Kristdemokratiska samhällspartiet har under lång tid förordat ett svenskt medlemskap i EU. Anledningen är både ideologisk och realpolitisk. Ideologisk därför att EU representerar samförstånd, broderskap, demokratiska värderingar och en aktiv fredssträvan. Realpolitisk därför att Sverige mer än någonsin behöver ett redskap för att hantera stora samhällspolitiska problem i gemenskap. Det är därför med stor tillfredsställelse som kristdemokraterna välkomnar det positiva resultatet i folkomröstningen hösten 1994.
Vårt medlemskap i EU löser dock inte automatiskt Sveriges problem. Däremot ger medlemskapet oss kraftigt ökade möjligheter att skapa ett bättre samhälle för kommande generationer. För att så skall ske krävs dock att Sverige kan presentera en tydlig och strukturerad plan för sitt agerande inom EU. I denna motion presenteras kristdemokraternas syn på var tyngdpunkten skall ligga.
1. Ett federalt och demokratiskt Europa
Kristdemokraterna delar de europeiska fädernas vision om ett enat, demokratiskt och federalt Europa där den politiska makten fördelas efter subsidiaritetsprincipen mellan de olika nivåerna. På grund av att subsidiaritetsprincipen är en integrerad del av den kristdemokratiska ideologin välkomnar kristdemokraterna särskilt att denna princip är inskriven i fördragen. Den innebär att kompetensfördelningen mellan Gemenskapen och medlemsstaterna respektive regionerna måste organiseras på sådant sätt att den högre nivån endast verkar understödjande till den lägre nivån. Med andra ord, Gemenskapen får endast agera om den ensam eller i gemenskap med medlemsländerna är den som är bäst lämpad att lösa samhälleliga problem på det mest effektiva sättet. Gemenskapen skall således endast vara verksam inom de områden där gemensamma åtgärder är mer effektiva än de åtgärder som medlemsstaterna själva vidtar. Kristdemokraterna i Sverige och Europa är övertygade om att subsidiaritetsprincipen kan bevara den typiskt nationella, regionala och lokala kompetensen. EU kan bara vara en djup och stark gemenskap bestående av självständiga nationer och inte någon enhets- eller superstat.
Det är önskvärt att EU får en enhetlig konstitution och ett mera överblickbart gemensamt regelverk. I denna konstitution måste en tydlig kompetensfördelning mellan EU:s olika nivåer anges. Respekten för små länder som ur bland annat demokratisk synvinkel är mycket viktig för EU måste bekräftas. Justerade röstregler måste givetvis införas i rådet allt eftersom fler länder kommer in i EU, men den nuvarande principen för röstfördelning mellan nationerna som gynnar små länder skall finnas kvar.
Öppenheten inom EU måste öka och vidareutvecklas. Fler öppna diskussioner och öppna omröstningar i rådet är ett positivt steg på vägen. I förberedelsearbetet inför rådets möten som sker inom COREPER är det inte lika angeläget att kräva offentlighet. Medlemsländerna bör själva avgöra om och när deras förberedelser och ståndpunkter skall bli offentliga.
EU-parlamentets (EP) ledamöter väljs genom allmänna och direkta val och bidrar därmed till att ge demokratisk legitimitet åt EU. EP bör därför i ökad utsträckning delta i lagstiftningsprocessen. Ett sätt är att förenkla medbeslutandeproceduren och att tillämpa den under hela lagstiftningsprocessen. I princip skall Rådet inte ensamt kunna fatta beslut utan parlamentets samtycke. Det huvudsakliga ansvaret för initiativrätten bör även i fortsättningen vila på kommissionen men EP bör inom kort få en institutionaliserad möjlighet att föreslå frågor som kommissionen bör behandla. På sikt bör parlamentet erhålla full initiativrätt men även viss lagstiftningsrätt. De svenska EU-valen bör företas på sådant sätt att endast riksdagspartier får delta och att valmetoden blir strikt proportionalitet utan spärr.
Nuvarande modell för att utse kommissionens ordförande kan förbättras genom att rådet anslår mer tid vid framtagningen av kandidater. I kommissionen bör varje land vara företrätt, med hänsyn till förestående utvidgningar av EU borde det för framtiden innebära att endast en kommissionär kommer från ett och samma land. Kommissionens befogenheter ligger på en rimlig nivå idag, men dess arbete bör effektiviseras. Nuvarande uppdelning av utrikespolitiska frågor på sex kommissionärer är ett exempel på en mindre lyckad lösning.
