Inledning
Fri debatt och demokrati är oöverträffade metoder att utveckla samhället mot större frihet och rättvisa. Därför behövs en ständig vaksamhet mot tendenser att begränsa det fria ordet och urholka demokratin.
Bakgrunden till denna motion ärdels de återkommande uppgifterna om att arbetsgivare -- inte minst kommunala sådana -- söker inskränka de anställdas rätt att använda sin yttrandefrihet,dels risken att de nya drift- och ledningsformer som nu prövas i stor skala i offentliga sektorn ska beskära insynsmöjligheterna.
Eftersom frågeställningarna har beröringspunkter -- och ofta diskuteras parallellt -- behandlar vi dem tillsammans.
Det är inte i detta sammanhang nödvändigt med någon utförlig motivering till varför det finns anledning att lidelsefullt försvara demokratin och våra medborgerliga fri- och rättigheter. Låt oss helt kort konstatera att vi känner stor oro både för det demokrati- och politikerförakt som på olika sätt kommer till uttryck i samhället och för uppgifterna om att yttrandefriheten sitter trångt på vissa arbetsplatser.
Vi måste alltså oupphörligt slå vakt om de rättigheter och institutioner i det svenska samhället som möjliggör den fria åsiktsbildningen. Dit hör yttrandefriheten, offentlighetsprinciper, meddelarskyddet, mångfalden inom massmedia m m. De inskränkningar i yttrandefriheten som är absolut nödvändiga, t ex till skydd för den personliga integriteten eller rikets säkerhet, måste vara tydligt motiverade och klart definerade.
Rättsläget
Ska kommunanställda som protesterar mot nedskärningar behöva ha konsumkassar över huvudet? Ska en anställd riskera sparken för att han eller hon diskuterar ett problem i firman i en insändare? Var går gränsen mellan yttrandefriheten och rimliga krav på lojalitet?
Redan av regeringsformen (RF) 1
§ framgår att det svenska folkstyret bygger på fri åsiktsbildning. I tryckfrihetsförordningen (TF) 1
§ fastslås bl a meddelarfriheten.
Även om grundlagarna i princip endast berör medborgarnas rättigheter gentemot det allmänna har dessa bestämmelser en övergripande karaktär. RF:s och TF:s uttalanden följs upp i vanlig lag, t ex brottsbalken (BrB), och man kan säga att yttrandefriheten är själva utgångspunkten även för de lagar som reglerar inskränkningar i den, t ex sekretesslagen.
Medan grundlagarna alltså skyddar mot inskränkningar av våra rättigheter från det allmännas sida, straffbelägger BrB handlingar som innebär att enskilda försöker inskränka andras yttrandefrihet. Flera olika brottsrubriceringar kan bli aktuella -- låt oss främst peka på brottet i BrB 18:5, ''brott mot medborgerlig frihet'', som kan ge upp till sex års fängelse. Men även t ex brotten olaga tvång, olaga hot, störande av allmän sammankomst eller skadegörelse kan bli aktuella i sådana situationer.
De fall som varit mest aktuella på senare tid berör enskilda medborgare i deras egenskap av anställda. Där blir frågan om en anställds utnyttjande av sin yttrandefrihet kan utgöra saklig grund för uppsägning enligt lagen om anställningsskydd (LAS).
Det kan finnas saklig grund för uppsägning om den anställde genom sitt yttrande t ex brutit mot sekretesslagen, lagen om företagshemligheter eller den allmänna lojalitetsförpliktelse som anses föreligga för en anställd gentemot arbetsgivaren. Men, som framgår av ett stort antal JO-utslag och några domar i arbetsdomstolen, väger yttrandefriheten mycket tungt även i arbetsrätten. Det finns begränsningar för vad en anställd får yttra, men det har krävts grava lojalitetsbrott för att rättsinstanserna skall anse att en anställd överträtt yttrandefrihetens gränser.
Det råder alltså ingen tvekan om att svenska medborgare har en vidsträckt yttrandefrihet, som gentemot det allmänna skyddas i grundlag och gentemot andra enskilda skyddas i vanlig lag.
Nej till urholkning av yttrandefriheten
Men trots att lagarna ger ett gott skydd för yttrandefriheten har alltså problemen i praktiken blivit fler och fler.
Självfallet måste en rimlig avvägning ske mellan å ena sidan berättigade krav på sekretess och lojalitet och å andra sidan önskemålet om ett fritt informationsflöde och åsiktsutbyte.
