Den offentliga makten utövas under lagarna enligt regeringsformens portalparagraf. Detta är också grunden för vår demokrati och rättsstat med dess viktiga legalitetsprincip.
I detta sammanhang skall behandlas den offentliga regelgivningen och regelverkets struktur. Vidare berörs lagstiftarens förmåga att behärska sina instrument i det moderna rättssamhället.
Nytt regellandskap
I vårt land har vi ett omfattande regelverk och en regelproduktion som tenderar att öka. Det finns några tydliga utvecklingstendenser. Ramlagstiftning blir allt vanligare och myndighetsregleringen har blivit överdimensionerad. Vidare ökar frekvensen av ändringar i gällande regelverk. Samtidigt nödgas vi konstatera att vårt EU-medlemskaps konsekvenser för regelverket ännu inte till fullo kan överskådas.
Men resultatet har redan blivit att vi befinner oss i ett nytt regellandskap. Det har liknats vid en pyramid med omfattande myndighetsregler i basen och lagar på toppen. Numera bör kanske bilden modifieras till en timglasmodell med EG-reglerna i den övre delen. Oavsett vilken bild man föredrar så är givetvis en fortlöpande utveckling av regelverket ofrånkomlig, men nu tycks man ha nått en punkt då överreglering och instabilitet inträtt.
Härmed är också förknippade allvarliga problem. Vi har fått en oroväckande maktförskjutning från främst statlig nivå till myndigheterna. Vidare urholkas legalitetsprincipen om allmänna råd allt oftare används som bindande föreskrifter och lägre myndighetsföreskrifter binder högre domstolsinstanser. Samhällsmaskineriet verkar ha kommit i olag.
Angelägna åtgärder
Det är nu angeläget att förbättra såväl regelgivning som regelstruktur.
Till en början måste regelstrukturen bli klarare särskilt när nu Sverige ingår i EU-samarbetet. Balans måste uppnås mellan de tre komponenterna: svenska lagar, myndighetsregler och EU-regler. Samtidigt klarlägger man digniteten för respektive regel. Allt detta skulle leda till en bättre överskådlighet i regelverket.
Vidare behövs en bättre regelgivning. I korthet innebär detta att i princip varje reglering bör föregås av en konsekvensanalys samt följas av en utvärdering. Den grundläggande inställningen måste vara att minimera regelgivningen. Härigenom skapas också maximal förståelse för regelgivningen.
Dessutom krävs en avreglering för att slippa alla onödiga regler. Den finns inte längre någon övertro på värdet av regleringar. Det är också fullt möjligt att nedbringa regelmängden. För övrigt pågår sådan avreglering i England, EU och OECD. I Sverige behövs både en kraftfull engångsinsats och kontinuerliga genomgångar.
Bred översyn
Det föreligger alltså ett uppenbart behov av att reformera formerna för regelgivningen och strukturen för regelverket. Detta blir allt tydligare i EU-perspektivet. Initiativ till sådan reformering har redan tagits på hög politisk nivå i Frankrike och Norge.
I Sverige borde tillsättas en statlig utredning med uppdrag att göra en bred översyn av den offentliga regelgivningen och lämna förslag till regelstruktur.
Avslutningsvis kan konstateras att regeringsformens portalparagraf undergrävs om regelgivning och regelstruktur är undermålig. Ytterst drabbar detta rättssamhället och därmed medborgarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av det offentliga regelverket.
Stockholm den 23 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)