EU:s regionala kommitté samt EU:s ekonomiska och sociala kommitté har som uppgift att vara debattforum och rådgivande organ till både ministerrådet och kommissionen. Således har de en mycket viktig uppgift att fylla. Den nuvarande utnämningsproceduren som innebär att ministerrådet utser kommittéernas ledamöter på förslag av medlemsstaternas regeringar är bra. Däremot är det angeläget att svenska regeringar vinnlägger sig om bredast möjliga samförstånd när svenska representanter på nyckelpositioner skall utses.
I Sverige behandlas EU-frågorna av regering och riksdag inom bland annat en parlamentarisk EU-nämnd. På grund av den stora mängd frågor som kommer att behandlas inom denna nämnd krävs det att rutiner upparbetas så att nämndens ledamöter erhåller löpande information av god kvalitet och i god tid.
Öppenhet och offentlighet måste bli den generella regeln för allt som rör EU och dess institutioner. Lagförslag och domstolsprotokoll måste bli tillgängliga för allmänheten. Förutom information som rör EU och medlemsländernas säkerhet skall den enskilda medborgaren i möjligaste mån ha tillgång till all information. För att garantera öppenhet för svenska medborgare i samband med EU:s regeringskonferens 1996 borde den beprövade arbetsmodell som användes vid medlemskapsförhandlingarna vara tillämplig.
2. Jobb, välfärd och en sund ekonomi
Kristdemokraterna bedömer att vårt nyvunna medlemskap i EU skapar välbehövlig framtidstro och underlättar Sveriges möjligheter att vara ett attraktivt företagsland. Sverige är också beroende av ett fördjupat valutapolitiskt samarbete i Västeuropa. Mycket talar för att om Sverige skulle stå utanför en zon av valutastabilitet skulle det leda till ett högre ränteläge och risk för stora valutafluktuationer. Formen för ett svenskt deltagande i EMU måste därför vara föremål för en omfattande diskussion så att riksdagen erhåller ett grundligt beslutsunderlag att ta ställning till.
EU:s industripolitik skall vara ett värdefullt komplement till medlemsländernas nationella politik. Speciellt stödet till den kostsamma högteknologiska forskningen måste uvecklas och utformas på så sätt att resultaten snabbt kan omsättas i den europeiska industrin. Europas konkurrenskraft måste förbättras så att Europa kan hålla jämna steg med USA och Asien. Betydligt mer kan göras för att öka det industriella samarbetet mellan de europeiska företagen. De åtgärder som görs inom EU för att främja små och medelstora företag är lovvärda men kan vidareutvecklas. Det finns stora möjligheter att finansiera ovannämnda insatser genom att strukturera om EU:s budget.
Kristdemokraterna anser att tillkomsten av nya jobb i Sverige främst vilar på egna åtgärder men att effekterna av ett EU-medlemskap inte kan undvaras. Det gäller således att kombinera nationella och gemensamma åtgärder som fasta växelkurser, samordnade stimuleringar, investeringsfrämjande åtgärder, utbildningsprogram, billigare tjänstejobb, skatteväxlingar och en smidigare arbetsmarknad för att erhålla en långsiktig lösning.
Att nya jobb kan skapas inom tjänstesektorn är en såväl nationell som europeisk angelägenhet. Kraftfulla åtgärder för att sänka kostnadsläget (sänkningar av skatter, arbetsgivaravgifter & löner) ger snabba resultat på arbetsmarknaden. De skatteintäkter som faller bort från lägre skatter på arbete måste dock kompenseras med andra intäkter, kristdemokraterna har därför föreslagit skatteväxling för miljö som en åtgärd. Nackdelen är att höjda skatter på energi, råvaror och utsläpp i industrin skapar konkurrensnackdelar mot omvärlden. Skatteväxlingen måste därför ovillkorligen även ske inom våra huvudmarknader som ligger inom EU. Att därmed verka för skatteväxling utan att stödja och påverka de krafter inom EU som vill samma sak leder bara till utslagning av svensk industri.
