Skydd för mediaoffer!
Övergrepp mot enskilda människor är oacceptabla i ett rättssamhälle, oavsett om det handlar om brottsliga handlingar, felaktig myndighetsutövning eller kränkande mediapubliceringar. Varje brottsoffer, myndighetsoffer och mediaoffer utgör en påminnelse om rättssamhällets brister.
Satsningar pågår för att minimera antalet brottsoffer och myndighetsoffer. Men det finns all anledning att diskutera om rättsskyddet är tillräckligt för mediaoffer, alltså enskilda människor som utsatts för kränkande publicering av text och/eller bild i media. Ett starkt skydd för den personliga integriteten borde vara en självklarhet i ett rättssamhälle.
Svår avvägning
Allmänt uttryckt kan sägas att frågan om personlig integritet är komplicerad och att problemen lösts på olika sätt i skilda länder.
Ett rättssamhälle kännetecknas av såväl demokratisk öppenhet som skydd för den personliga integriteten. Dessa faktorer är oskiljaktigt förenade samtidigt som de står i motsättning till varandra. Här gäller det att hitta den ''rätta'' avvägningen mellan den enskildes och det allmännas intressen. Resultatet varierar också från land till land.
I Sverige väger (på ett unikt sätt) allmänintresset avsevärt mycket tyngre än den personliga integriteten. Detta går tillbaka till vår offentlighetsprincip som har anor från 1700- talet och som allmänt betraktas som en omistlig del av vår demokrati.
Inom EU och flera av dess medlemsländer finns vissa offentlighetsregler men man tar större hänsyn till den personliga integriteten än i Sverige.
Man kan utan överdrift påstå att det föreligger obalans på flera håll. I EU-området kan integritetsskyddet ha minskat medias granskningsmöjligheter medan vi i Sverige har en offentlighet delvis på integritetens bekostnad.
Kränkande textpublicering
Gränsdragning mellan kränkande och inte kränkande publicering är utomordentligt grannlaga. I huvudsak får den ske med ledning av självsanerande etikregler. Men här ställs hänsynen till personlig integritet mot medias granskningsmakt ibland på sin spets.
En principskiss måste bygga på en huvudregel från vilken rimliga undantag kan göras. Huvudregeln borde då bli att ge skydd för den personliga integriteten inom den privata sfären. Undantag får sedan göras för att massmedia ska kunna utöva sin granskningsmakt. Alltså: personlig integritet måste få genombrytas vid befogat samhällsintresse.
Offentliga personer drabbas oftast och får också tåla mest, men även då måste det finnas en yttre gräns för publiceringen. Emellertid drabbas även vanliga människor och då ofta extra hårt. Några typfall kan nämnas här. Företagare drabbas lätt av kränkning i artiklar om företagets verksamhet trots att det många gånger handlar mera om en rättslig tvist, exempelvis med skattemyndigheten, än om ohederligt beteende. Kritik för felaktig myndighetsutövning drabbar ofta tjänstemän som har svårt att försvara sig bl.a. genom ålagd tystnadsplikt. Artiklar om brott eller omoral som primärt är inriktade på ''rätt'' person kan ''spilla över'' på helt utomstående personer. Reportage om tvivelaktigheter hos en hel grupp, förening eller organisation kan drabba helt oklanderliga människor.
Ett integritetsskydd förtjänar uppenbarligen inte namnet om däri inte innefattas skydd för den enskilde mot helt osanna eller grovt vinklade uppgifter. En sådan attack blir också en särskilt stor kränkning mot integriteten. All publicering bör rimligen syfta till att ge en så sann bild som möjligt av vad som hänt. Här kan medias etikregler bidraga till ett rimligt skydd för privatlivets helgd.
Hänsynslös fotografering
En vanligt förekommande kritik gäller fotografering i privat eller offentlig miljö av brottsoffer eller sörjande människor. Bilder tagna i smyg -- ofta med teleobjektiv -- betraktas som särskilt diskutabla. Offentliga personer anses även här få tåla mycket men inte allt. Bilder som manipulerats -- utan att det framgår -- anses helt oacceptabla.
Det är onekligen mycket svårt att göra en gränsdragning mellan kränkande och inte kränkande fotografering. Huvudregeln måste vara att skydda den personliga integriteten inom den privata sfären. Undantag får sedan göras för att massmedia ska kunna utöva sin granskningsmakt. Här handlar det om ett befogat samhällsintresse och gäller oftast offentliga personer, men även här behövs en tydlig gränsdragning.
Kränkande bildpublicering
Den största skadan på den personliga integriteten uppkommer inte genom själva fotograferingen utan genom publiceringen i media. Där ligger också det tyngsta ansvaret för kränkningen.
Gällande regler för bildetik ger en vägledning om vad som kan/bör publiceras. Problemet är att hänsynen till personlig integritet ibland står i konflikt med medias granskningsmakt. Här bör samma principer gälla som för själva fotograferingen, dvs man får endast bortse från den personliga integriteten när det finns ett befogat samhällsintresse.
