En av de viktiga grundstenarna i den svenska demokratin är offentlighetsprincipen -- allas vår rätt att ta del av offentliga handlingar -- att våra gemensamma beslut och hantering av skattemedel ska ske under fullständig offentlighet. Lika grundläggande och viktig, men som kommit i skymundan under debatten är den likaledes grundlagsskyddade meddelarfriheten.
Det finns en politisk enighet om att dessa principer ska behållas i framtiden och även hävdas i det kommande medlemskapet i den Europeiska unionen. Dessvärre har såväl offentlighetsprincip som meddelarfrihet fått både ett minskat grundlagsskydd och en mer inskränkt tillämpning än vad som från begynnelsen egentligen var avsett.
I tryckfrihetsförordningens andra kapitel stipuleras handlingars offentlighet inom offentliga verk och myndigheter. Då denna lagtext skrevs var tanken på att bolagisera offentlig verksamhet under privaträttsliga former långt fjärran i tid. På senare tid då bolagiseringarna har blivit legio, har riksdagen med nödvändighet kompletterat lagstiftningen, men då genom kompletteringar i t.ex. kommunallagen. På detta sätt har lagstiftningen anpassats till verklighetsförändringarna, men kvar finns två brister.
För det första saknar den del av offentlighetsprincipen som kompletterats enligt ovan grundlagsskydd. I EU-debatten har framförts att Unionen kommer att respektera Sveriges grundlagsskyddade offentlighetsprincip. Mot den bakgrunden och även att få hela offentlighetsprincipen grundlagsskyddad bör tryckfrihetsförordningen och annan berörd lagstiftning kompletteras i denna del.
För det andra talas i tryckfrihetsförordningen om verk och myndighet, där kommunal församling likställs med dessa i detta hänseende, men offentligt företagande i form av t.ex. statligt ägda bolag näppeligen i strikt mening kan omfattas av begreppet ''verk eller myndighet''. Även i detta hänseende bör lagstiftningen, på sätt som ovan, kompletteras för att motsvara dagens verklighet och krav på offentlighet och insyn.
Till sist bör, för att få en helhetssyn och logiskt samband, även meddelarfrihetens omfattning och skydd ses över på samma sätt som förts fram för offentlighetsprincipen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökning och grundlagsskydd av svensk offentlighetsprincip och meddelarfrihet.
Stockholm den 19 januari 1995 Conny Sandholm (fp) Eva Eriksson (fp) Eva Flyborg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Ola Ström (fp)