I ett demokratiskt samhälle intar medierna en mycket viktig roll. Därför är det angeläget att regering och riksdag lägger fast både målen för medierna och därmed också en mediepolitik. Det är viktigt att ett övergripande och demokratiskt förhållningssätt också framåt präglar medieutvecklingen. Detta har uttryckts av en tidigare pressutredning (1972) och i proposition 1975/76:131 så att mediepolitiken inte bör sökas inom mediebranschen utan i stället ute i samhället. Därmed blir huvudmålet de demokratiska värdena. Mediernas roll blir att medverka till att upprätthålla demokratin i Sverige.
I betänkandet SOU 1988:48 om den statliga presspolitiken sägs följande om medierna och demokratin:
Mediernas funktion inom ramen för det demokratiska systemet preciserades av statsmakterna, med utgångspunkt i pressutredningens analys, till att avse följande fyra uppgifter:
1. Massmedierna bör ge den information som är nödvändig för att medborgarna skall kunna ta ställning i samhällsfrågor. Även de förtroendevalda bör genom massmedierna få löpande information om enskildas och organisationernas uppfattningar i politiska frågor.
2. Massmedierna bör fristående eller som språkrör för organiserade samhällsintressen kommentera skeendet i samhället.
3. Massmedierna bör som allmänhetens företrädare granska den verksamhet som utövas av de inflytelserika i samhället.
4. Massmedierna bör främja en kommunikation inom och mellan politiska, fackliga och andra ideella grupper i samhället.
Sammanhållen mediapolitik
Det är angeläget att den fortsatta mediapolitiken förankras i en demokratiuppfattning. Likaså att regering och riksdag lägger fast grunderna för en sammanhållen mediapolitik. En demokratiskt förankrad mediapolitik kan inte baseras på enbart marknad och företagsekonomi. Demokrati förutsätter mångfald i värderingar och kulturer. Mediapolitiken behöver därför innehålla särskilda samhällsinsatser -- presstöd, regler mot ägarkoncentration och mål för kulturell mångfald i radio och TV. Dagspressen bör t.ex. då inte bedömas isolerad från radio och TV. Helheten är viktig.
Demokratin och media
De pågående utredningarna av presspolitiken och om maktkoncentrationen i medierna är ett uttryck för mediernas viktiga roll vad gäller det allmänna samhällsintresset.
Det torde inte råda någon tvekan om att det finns ett klart samband mellan läsning av dagspress och deltagande i den demokratiska processen. I Stockholmsområdet finns t.ex. ett klart samband mellan dagspressens hushållstäckning och valdeltagande. Där Stockholms morgontidningar läses flitigt är också valdeltagandet högt -- och tvärtom.
På medieområdet, som på många andra områden, är det viktigt att konkurrens och mångfald kan upprätthållas. I länder där konkurrensen släpps fri på medieområdet -- utan vare sig stöd eller regleringar -- har det för dagspressen snabbt lett till att konkurrensen upphört. Professor Karl-Erik Gustafsson har övertygande visat att marknadsdominans på utgivningsorten är helt avgörande för en tidnings ekonomi och förre rektorn för Journalisthögskolan i Stockholm, Lars Furhoff, har visat hur annons- och läsarmarknad samverkar i den s.k. upplagespiralen -- en spiral som snabbt slår ut svagare tidningar och stärker de dominerande. I praktiskt taget hela världen råder lokala monopol på dagstidningsmarknaden. Samtidigt kan man konstatera att i Norden, där mångfalden på dagspressmarknaden har upprätthållits i högre utsträckning än i andra länder, är dagspressen mer spridd och mer läst än i andra länder och här deltar också människor i den demokratiska beslutsprocessen i högre utsträckning än i andra länder.
Yttrandefrihet och kvalitet
Den förra regeringen inledde en liberalisering av radio och TV. Syftet var att bryta upp monopolen och värna konkurrensen. Det har nu gått en tid och resultat kan redan avläsas.
Många har knutit stora förhoppningar till att de nya medierna -- i första hand de lokala kommersiella radio- och TV-stationerna -- skulle kunna skapa konkurrens och mångfald inom medierna på rent kommersiell bas. Redan efter en kort tid har det visat sig att dessa förhoppningar kommit på skam. De kommersiella radiostationerna sänder nästan enbart musik. De tillhör i huvudsak några stora kedjeföretag -- varav några domineras av dagstidningsföretag som redan har lokala monopol på tidningsområdet -- och sänder samma program över hela landet. Vid de auktioner av sändningstillstånd som hållits har det visat sig att flera lokala dagstidningsföretag varit beredda att betala stora summor för att bevara sina lokala monopol på reklammarknaden. De har däremot inte varit villiga att utveckla samhällsbevakningen i den kommersiella radion. Det beror delvis på att det kommersiella underlaget är så litet för både lokala radio- och TV-företag att de saknar förutsättningar för en aktiv nyhetsbevakning. Det är ingen hemlighet att en mycket stor del av de nyheter som presenteras i lokala radio- och TV-program är hämtade från de etablerade dagstidningarna. Men det har också visat sig att nyheter och samhällsprogram inte lockar tillräckligt många lyssnare för att vara kommersiellt attraktiva. Den kommersiella radion har blivit en ren musikradio och den kommersiella TV:n har inte resurser för aktiv journalistik. De nya medierna svarar därmed inte för någon ökad mångfald eller konkurrens på de områden som är väsentliga ur samhällets synvinkel. Däremot har de bidragit till att stärka de redan starka medieföretagens grepp över de lokala reklammarknaderna. Riskerna för ökad monopolisering har därmed ökat. Det är därför än mer angeläget än tidigare att staten bedriver en mediepolitik som slår vakt om mångfalden inom dagspressen.
