Krav på konstitutionella förändringar
I motion 1994/95Fi412 ges exempel på hur en tekniskt bristfällig analys av ekonomiska och finansiella förhållanden i statsbudgeten kan leda till en politik som bidrar till att inte lindra utan fördjupa de långsiktiga strukturproblemen.
Orsakerna till att inte bristerna uppmärksammats tidigare är många. Konstitutionella förhållanden skall inte underskattas i detta sammanhang. Det kan exempelvis förmodas att införandet av enkammarriksdagen 1970 inte oväsentligt bidragit till ett politiskt beslutsfattande, som måste betecknas som kortsiktigt, ad hoc-inriktat och utan ett mera långsiktigt strategival. Den försämrade kvaliteten på de politiska besluten har i sin tur fått återverkningar på den statliga administrationen.
Den kompetens och den inriktning som brukar känneteckna en första kammare/senat har successivt försvunnit genom 1970 års riksdagsreform från svenskt politiskt liv.
Är en av anledningarna till vårt lands djupgående problem att kompetensen inom den politiska marknaden kännetecknas av en avgörande kvalitetssänkning?
Detta är vår uppfattning. Är den riktig bör om möjligt en återgång till ett tvåkammarsystem eftersträvas. Det är dock en förändring som tar lång tid och som måste övervägas noggrant. Samtidigt krävs en snabb nivåhöjning vad gäller kunskaper, kompetens och erfarenhet inom regering och riksdag. Utvecklingen har knappast gått i den riktningen under senare år. I stället har vi upplevt en form av konstitutionell debatt som bl.a. genomsyrats av ett illa genomtänkt kvoteringstänkande.
I den idépolitiska debatten har det under senare tid framförts synpunkter på hur förändringar skall initieras och genomföras för att höja kvaliteten i det politiska beslutsfattandet.
Varningar utfärdas allt oftare för att introducera stora systemändringar på en gång, dels därför att stora förändringar kräver kompromisser, som lätt leder till inkonsekventa resultat, dels därför det kan vara av värde att olika modeller för förändringar prövas, innan man binder sig för en definitiv ordning.
En stegvis strategi skulle kunna vara lösningen på det nu behandlade konstitutionella problemet.
Kommissioner typ Bjurel- och Lindbeck-kommissionerna har inte givit tillräckligt goda lösningar. Inte på grund av att problemen inte fick en god analys och att förståelsen för de svenska problemen inte blev djupare och bättre utan därför att kommissionerna, när de väl fullgjort sitt arbete, avgick. Det inflytande som utredningarna fick på de politiska besluten blev därför dessvärre av mycket kortvarig natur.
Ett mer långtgående steg vore att tillsätta ett råd på kanske 30 personer, som kännetecknades av djupgående kunskaper från många olika viktiga samhällsområden.
Rådet skulle åtminstone i initialskedet ha till syfte att arbeta med och föra ut en god och fördjupad analys av de svåra problem av ekonomisk och finansiell men också av social, kulturell, arbetsmarknads- och näringslivsnatur som regering och riksdag måste finna lösningar på. Genom debatter, skrifter och förslag till riksdagsledamöter och regeringen skulle rådet genom sin fond av djupgående kunskaper och betydande erfarenhet kunna återskapa något av de kvaliteter som gått förlorade de senaste 25 åren i svenskt politiskt liv.
Genom att rådets verksamhet förläggs till riksdagen skulle täta kontakter kunna knytas över partigränserna och impulser skulle förmedlas till ledamöter av olika partier. Detta skulle bli berikande och sannolikt också leda till både större mottaglighet för olika argument och mera stringenta problemanalyser, åsikter och värderingar och inte minst större eftertanke, tolerans och vidsyn.
Utvecklingen av rådets arbete måste ske genom praxis. Hur rådets medlemmar skall väljas och för hur lång mandattid och hur en successiv förnyelse av rådets sammansättning skall ske kräver noggranna överväganden.
Friedrich Hayek har i ''Law, Legislation and Liberty'' beskrivit hur en senat skulle kunna utformas och framförallt hur självständighet, integritet och kunskaper i en sådan vald församling skulle kunna främjas.
Några av Hayeks förslag kan vara värda att notera, t.ex. att de som väljs har god erfarenhet från skilda områden -- från ansedda vetenskapliga församlingar, stora och mindre företag både som företagsledning och som anställda etc. De skall endast vara valda för en period och först väljas i förhållandevis mogen ålder. Tidigare politiskt arbete borde inte vara ett hinder enligt Hayek. Det väsentliga är att de som väljs är självständiga och sätter allmänintresset före olika särintressen.
Följande krav bör således ställas på det föreslagna rådet, nämligenatt de personer som ingår i rådet kan verka partipolitiskt obundet och stå självständiga mot organisationer som företräder viktiga särintressen som fackföreningsrörelsen, arbetsgivarorganisationer, företagarorganisationer etc.att de personer som ingår i rådet är kända för självständigt tänkande, är analytiskt intresserade och har en bred erfarenhet från olika delar av samhällslivet.
De två nu nämnda kraven innebär inte att personer som varit politiskt aktiva eller som verkat inom fackföreningsrörelsen eller företagarorganisationer skall vara diskvalificerade. Rådet skall inte heller domineras av professorer inom ekonomi, juridik eller statsvetenskap samtidigt som det är väsentligt att vetenskaplig skolning samt juridiska och ekonomiska kunskaper är väl företräddda i rådet.
Mandattiden bör i princip också vara förhållandevis lång, vilket innebär att restriktioner för omval kan införas. Det vore också önskvärt att rådet successivt förnyas. Här uppstår ett initialt problem. Ett sätt att lösa detta vore att första gången utnämna ett större antal ledamöter med något högre ålder än vad som senare är önskvärt samtidigt som dessa ges en kortare mandattid.
Hur rådet skall väljas leder också till känsliga avvägningar. Regeringen bör inte ensidigt få tillsätta det. Valkooperationen kunde i stället ges den sammansätting som utrikesnämnden har. Utnämningsprocessen bör också kännetecknas av strävan efter konsensus.
Det bör gå relativt snabbt att mera i detalj utreda de frågor som berör valkooperation, rådets sammansättning, mandattidens längd och successiv förnyelse av rådet. Däremot bör inte rådets åligganden mera precist fastställas. Det är en uppgift som rådsmedlemmarna själva bör tillåtas utveckla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett råd, som skall ikläda sig vissa av de uppgifter som riksdagens första kammare en gång tillgodosåg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning med de uppgifter som framgår ovan.
Stockholm den 24 januari 1995 Margit Gennser (m) Stig Rindborg (m)