Kristdemokraterna anser att EU för närvarande inte skall ha någon egen beskattningsrätt, det är en nationell angelägenhet. För att finansiera EU:s verksamhet i framtiden behöver inte EU:s budget öka. Genom betydande omfördelningar i den nuvarande budgeten kan ett tillräckligt ekonomiskt utrymme skapas för att i högre grad stimulera satsningar på bland annat kommunikationer, miljö och fördelningspolitiskt angelägna regionalstöd. Bland annat måste EU:s jorbrukspolitik bli föremål för en omfattande strukturomvandling.
3. Miljö och jordbruk
Miljö
EU är en betydelsefull organisation i internationella miljösammanhang. På grund av att EU samlar de flesta av Europas stora industrinationer i ett organiserat samarbete kan omfattande gränsöverskridande miljöåtgärder vidtas. Effektiviteten ökar av att EU kan fatta beslut som är bindande för medlemsländerna. Med tiden har EU:s hälso- och miljöregler skärpts och skillnaderna mellan Sveriges och EU:s politik har därför minskat. Förhandlingsresultatet innebär också att Sverige skall kunna bibehålla och utveckla sin tätposition inom hela miljöområdet i förhållande till EU. Detta har i allt väsentligt tillgodosetts då det är ett gemensamt intresse för hela Europa.
Det förhandlingsresultat som nåtts på området hälsa, miljö och säkerhet stämmer väl överens med de svenska kraven. Resultatet blev att inga svenska miljönormer skall behöva sänkas som en följd av medlemskap i EU. Dessutom ligger de svenska kraven i förhandlingarna till grund för en skärpning av EU:s miljöregler inom ett antal viktiga områden. Resultatet betecknas som unikt. Aldrig har EU i samband med en utvidgning åtagit sig att ompröva redan fastställda gemensamma miljöregler. Det faktum att så skett innebär att miljöfrågorna tillmäts en allt större vikt i EU. Sveriges fortsatta linje måste därför vara att inte acceptera några försämringar när förhandlingsresultatet omförhandlas 1996.
Endast reglerna på varuområdet har varit föremål för förhandlingar eftersom övriga miljöregler inom EU endast är minimiregler. Där de svenska kraven har befunnits vara högre kommer EU att under fyra år vidta en översyn av de egna miljöreglerna, och utgångspunkterna skall just vara de svenska reglerna. Under tiden bibehåller Sverige sina egna strängare regler och om resultatet av översynen inte blir tillfredsställande skall Sverige ändå kunna behålla sina strängare regler. Som stöd för en strängare linje kan EU- länder åberopa EU:s miljöskyddsgaranti, art. 100a (4) i Romfördraget.
Beträffande klassificering och märkning av kemikalier har EU och Sverige samma färdriktning och uppfattning förutom att Sverige har hunnit längre inom vissa områden. Inom dessa områden skall nu EU:s regler ses över med de svenska reglerna som utgångspunkt. Idag inordnas kemikalier i både EU och Sverige i tre klasser men ett tjugotal ämnen placeras för närvarande i en högre farlighetsklass i Sverige. Sverige har även hunnit införa en fjärde farlighetsklass för måttligt farliga kemikalier. Denna finns inte i EU. Förhandlingarna har lett till att EU tenderar till att närma sig Sverige.
Användningen av bekämpningsmedel har under senare tid begränsats inom EU och reglerna överensstämmer i stort med den svenska politiken. På grund av vårt klimat kommer vi också i fortsättningen att få förbjuda användningen av vissa bekämpningsmedel som i fortsättningen kommer att vara tillåtna i EU. Sverige liksom EU följer den avvecklingsplan för användningen av ozonnedbrytande ämnen som slagits fast inom FN:s ram. Även om Sveriges avvecklingsprogram är mera långtgående än EU:s kan detta fortsätta även vid ett medlemskap.
Förhandlingarna om bilavgaserna innebär att Sverige från och med inträdet i EU inför EU:s gemensamma avgasbestämmelser. Ur miljösynpunkt innebär inte detta någon sänkning av de svenska kraven. Men eftersom EU saknar en motsvarighet till den svenska miljöklassen 1 för bilar som klarar av det så kallade Kaliforniakravet måste Sverige slopa nuvarande skatterabatt som utgår för dessa bilar. Däremot står det oss fritt att hitta alternativa instrument för att gynna renare bilar.
För att undanröja alla tvivel om kärnkraft och kärnbränsle enades Sverige och EU om ett klarläggande. Sverige fortsätter, liksom varje medlemsland, att bestämma själv över hur vi omhändertar och slutförvarar använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. EU:s miljöministrar har slagit fast att miljöfarligt avfall inte skall omfattas av den fria handeln. Sverige beslutar också självständigt om kärnkraftsavvecklingen.