Programutbudet i riks-TV har blivit mer ytligt. Ambitionen verkar vara att börja konkurrera med de kommersiella kanalerna -- och deras spel, tävlingar och underhållning. Däremot har riksradions utveckling varit i huvudsak positiv. Mångfald och kvalitet i utbudet utgör starka styrkrafter. Dagstidningarna har inte heller nämnvärt påverkats av den kommersiella underhållningstrenden som kännetecknar reklamfinansierad radio och TV.
Samhällets stöd
Statens stöd till pressen består av både direkt och indirekt stöd, varav det direkta stödet är den mindre delen.
En hörnpelare i den statliga presspolitiken är stödet till samdistribution -- ett stöd som utgår till alla tidningsföretag. Meningen med detta stöd är att tidningar skall konkurrera med innehållet -- inte med distributionen. Samdistributionen har starkt bidragit till att ekonomiskt svaga tidningsföretag kunnat överleva. Utan samdistributionen hade inte heller Stockholms morgonpress kunnat få den riksspridning den nu har, med alla de fördelar detta innebär för den nationella sammanhållningen och möjligheterna att föra en politisk debatt som omfattar hela riket. Utan samdistributionen hade vi inte heller haft så många tidningar som kan föra sina respektive regioners talan. Vi hade haft ett tystare Sverige.
Nu hotas samdistributionen på flera håll i landet. Lokalt dominerande tidningsföretag vill på nytt få total kontroll över sin distribution för att kunna utnyttja organisationen till distribution av direktreklam och annat. Dessa företag anser inte att dagens statliga samdistributionsrabatt väger upp de fördelar det skulle ge att få total kontroll över distributionsapparaten.
Det är ett starkt samhällsintresse att tidningsföretagen fortsätter med sin samdistribution, så att medborgarna fritt kan välja tidning. Överläggningar bör tas upp med branschen i syfte att utforma ett stabilt system för fortsatt samdistribution.
Dagspressen har hittills också haft lägre annonsskatt än andra tryckta medier och varit befriad från moms. Statens motiv för att ge dagstidningarna dessa förmåner är givetvis de viktiga uppgifter dagstidningarna fyller i den svenska demokratin. Nu övervägs minskningar i detta indirekta stöd till pressen. Många tidningsföretag kommer inte att kunna bära dessa ökade kostnader utan att föra dem vidare till prenumeranter och annonsörer. För en del svaga tidningsföretag kan moms och höjd reklamskatt vara den ytterligare börda som knäcker deras ekonomiska ryggrad. Om statsmakterna ändå överväger en minskning av det indirekta stödet krävs en förstärkning av det direkta stödet för att värna mångfalden.
Det förtjänar att påpekas att reklamskatten infördes för att finansiera det direkta presstödet och att reklamskatten ger staten intäkter som klart överstiger det direkta presstödets kostnader. Reklamskatt och presstöd är en metod för att motverka den redan alltför långt gångna monopoliseringen av dagstidningsmarknaden. Det är angeläget att staten även i fortsättningen bedriver en effektiv politik för att stärka konkurrensen på medieområdet och för att förhindra att lokala monopol uppstår. Om de nuvarande konkurrensbefrämjande åtgärderna försvagas måste de därför kompletteras med andra åtgärder för att upprätthålla både kommersiell och opionionsmässig mångfald i hela landet.
Snabb utveckling
Mediasituationen har under senare tid förändrats i snabb takt beroende på den tekniska utvecklingen och på ökad konkurrens. Detta säger oss att det är nödvändigt med återkommande utvärderingar, och därmed omprövningar av medel och stöd för att uppnå målen och mångfalden i medierna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dagspressens viktiga uppgifter i den demokratiska processen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att säkra en fortsatt samdistribution av dagstidningar över hela landet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder som motverkar en ökad monopolisering i tidningsbranschen.
Stockholm den 24 januari 1995 Bo Holmberg (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Hans Stenberg (s) Agneta Lundberg (s) Susanne Eberstein (s)