättningen är dock helt klar från vår sida, att detta regionala organ inte får permanentas. Den enda möjligheten att på sikt klara ett mer sammanhållet Skåne måste ske genom ett direktvalt regionalt organ -- ett Skåneparlament. Länsstyrelserna måste effektiviseras och rollen renodlas som statlig regional kontroll- och tillsynsmyndighet. Så är det inte i det aktuella förslaget.
Uppgifterna för det regionala organ som vi föreslår måste bli mer omfattande och beskattningsrätt (indirekt eller direkt) erhållas. I annat fall riskerar Skåne att endast få ytterligare ett tandlöst, regionalt organ!
Vår tveksamhet inför regionberedningens förslag gör därför att vi ytterligare vill poängtera försökskaraktären samt det självklara målet om ett direktvalt Skåneparlament. Detta leder fram till att försöksverksamheten endast bör pågå i en mandatperiod, dvs. fyra år.
Sverige centralstyrt
Koncentrationen av politisk, ekonomisk och massmedial makt till Stockholm är ett väsentligt problem i dagens Sverige. Direktvalda regionparlament vore ett sätt att minska och decentralisera den offentliga makten. Härigenom skulle större utrymme ges för större regioner och mer självständiga kommuner. Andra centrala maktcentra inom närings- och organisationslivet kan härigenom stimuleras att följa efter.
Låt Skåne gå före
Skåne är geografiskt, kulturellt, historiskt och näringsmässigt en väl sammanhållen region, som därför lämpar sig väl som ett försöksområde för ökat regionalt självstyre.
Skåne bör ges möjlighet till mer samlat och självständigt styre -- ett Skåne som i ett senare skede kan utvecklas till en större sydsvensk region.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett administrativt och politiskt samlat Skåne,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med förändrad regional uppgiftsfördelning i Skåne.
Stockhom den 25 januari 1995 Margitta Edgren (fp) Bengt Harding Olson (fp) Siw Persson (fp)