Kristdemokraterna vill nu att Sverige, genom sitt medlemskap aktivt verkar för att förstärka och förbättra EU:s gemensamma miljöpolitik. Det övergripande målet måste vara att EU blir en organisation med en miljöpolitik av högsta klass. Ett av de viktigaste delmålen för att nå dit måste därför vara att utveckla EU mot kretsloppssamhället där kretsloppen kan slutas och avfallet reduceras. Ett annat viktigt delmål skall vara att de utsläppsnivåer som gäller inom EU skall vara baserade på vad naturen tål, de så kallade kritiska belastningsgränserna. För att underlätta medlemsländernas miljöarbete vill kristdemokraterna befästa och utveckla miljöskyddsgarantin så att det blir ett effektivt instrument för att skydda ett lands högre hälso- och miljöambitioner. EU måste även förstärka sin roll som tung internationell aktör inom miljöfrågor, en första viktig uppgift blir att verka för att WTO får ett enhetligt miljöreglemente.
Jordbruk
CAP, EU:s gemensamma jordbrukspolitik, är på väg att omformas genom större inslag av liberaliseringar och minskade subventioner, bland annat som en följd av de senaste GATT-förhandlingarna. Sverige håller för närvarande på att anpassa sin jordbrukspolitik till de regler och stödformer som gäller inom EU, med undantag för vad som gäller djurskydd och bestämmelser om bekämpningsmedel.
Omläggningen av svensk jordbrukspolitik bort från omställningsbeslutet 1990 skall ses i detta ljus. Istället för att permanent ställa av jordbruksmark kommer Sverige vid EU- medlemskap att gå in i CAP-reformens trädesprogram. Kristdemokraterna har, sedan de fått representation i riksdag och regering, arbetat intensivt för att den svenska jordbrukspolitiken skall anpassas till vad som gäller inom EU. Detta för att likartade konkurrensvillkor ska råda mellan lantbrukare i EU och Sverige.
I EU:s nuvarande produktionsbaserade arealersättning kompenseras lågproducerande områden med LFA-stöd (Less Favoured Areas) och miljöstöd. Miljöstödsprogrammet kommer genom vårt EU-medlemskap att spela en stor roll i det offensiva arbete som pågår i Sverige för att miljöanpassa jordbruket. Sverige skall som medlem i EU vara pådrivande för ett miljöanpassat jordbruk. Kemikalieanvändningen inom vegetabilieproduktionen måste successivt minska inom det konventionella jordbruket. Målet är att det ekologiska jordbrukets konkurrenskraft skall garanteras.
Som medlemmar i EU bör Sverige verka för en förenkling av det regelkomplex som gäller på jordbruksområdet. De nuvarande stödsystemen bör på sikt ersättas med en generell och lika arealersättning som inkluderar vall. EU skall aktivt sträva efter att nå internationella överenskommelser om sänkt stöd till jordbrukssektorn.
Vid medlemskapsförhandlingarna om jordbrukspolitiken lyckades Sverige få igenom säravtal på livsmedels- och djurskyddsområdet, vilket bl a innebär att Sverige får behålla kontrollmöjligheterna vad gäller exempelvis salmonellaförekomst i importerat foder, levande djur och livsmedel. Vidare får Sverige behålla förbudet mot användning av antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte i foder under en övergångsperiod på 4 år. Under denna tid ska EU se över sina regler. Då starka medicinska skäl talar för ett förbud menar EU:s experter på området att Sverige inte kommer att få några problem att behålla förbudet efter övergångstiden.
Som medlemmar i EU skall Sverige vara starkt pådrivande för ökade djurskyddskrav. Sunda stallmiljöer och kvalitetsfoder är en förutsättning för friska djur och kvalitetslivsmedel. Sverige skall även vara pådrivande för att åstadkomma en hänsynsfull och värdig behandling av djur i samband med transport och slakt. Den ofta onödigt långa frakten av slaktdjur måste ses över och åtgärdas.