Givetvis ligger publiceringsansvaret hos den ansvarige utgivaren, men vid kränkande bild kan det ifrågasättas om inte också fotografen borde ha ett visst moraliskt medansvar.
Missbruk av passfoton
Publicering av passfoton upplevs ofta som kränkande. Här gäller samma etiska regler som för andra bilder men medias i princip oinskränkta tillgång till passmyndighetens fotoarkiv kan diskuteras. Huvudregeln borde i princip vara enkel: bilderna ska vara tillgängliga endast för sitt avsedda passändamål. På motsvarande sätt som datauppgifter inte får användas för andra ändamål än de som föranlett registreringen. Undantag bör endast få göras i speciella fall. Reglerna för passfotonas tillgänglighet varierar i olika länder. I Norge har man en restriktiv och därmed mer integritetsskyddande ordning medan man i Sverige har en närmast helt fri tillgång för alla publiceringsändamål. Nu bör man överväga en översyn av det svenska systemet.
Medias ansvar
Alla medborgare har rätt till personlig integritet och därför är det utomordentligt viktigt med skydd av privatlivet. Detta gäller då mot angrepp från media (men även från Storebror). Självklart måste offentliga personer tåla mera men inte allt bl.a. av familjehänsyn.
Det finns naturligtvis många konkreta fall av integritetskränkningar. En del av dessa återfinnes i PO:s årsredogörelser, men de flesta anmäls inte av olika skäl. Vissa vågar inte och andra tycker inte att det är lönt. Därför är mörkertalet stort. Dessutom är PO:s diarier sekretessbelagda och därmed undandragna allmänhetens insyn, vilket är förvånansvärt när alla myndigheters diarier är öppna för medias insyn.
Media har bevisligen stor makt i vårt samhälle. Därav följer att media också måste bära ett stort ansvar för sin publiceringsverksamhet. Detta måste innebära hänsyn även till medborgarnas personliga integritet.
På denna punkt har uppkommit allvarliga tvivel. Allt fler undrar om yttrandefrihetens pris måste vara att enskilda människor får sin personliga integritet krossad av media.
Medias ansvar grundar sig på lagfästa regler om främst ärekränkning samt på egna etiska regler om publicering. Grundtanken är väl därvid att etiken ska utgöra ett kompletterande skydd utöver gällande lag. Men så torde det inte fungera i vart fall beträffande publicering som gäller s.k. offentliga personer. Till detta kommer att etikreglerna nu ändrats på en känslig punkt. Där det tidigare stod ''avstå från publicitet som kan kränka privatlivets helgd'' står det numera att man skall ''överväga noga'' innan sådan publicering sker. Detta är illavarslande i en tid då det nog skulle vara värdefullt med klarare och inte vagare etikregler för att stärka skyddet för den personliga integriteten.
Europeiskt förändringsarbete
Inom EU har det startats ett intensivt förändringsarbete för att finna en välavvägd lösning. Denna kommer givetvis att innebära en väsentlig ökning av offentligheten med fortsatt värnande om integriteten.
För övrigt pågår en livlig diskussion om en enhetlig europeisk mediaetik. Frän kritik mot media har uttalats av inte endast EU-parlamentet utan till och med av Europarådet som har till särskild uppgift att värna om de mänskliga rättigheterna. Från båda de nämnda instanserna föreslås nu en enhetlig europeisk mediaetik för att stävja kränkande publicering. Förslaget innebär främst en lagstadgad etik och en samhällskontroll av medias sanningshalt samt tillsättande av en mediaombudsman. Denna etikmodell torde omfatta även ansvaret för kränkande bilder.
Oroad svensk riksdag
Riksdagen har vid två skilda tillfällen -- i anledning av mina motioner -- behandlat frågan om rätten till egen bild. Under våren 1990 instämde riksdagen i lagutskottets uppfattning att det inte är godtagbart att bilder av personer utnyttjas på ett sätt som kränker den personliga integriteten. Vid förnyad behandling under hösten 1991 underströk lagutskottet -- med hänvisning även till konstitutionsutskottets inställning -- vikten av att regeringen noga följer den fortsatta utvecklingen och tar de initiativ som kan visa sig bli erforderliga i syfte att motverka publicitetsskador för enskilda. Detta blev också riksdagens beslut och man överlämnade ansvaret till regeringen. Viss publicering av manipulerade porrbilder utlöste regeringsinitiativ i form av tillsättande av en särskild utredningsman för att kartlägga rättsläget och inventera tänkbara förbättringslösningar.
Förstärkt integritetsskydd
I Sverige finns det ett klart behov av att göra en översyn av skyddet för enskilda personers privatliv med inriktning på att förstärka detta skydd. Det ligger helt i linje med FN:s förklaring och Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna.
