Den kommunallag som trädde i kraft den 1 januari 1992 gav kommunerna rätt att ge bidrag till de politiska partierna i form av mandatbundet stöd och i form av grundbidrag. I många kommuner har infekterade debatter uppkommit om fördelningen mellan mandatbundet stöd och stöd i form av grundbidrag. Grundbidraget skall utgöra en del av det totala stödet till partierna. Hur stor del grundbidraget skall vara av det totala stödet sägs det ingenting om i kommunallagen. Ingenting sägs heller om hur grundbidraget skall fördelas.
Den politiska majoriteten har i en rad kommuner använt detta till att skapa orättvisa partistöd. I en del kommuner har grundbidraget varit ända upp till 60 % och fördelats lika mellan alla partier i fullmäktige, vilket starkt har missgynnat de stora partierna. I en del andra har man haft inget eller ett ringa grundbidrag, vilket till en del missgynnat de små partierna.
Självklart är det så att den största delen av stödet skall vara knutet till antalet mandat. Ett stort parti har större kostnader i fler ledamöter, lokaler och administration än vad ett litet parti med kanske endast representation i fullmäktige har.
För att undkomma den olustiga situationen när reglerna för partistödet i kommunerna ändras i takt med skiftande politisk majoritet borde kommunallagen stadga en procentsumma av det totala stödet som skall gå till grundbidrag, förslagsvis 0 %.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt partistöd.
Stockholm den 24 januari 1995 Urban Ahlin (s)