Flera av de bekämpningsprogram och smittskyddskontroller som finns i Sverige saknar motsvarighet inom EU. De olika branschernas förebyggande smittskyddsarbete med smittskyddskontroller har en avgörande betydelse för att säkerställa en hög ambitionsnivå inom djurhälsovården. Som medlemmar i EU skall Sverige kunna behålla det ''hygieniska'' gränsskyddet för de djursjukdomar som inte finns i vårt land. Inom EU ska Sverige verka för ett utbyggt smittskyddsarbete och bekämpningsprogram mot djursjukdomar.
Antibiotikabehandlingen av djur i stor skala är ett sätt att angripa symptomen istället för problemen. Resistens hos människor mot olika bakteriestammar har blivit en följd av rådande animalieproduktion inom EU. Inte heller strålbehandling av livsmedel för att lösa nuvarande problem inom livsmedelsproduktionen kan anses vara en acceptabel metod.
4. Social trygghet och valfrihet för människan
Den sociala dimensionen
Romtraktaten gav inte EU någon formell möjlighet att stifta lagar över medlemsländernas sociala politik förutom inom arbetsmarknaden. Utvecklingen under 80-talet har lett till ett nytt klimat för att skapa något som man kan kalla en vidare ''social dimension''. Prov på en sådan utveckling är inträdet av flera mindre ekonomiskt utvecklade länder i den Europeiska Unionen. En annan var förverkligandet av de fyra friheterna som ger medborgaren verkliga möjligheter att leva, resa, bo, arbeta och studera enligt egna önskemål. Unionsfördraget uppmärksammar behovet av en utvecklad social dimension.
De flesta människorna i Europa delar uppfattningen att familjen och andra små naturliga gemenskaper är fundamentet för samhället. För att familjen skall bli den stabila grund som samhället behöver vill kristdemokraterna i EU, EPP, stärka människans och familjens villkor. Det framgår med stor tydlighet i EPP:s principprogram: ''Familjepolitik är i centrum av vår sociala och samhälleliga politik i ett fritt och demokratiskt Europa. Staten måste uppmuntra familjen, men får aldrig ersätta den.'' De svenska kristdemokraterna och EPP är därför eniga om att utvecklingen av den sociala dimensionen är en viktig del av den europeiska integrationen.
Kristdemokraterna är fast förvissade om att det ekonomiska framåtskridandet måste gå hand i hand med utvecklingen av en mänsklig och social infrastruktur. Det gäller att inte bara verka för bättre villkor på arbetsplatsen och regional utveckling. Det återstår mycket att göra i gemenskapshänseende, att integrera Europas ungdomar i samhället genom utbildning, praktik och jobb är en angelägen uppgift. Ett verkligt gissel som kräver gemensamma åtgärder är långtidsarbetslöshet.
Kristdemokraterna vill därför medverka till att skapa en sådan social dimension som ger människan och familjen friheten att välja så att socialt ansvar och personlig utveckling kan förenas. Samhällets uppgift är att stödja familjen på det mest neutrala sätt som är möjligt så att man och kvinna kan utvecklas enligt egna önskemål. Omsorg om barn, äldre och sjuka måste därför ges hög prioritet. Stor uppmärksamhet måste ägnas åt hur omsorgen utformas så den stämmer överens med människans och familjens verkliga behov. Utvecklingen av den sociala dimensionen får därför inte ta en sådan utveckling att valfrihet och subsidiaritet ställs åt sidan. Till skillnad från dem som vill utveckla ett nyliberalt, marknadernas Europa eller ett socialistiskt och kollektivistiskt Europa vill kristdemokraterna se ett familjernas och medborgarnas Europa. Medborgarnas Europa är en vision som måste konkretiseras genom åtgärder som främjar EU-invånarnas känsla för att vara medborgare i både det egna landet och EU. Till exempel borde den avgörande faktorn för en EU- medborgares valdeltagande och valbarhet vara bostadsort och inte nationstillhörighet.
Rasism och främlingsfientlighet leder till brott mot de mänskliga rättigheterna och är ett hinder för EU-ländernas medborgare att leva och utvecklas i ett fritt och demokratiskt Europa. Gemensamma ansträngningar krävs för att motverka negativa tendenser i samhället. EU-kommissionen och de europeiska kristdemokraterna har givit denna fråga hög prioritet, men än återstår mycket att göra.
Jämställdhet
EU har som institution sedan en lång tid bedrivit ett aktivt jämställdhetsarbete genom upplysningsverksamhet och programstöd. Den formella grunden kan man finna i Romfördraget där bland annat principen om lika lön för lika arbete står inskriven.