Vi liberaler har genomgående varit mer återhållsamma än de flesta andra när det gällt införandet av bestämmelser som inskränker yttrandefriheten. Under åtskilliga år fördes t ex en debatt kring frågan om huruvida ''förtal av företag'' skulle bli ett brott -- kravet framfördes av näringslivets organisationer, men också i riksdagen. Vi motsatte oss det. Också senare, t ex när det under den socialdemokratiska regeringstiden var aktuellt med en lag om företagshemligheter, har vi verkat för att riskerna för den enskildes meddelarfrihet skall bli så små som möjligt. Den nya yttrandefrihetsgrundlagen, som vi i hög grad var pådrivande för att få fram, innebär att meddelarfriheten vidgas.
Det faktum att denna debatt skjutit fart på senare tid kan ge intrycket att problemet uppkommit genom någon lagändring som genomförts efter regeringsskiftet 1991. Så är emellertid inte fallet. De lagar som är aktuella har genomgående stiftats under socialdemokratisk regeringstid.
Behöver kravet på lojalitet med arbetsgivaren möjligen skärpas? Arbetsrättskommittén behandlade i sitt första betänkande (SOU 1993:32) den frågan. Kommitténs majoritet -- som fp-ledamoten tillhörde på denna punkt -- svarade att gällande rättspraxis i huvudsak är tillfyllest. Majoriteten menade att det ändå kunde ligga ett värde i att den rättspraxis som utbildats sedan LAS tillkomst (att ett visst lojalitetskrav ligger i själva anställningen) skrevs in i den aktuella lagparagrafen. Minoriteten hade samma verklighetsbeskrivning av rättsläget men drog motsatt slutsats i den juridisk-tekniska frågan, nämligen att någon ändring av paragrafen inte var behövlig. Regeringen valde, då den lade fram en proposition grundad på kommitténs delbetänkande, att inte föra fram förslaget om en förlängning av paragrafen.
Folkpartiet liberalerna gör nu den bedömningen att kraven på lojalitet från de anställdas sida inte behöver skärpas i lagen. Det framgår av arbetsrättskommitténs genomgång av rättsläget att rimliga krav på lojalitet gäller redan nu. Även de socialdemokratiska och fackliga ledamöterna markerade en uppslutning kring synen att en viss grad av lojalitet är nödvändig och att flagranta brott mot den kan utgöra saklig grund för uppsägning. Avsikten med majoritetsförslaget var heller inte att skärpa gällande rätt, utan att kodifiera den. Men mot bakgrund av de synpunkter som framkommit sedan förslaget lades fram är vi för vår del beredda att förorda att den aktuella paragrafen inte förändrats i den del som berör de anställdas lojalitet.
Den uppmärksammade s k Värö-domen aktualiserade frågan om skadestånd vid obefogade uppsägningar. Vi anser att mycket talar för att skadeståndsbeloppet i sådana fall borde vara högre. Den som sägs upp med motiveringen att vederbörande utnyttjat sin yttrandefrihet på ett otillbörligt sätt, men får uppsägningen underkänd av domstol, bör ha rätt till större skadestånd.
Samverkan offentligt--privat
Kritiken mot myndigheternas hanterande av yttrandefriheten gäller inte bara bristande tolerans gentemot frispråkiga eller protesterande anställda, utan också en ovilja att leva upp till offentlighetsprincipens krav på insyn och öppenhet.
Ett återkommande tema i den debatt som förts har varit om den utveckling mot fler mellanformer mellan privat och offentlig sektor som förekommer, förvärrar problemen.
Vi har bejakat en utveckling som innebär att problem inom den offentliga sektorn ibland åtgärdas genom att marknadsmekanismer utnyttjas. Problemen kan t ex bestå i bristande effektivitet eller en berättigad känsla hos personalen på basplanet att för många beslut fattas högt upp i hierarkin. Lösningen kan innebära att man prövar entreprenad eller s k köp-säljsystem. Men vi har hela tiden betonat att detta måste ske i former som säkrar den enskildes rättstrygghet och möjligheterna till demokratisk insyn.
En mellanform som vi, däremot, traditionellt varit skeptiska till är kommunala bolag. Det är väl känt att ett ofta åberopat argument för att driva kommunal verksamhet i bolagsform är möjligheten att slippa insyn. Kommunallagen och aktiebolagslagen är tillkomna i helt olika syften och är uppbyggda enligt motstridande principer, varför ett kommunalt bolag blir något av en hybrid.
