Folkrättens årtionde fortsätter att utmana det svenska samhället. De konflikter som fortfarande finns mellan det svenska moderna samhället och den samiska kulturen, det samiska folket och deras näringar oroar i den svenska samhällskroppen.
Man kan säga att expansionen av de ''svenska invandrarna'' för tusentals år sedan, intensifierad av de moderna kommunikationssystemen och nya näringarna under 1800-talet, fortfarande lever i ett permanent kulturmöte, kanske kulturkrock, med det samiska samhället.
Det är på inget sätt självklart hur denna konflikt skall hanteras. Klart är dock att den gamla ursprungsbefolkningens villkor inte kan bortförklaras eller negligeras. I liknande etniska eller kulturellt betingade konflikter i andra delar av världen har vi förhållandevis enkelt att ta ställning för de förfördelades ståndpunkt. Men då konflikten finns i det egna samhället kompliceras bilden och närheten tycks riskera leda till förödande handlingsförlamning.
Framväxten av Sametinget 1993 är ett viktigt steg i rätt riktning men t.ex. inslag av förändringen i småviltsjakten uppfattas av många samer som ett steg i fel riktning.
Man beräknar samernas antal i Sverige till ca 20 000. Ingen av dem har säte i Sveriges riksdag. I Nordiska Rådet har man övervägt en observatörsstatus för samerna men tillgången till maktens miljöer går långsamt. Säte i Sveriges riksdag bör bli föremål för de politiska partiernas ansträngningar och nomineringar men statusen i Nordiska Rådet kan åtgärdas med politiska beslut efter en uttalad vilja från Sveriges regering.
Kultur, media och informationsverksamhet är fortfarande bristfällig på samiska och det totala intrycket blir att fortfarande är samerna ur ett svenskt perspektiv en marginaliserad befolkningsgrupp, också i sina egna ursprungsmiljöer.
Det är därför angeläget att samefrågan också får en rikhaltig belysning i den svenska skolans kursplan och i läroböcker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa plats för samerna vid Nordiska rådets bord,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa tillräckliga resurser för Sametingets verksamhet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det samiska språket successivt bör ges jämbördig status i balans med det svenska,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolmaterial också i den svenska skolan på ett fullödigt sätt bör belysa samefrågan.
Stockholm den 25 januari 1995 Pär-Axel Sahlberg (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Mariann Ytterberg (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till UU.