Med tiden har därför lagar och åtgärdsprogram tillkommit för att främja likabehandling på arbetsmarknaden och för att stärka kvinnans ställning. Kommissionen är nu inne på sitt tredje handlingsprogram för jämställdhetsfrågor. Förutom arbetet med att befästa det som redan har åstadkommits så poängterar kommissionen att det inte räcker med bara åtgärder på arbetsmarknadsområdet. Kommissionen har därför även gått in för att stärka bilden av kvinnan genom media och att stödja kvinnors representation i politiska och beslutande organ.
Sverige med dess erfarenhet från jämställdhetsarbete kan emellertid bidra med ytterligare kunskap som förstärker kommissionens arbete med att vidareutveckla EU:s jämställdhetspolitik. Kristdemokraterna är angelägna om att så verkligen sker. Bland annat borde en avsevärt bättre kvinnofördelning inom EU:s institutioner vara en prioriterad uppgift.
Konsumentpolitik
Den fria rörligheten av varor behöver kompletteras med ett allt starkare konsumentskydd och en höjd kvalitetsstandard på de varor som till följd av den fria rörligheten kommer att säljas över hela Europa. Med hänvisning till nationella krav på skydd för hälsa, miljö och säkerhet bör enskilda länder kunna tillämpa strängare produktkrav. Sveriges medlemskap i EU innebär att vi nu fullt ut kan medverka i och påverka utvecklingen av konsumentpolitiken i Europa. Dessutom kan vi vara med och utforma de gemenskapsregler som är av betydelse från konsumentskyddssynpunkt. Som medlem i EU bör Sverige arbeta för att Romfördragets viljeinriktning att uppnå en hög konsumentskyddsnivå också förverkligas. Där slås fast att de åtgärder som EU vidtar inte skall hindra något medlemsland att behålla eller införa strängare skyddsåtgärder, förutsatt att dessa är i överensstämmelse med fördraget och att EU-kommissionen informerats om dem.
Två huvudgrupper av konsumentskydd kan urskiljas. Dels de som gäller produktsäkerhet och produktutformning och dels sådana som gäller konsumenternas ekonomiska och rättsliga intressen. Det förstnämnda är inte bara resultat av ett konsumentintresse utan avser också att stärka den fria rörligheten av varor genom att ställa upp gemensamma produktnormer. Vad gäller den andra typen av konsumentskydd kan enskilda länder gå betydligt längre i skydd av sina medborgare än vad EU rekommenderar. I juli 1993 antog kommissionen ett andra konsumentprogram för en treårsperiod. I detta påtalas att konsumentinformationen fortfarande är otillräcklig. Man påpekar betydelsen av information för att konsumenterna skall kunna ta vara på möjligheterna att påverka genom sitt produktval och ta vara på fördelarna med den inre marknaden. Viktigt för Sverige att verka för i EU är att konsumenterna ska kunna ställa krav på uttömmande märkning som anger innehåll, produktionssätt, ursprungsland med mera. Speciellt gäller det livsmedel, läkemedel och hushållskemikaler.
5. Europeiska lösningar till internationella utmaningar
Utrikes- och säkerhetspolitik
Ställd inför den nya internationella verkligheten anser kristdemokraterna, i Sverige och i Europa, att ett fördjupat regionalt säkerhetspolitiskt samarbete behövs mer än någonsin. Genom att ledande kristdemokrater initierade den europeiska gemenskapen kom den att vägledas av principer och värderingar som vi kristdemokrater förespråkar. Konkret innebär det att verka för tätare mänskliga, kulturella, handelspolitiska och säkerhetspolitiska relationer som medför stora samhälleliga fördelar för varje land men framför allt positiva effekter för hela kontinenten.
Det är kristdemokraternas fasta övertygelse att en integrerad och stark europeisk gemenskap även i fortsättningen behövs för att utgöra en stabiliserande kärna och en demokratisk inspirationskälla för den europeiska kontinenten. Att verka för ett OSSE som erhåller fred och stabilitet från ett aktivt och engagerat EU är en av det mest betydande tjänster som kan göras för FN. EU:s centrala roll i denna process har fått sitt erkännande i FN:s generalsekreterares dokument ''Agenda för Fred''. För att FN skall kunna fungera krävs det att det finns välfungerande regionala samarbetsorganisationer. EU:s existens står därmed inte i konflikt med vare sig Ryssland eller andra europeiska länder eftersom hela Europa förenas i ett gemensamt intresse för fred och stabilitet.