Den särskilde utredningsmannen har i en studie (Ds 1994:51) om skydd för enskilda personers privatliv kartlagt rättsläget i Sverige och i ett antal europeiska länder. Samtidigt redovisar han en inventering av tänkbara lösningar för att stärka detta skydd. Nästa steg ska -- enligt de grundläggande direktiven -- bli att ta ställning till hur ett förstärkt integritetsskydd ska kunna åstadkommas. Detta kräver att man tillsätter en parlamentarisk utredning med uppdrag att utarbeta ett demokratiskt välgrundat förslag.
I detta sammanhang bör man inte föregripa resultatet. I flera länder finns dock en lagstadgad personlighetsrätt och Sverige borde nog överväga en särskild integritetslag.
På mediasidan bör en sådan reglering kompletteras med den svenska huvudmodellen som bygger på en fungerande självsanering.
Förbättrat sanktionssystem
Det bästa sanktionssystemet mot publicistiska övertramp bygger säkerligen på självsanering inom media. Nuvarande självsaneringsmodell är dock i behov av renovering. Så kan ske på många sätt och här ska endast väckas några tankar.
Ansvarskretsen för kränkningar av personer borde kanske utvidgas till att avse alla inblandade. Kränkningar kan ju ske på många olika sätt men främst i text, genom rubriksättning, på löpsedel eller med bild och ibland på flera sätt samtidigt. Kränkningen är ofta resultatet av flera personers arbete. För övrigt är det inte ovanligt att ansvarig utgivare inte har en aning om hur en viss löpsedel ser ut. Ansvarsfördelningen mellan de inblandade måste naturligtvis övervägas ingående. Något delat utgivaransvar är det dock inte tal om. Ansvarig utgivare ska alltjämt vara huvudansvarig. Oklarhet beträffande ev. medansvar får heller inte drabba den kränkte medborgaren.
Sanktionerna inom självsaneringsmodellen måste vid övertramp vara kännbara och då räcker inte bara publicering av anmärkningar utan man måste även överväga att kraftigt höja sin s.k. expeditionsavgift med straffunktion samt låta avgiften stå i bättre proportion till den kränkande tidningens upplaga.
På den organisatoriska sidan finns inom pressen redan självsaneringsorganen PO och PON. Här tycks PO har blivit allt aktivare men dennes behörighet borde utvidgas till att fritt kunna ta egna initiativ på förekommen anledning. På etermediasidan bör den statliga granskningsmyndigheten ersättas av ett självsaneringsorgan. Dessa organ kan kanske slås samman under beteckningen Mediaombudsman (MO) och Medias opinionsnämnd (MON).
I sökandet efter ett sanktionssystem som resulterar i att färre medborgare ska drabbas av kränkande övertramp måste alla alternativ prövas. Rätt ansvarsordning är den som bäst gagnar medborgaren, oavsett vad tidningsägare och journalistkåren finner ändamålsenligt, som PO så träffande har uttryckt det.
Vid bristande funktion hos självsaneringsmodellen torde beklagligtvis endast återstå lagstiftning. Lagstiftning har nyligen införts i Danmark och en än strängare modell övervägs inom Europarådet och EU.
Rättvis processordning
Även om nuvarande splittrade lagregler om personlig integritet ersätts med ett regelverk innehållande ett mera övergripande skydd förbättras inte situationen nämnvärt för den enskilde som drabbats av en integritetskränkande publicitet. Liksom vid ärekränkning genom tryckt skrift eller annat massmedium utgör jurysystemet i nuvarande utformning regelmässigt ett effektivt hinder för den förfördelade att få upprättelse och skadeersättning. Detta system har också föranlett kritik från Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.
En reformering av den materiella lagstiftningen måste därför kombineras med ändringar av de processuella reglerna. Så kan ske på två sätt.
För det första kan det nuvarande jurysystemet förbättras genom ett bredare urval av juryledamöter, skyldighet för domstolen att presentera motiverade utslag, rätt för enskild person att överklaga även friande utslag och ökad möjlighet till kvittning av rättegångskostnader. Den andra vägen -- för den händelse att den första möjligheten anses otillräcklig -- är att avskaffa jurysystemet och övergå till allmän domstol med därmed följande gängse rättssäkerhetsgarantier. Alltså exempelvis så att tryck- och yttrandefrihetsmål som väcks av enskild person får prövas av tingsrätt i vanlig sammansättning med lagfaren domare och nämnd med rätt för parterna att överklaga domen oavsett utgången. En specialmodell skulle vara att införa en rätt för den enskilde att själv välja om hans mål ska avgöras genom jury eller domare med nämnd.
Det ankommer på den som motsätter sig en förändring av gällande orättvisa processordning att förklara varför rättssäkerheten skulle vara mindre i mål som handläggs vid allmän domstol än vid specialdomstol.
Först om den enskilde har ett realistiskt och praktiskt användbart alternativ till den pressetiska prövningen har man anledning att räkna med att denna prövning skall förbättras.
Övergripande mål
Sammanfattningsvis borde alla goda krafter samlas kring det övergripande målet att medverka till att minimera antalet fredlösa mediaoffer i vårt samhälle.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär tillsättande av en parlamentarisk utredning om förstärkning av det personliga integritetsskyddet.
Stockholm den 24 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)