Riksdagen har vid flera tillfällen behandlat frågan om könsneutralt språk. Anvisningar finns. Ändå ser allting ut precis som det brukar. De anvisningar för regeringskansliet som finns kommer till väldigt lite bruk.
1990 antogs inom Europarådet en rekommendation (Nr R(90)4) om eliminering av sexism i språket. Där rekommenderas regeringarna att främja ett användande av språket som speglar principen om jämställdhet.
Enligt Regeringsformen är såväl statsministern som övriga statsråd alltid män, liksom brottsbalken förutsätter att den som utsätts för misshandel är en ''han'' trots att vi vet att misshandel och andra övergrepp mot kvinnor ständigt sker.
Listan kan göras oändlig med exempel från propositioner, riksdagsdokument, författningar och andra officiella handlingar där kvinnor är helt osynliga. Generaldirektören är enligt instruktionen en ''han'' liksom ordföranden i en kommitté.
Mannen som makthavare är norm i det officiella språket. Förutom att det låter illa hjälper denna typ av skrivningar till att konservera föreställningar om hur samhället skall se ut. Språket bör inte spegla otidsenliga fördomar om kvinnors och mäns roller. I stället bör statsmakterna vara föregångare på detta område.
Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att se över språket i propositioner om ny eller ändrad lagstiftning, i författningar och andra officiella dokument. Detta gäller självfallet även de av riksdagen framtagna dokumenten. Detta bör vara lika naturligt som att språket moderniseras på andra sätt. Eftersom riksdagens förutsättande av att så sker inte sätts i verket är det dags att besluta i ärendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett könsneutralt språk skall användas i propositioner angående ny eller ändrad lagstiftning, i förordningar och andra officiella dokument,
2. att riksdagen beslutar att använda ett könsneutralt språk i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari l995 Karin Pilsäter (fp)