Att aktivt delta i den europeiska unionen i dess helhet skänker Sverige nationell säkerhet men även nya möjligheter att verka för global säkerhet. EU:s utrikespolitiska samarbete har länge fungerat utan fasta institutioner men kan ändå uppvisa goda resultat. EU-länderna har bland annat gjort stora insatser för ESK:s utveckling och tillkomst, de har också verkat för avspänning och dialog mellan USA och Sovjet under kalla kriget. Genom sammanhållning och enighet runt demokratiska ideal har de utgjort en förebild och alternativ för den del av Europa som befann sig under det kommunistiska oket. EU bidrog även från första stund med ett aktivt stöd när Östeuropa växlade spår från diktatur mot demokrati. Dessutom har EU kunnat verka för en europeisk ekonomisk säkerhetspolitik och på så sätt räddat kvar viktig kompetens inom spjutspetsområden i Europa.
Med Maastrichtfördraget 1991 utvecklades EU:s utrikespolitiska samarbete, EPS, mot en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). GUSP utgör innehållet i en av EU:s tre pelare. Inom detta område är samarbetet helt mellanstatligt och bygger på enhällighet om inte medlemsländerna beslutar om att en fråga skall avgöras med kvalificerad majoritet. EPS var länge begränsat till ekonomiska och politiska aspekter av säkerheten och syftade främst till gemensamma uttalanden. I GUSP ligger ett utvidgat samarbete inom alla säkerhetsfrågor med målet att även kunna vidta gemensamma åtgärder.
Maastrichtfördraget ger medlemsländerna möjlighet att, om de så önskar, upprätta ett försvarspolitiskt samarbete. Beslut att gå vidare i denna riktning fattas tidigast 1996. Särskild hänsyn skall då tas till ländernas utrikespolitiska tradition. Som medlem bestämmer vi själva om vi vill delta i den försvarspolitiska dimensionen av ett brett säkerhetspolitiskt samarbete. I förhandlingarna med EU förklarade Sverige däremot att man inte kommer att hindra utvecklingen av ett sådant samarbete. Kristdemokraterna är dock angelägna om att ett försvarspolitskt samarbete inom EU inspireras av samma frihetliga, demokratiska och fredliga principer som vägleder den övriga verksamheten inom EU.
Konsekvensutredningen om utrikes- och säkerhetspolitiken konstaterar att den säkerhetspolitiska dagordningen är bred och komplicerad samt att de militära frågorna idag upptar endast en mindre del medan en större del upptas av de andra aspekterna på den internationella säkerheten. Kristdemokraterna delar uppfattningen att precis som medlemskapet i NATO-anknutna Partnership For Peace (PFP) och i den Europeiska Säkerhetskonferensen (ESK) ger medlemskap i EU väsentliga säkerhetspolitiska fördelar samtidigt som Sverige inte tvingas att ge upp sin militära alliansfrihet. För att fullt ut delta i den europeiska säkerhetspolitiska diskussionen har Sverige, med kristdemokraternas stöd, dessutom beslutat att ansluta sig till VEU som observatör. Inte heller denna åtgärd ifrågasätter på något sätt Sveriges alliansfrihet.
Central- och Östeuropa
EU-tanken bygger på att låta människor komma närmre varandra för att skapa förståelse och främja vänskap. Ett gränslöst Europa där de ekonomiska banden knyter länderna samman är nu en beprövad metod för att bevara freden. EU står inför en stor utmaning, nämligen att låta länderna i Central- och Östeuropa, de baltiska staterna, Ryssland och Ukraina få uppleva att skiljelinjen mellan östra Europa och västra Europa suddas ut. Kristdemokraterna ser det därför som sin självklara uppgift att inom EU verka för att pionjärernas idé omfattande hela Europa nu ska realiseras. Samtidigt måste avvikelser från fred, demokrati och mänskliga rättigheter noggrant övervakas och påtalas. Utvecklingen inom det forna Sovjetunionen oroar och ställer stora krav på ansvarsfullt agerande från EU:s sida.
