Sekretariatet för Europainformation i UD har visat sig fylla en viktig funktion. Även i framtiden behövs en central instans, som kan lämna en allsidig information om Sverige och EU. Denna bör lämpligen knytas till riksdagen. Riksdagen kommer att vara anslutet till EUs datanät och har därmed kontinuerlig tillgång till EU-handlingar. För att vara till nytta för andra än specialister är det nödvändigt att detta informationsflöde bearbetas och publiceras i ett sammanhang som gör det begripligt och hanterbart. Sekretariatets erfarenhet bör tas tillvara.
I bilaga 16 till prop 100 anger förvaltningsstyrelsen att medel för ett särskilt informationskontor för EU-information i riksdagens regi har beräknats. Det finns ett stort informationsbehov i landet om EUs konsekvenser, såväl när det gäller enskilda, organisationer, myndigheter som näringsliv. Sekretariatets telefonservice, som varit öppen mot allmänheten med 020-nummer, bör behållas. Det är viktigt för att få reda på vilka frågor allmänheten ställer eftersom det kan ge information om vad som särskilt bör uppmärksammas.
Det planerade informationskontoret i riksdagen skulle kunna ge tidiga upplysningar om vilka frågor som är aktuella i EU, publicera viktiga EU-nyheter och besvara allmänhetens, riksdagsledamöternas och utskottens frågor med bearbetad EU-information, samtidigt som tillgång till originaltexter kunde tillhandahållas.
Informationskontoret skulle med fördel kunna knytas till Riksdagsbiblioteket och Riksdagens utredningstjänst, och få utvecklas i den atmosfär av akademisk kompetens, saklighet och engagemang som präglar dessa. Det är viktigt att informationskontoret tar fram allsidig information och får arbeta under full frihet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar anslå de medel förvaltningsstyrelsen beräknat för ett informationskontor för EU-information i riksdagen, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Helena Nilsson (c) Sven Bergström (c)