Problemet med bristande insyn har i någon mån åtgärdats genom det förslag som regeringen presenterade 1993 om handlingsoffentlighet i kommunala företag. Vid sidan av offentlighetsprincipen utvidgas därmed också meddelarfriheten till att gälla i företag där kommunen har ett bestämmande inflytande. Reglerna trädde i kraft den 1 januari 1995. Men vi vidhåller att huvudprincipen bör vara att verksamheter som drivs av det allmänna, och där skattemedel är eller kan komma att bli en del av finansieringen, bör drivas i förvaltningsform. Om skälen för aktiebolagsformen är starka är sannolikt en privatisering den naturliga lösningen.
Att vi accepterat vissa statliga bolagiseringar beror bl a på att den svenska affärsverksformen varit okänd internationellt, vilket försvårade t ex Televerkets agerande på den internationella lånemarknaden. I det fallet är också bolagisering ett steg på vägen mot privatisering.
Vi tror att det är fullt möjligt att hitta lösningar där alla rimliga krav tillgodoses samtidigt som möjligheterna att utnyttja utomstående aktörer -- t ex föräldrakooperativ, friskolor, entreprenadföretag etc -- bibehålls. Vi tror också att den ambition som funnits på senare år att decentralisera beslut och låta personalen bestämma mer om den löpande verksamheten inte behöver stå i strid med rimliga krav på insyn och demokrati.
När man granskar några av de aktuella fallen närmare står det klart att det finns betydande okunnighet runtom i såväl statliga som kommunala myndigheter om vilka rättigheter lagarna ger medborgarna. Åtskilliga problem skulle säkert kunna lösas om det genomfördes en informationskampanj riktad till ämbetsverk, statliga bolag och kommuner om innebörden i meddelarfriheten och offentlighetsprincipen. Vi föreslår i denna motion att riksdagen ger regeringen till känna behovet av en sådan kampanj.
Vi vill också -- både i fråga om anställdas yttrandefrihet och insynen i myndigheter -- påminna om att de institutioner som utgör det främsta skyddet för vår författning fungerat väl. JO:s olika yttranden och AD:s dom i det uppmärksammade Värö-målet är goda exempel. Men samtidigt är det svårt att blunda för att det stora antalet fall som uppmärksammats på senare tid kan vara tecken på en ny attityd från såväl privata som offentliga arbetsgivare.
Dags att utreda insynsmöjligheterna när offentliga sektorn förnyas
Folkpartiet liberalerna menar att det är dags att tillsätta en offentlig utredning med parlamentariker och medverkan av organisationer på arbetsmarknaden. Uppgiften skall vara att utreda insynsmöjligheterna i den offentliga sektorn. Vi utesluter inte att ytterligare lagstiftning kan erfodras för att säkra att de nya greppen i offentlig verksamhet inte inskränker medborgarnas insyn och möjligheter till fri debatt.
Avslutning
Det har den senaste tiden talats mycket om att Sverige ska engagera sig för större öppenhet och offentlighet inom EU. För att den kampen ska vara trovärdig måste vi ''sopa rent framför egen dörr'' och lösa liknande problem på hemmaplan.
Vi vill peka på några punkter som är väsentliga för att säkra den demokratiska debatten, inte minst på det lokala planet. De anställdas yttrandefrihet måste garanteras och får inte inskränkas utöver de regler och den praxis som redan finns -- tvärtom bör skadeståndsreglerna vid obefogad uppsägning, där yttrandefriheten kränkts, skärpas,En statlig utredning bör tillsättas med uppgift att analysera om lagstiftningsändringar är erfoderliga för att säkra att de nya drift- och ledningsformer som förekommer i offentliga sektorn (köp-säljsystem, beställar-utförarmodell, entreprenader, privat finansieringsmedverkan i infrastrukturprojekt, bolagisering m m) inte inskränker möjligheten till insyn och demokratisk debatt, Civildepartementet bör genomföra en informationsdrive riktad till ämbetsverk, statliga bolag och kommuner om innebörden i meddelarfriheten och offentlighetsprincipen. Folkpartiet kommer kommunalt att verka för att demokrati- och insynsfrågorna tas upp och att informationen till såväl förtroendemän som berörd personal om gällande regler förbättras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skadeståndsreglerna vid obefogad uppsägning där yttrandefriheten beskurits, skärps,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning för att säkra att de nya drift- och ledningsformerna som förekommer i den offentliga sektorn inte minskar möjligheterna till insyn och demokratisk debatt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en informationskampanj till ämbetsverk, statliga bolag och kommuner om innebörden i meddelarfriheten och offentlighetsprincipen.
Stockholm den 12 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)