Många av de central- och östeuropeiska länderna söker via demokratin möta framtiden, och vikten av att de lyckas kan svårligen övervärderas. Medlemskap i den Europeiska Unionen är för dem ett av de viktigaste målen. Villkoren för att få bli medlem i EU är desamma för alla europeiska länder. Det gäller att inom ramen för en parlamentarisk, pluralistisk demokrati praktisera de värderingar som gäller inom EU, att etablera en marknadsekonomi som tar hänsyn till miljö och sociala förhållanden samt att delta i EU:s gemensamma projekt. Men alla parter är ense om att detta kommer att ta tid. En alltför snabb utvidgning riskerar att skapa en obalans i det europeiska samarbetet, problematiken åskådliggörs tämligen väl med de förhandlingar som ägt rum med exempelvis Sverige. Den ekonomiska aspekten skall heller inte undervärderas.
De avtal (bland annat så kallade Europaavtal) som existerar mellan olika länder i Öst- och Centraleuropa och Ryssland, det senaste med Litauen, är viktiga steg på vägen för att dessa länder skall känna sig välkomna i det europeiska huset. Men dessa avtal måste byggas på och med tiden utvidgas till mer medlemskapsliknande avtal där EU- länderna tar ett än större ansvar för dessa länders närmare anknytning till EU. Avtalen som idag främst berör industrivaror bör i framtiden även omfatta jordbruksvaror. En väg att gå kan vara att bereda väg för en annan nivå av samarbete som går längre än de nuvarande Europaavtalen. Fördelen med ett tätare samarbete är att ett värdefullt steg kan tas av de nya demokratierna för att ytterligare cementera demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna.
Tredje världen
Kristdemokraterna vill att det svenska biståndet skall främja mänskliga rättigheter, resurstillväxt, ekonomisk och social utjämning, ekonomisk och politisk självständighet, demokratisk samhällsutveckling samt framsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön. Viktiga kriterier för att svenskt bistånd ska ges blir därmed att mottagarländerna uppvisar en demokratisk utveckling, respekt för mänskliga rättigheter, utveckling av marknadsekonomi och effektivitet i biståndshanteringen. Det finns också anledning att granska militärutgifternas storlek i förhållande till satsningar på utbildning, sjukvård och andra områden med relation till mänskliga rättigheter och demokratifrågor. Ett avgörande inslag i biståndsarbetet är att biståndsländerna förmås att ta ökad hänsyn till kvinnornas situation och roll.
EU:s biståndspolitik följer i flera avseenden samma linjer som den svenska. Det finns således stora möjligheter att från svensk sida påverka EU:s biståndspolitik så att det ges enligt med ovannämnda kriterier. Enligt fördragen skall EU:s bistånd utgöra ett komplement till medlemsländernas övriga bilaterala och multilaterala bistånd. Som EU-medlem får Sverige därmed fortsätta att utforma sin egen biståndspolitik, endast en mindre del av svenskt bistånd skall kanaliseras via EU:s gemensamma projekt.
Redan idag är EU världens största enskilda biståndsgivare. EU ger bistånd och stöd till 69 afrikanska, karibiska och stillahavsländer som är anslutna till den så kallade Lomé- konventionen, samt ett antal länder i Asien och Latinamerika, flertalet av de länder i medelhavsområdet som inte är medlemmar i EU samt länderna i Central- och Östeuropa. EU:s kontaktyta är med andra ord mycket stor vilket kan vara till gagn för vårt eget bistånd.
För att åstadkomma minskade klyftor mellan rika och fattiga länder räcker det inte med en ambitiös biståndspolitik. Under april 1994 undertecknades ett av de mest betydelsefulla avtalen för internationell frihandel, GATT- avtalet. Det innebär radikalt lägre tullar och andra handelshinder inom en rad gamla och nya områden. I framtiden kommer således handeln med varor och tjänster mellan de flesta länderna att bli ännu friare. Vårt medlemskap i EU innebär visserligen att den genomsnittliga tullnivån i Sverige höjs med en procentenhet från ca 4,6% till 5,6%. Men på relativt kort sikt kommer EU:s genomsnittliga tullnivå att sänkas på grund av GATT-avtalet. Det är angeläget att understryka att de europeiska kristdemokraterna i synnerhet men även EU i allmänhet inte har ett snävt EU-perspektiv. EU lägger mycket stor vikt vid att utveckla relationerna till Central- och Östeuropa, medelhavsländerna och Mellanöstern. Med den tredje världen har EU, och de enskilda medlemsländerna, privilegierade relationer via de så kallade Loméavtalen.
Som EU-medlem måste Sverige dock använda sig av sitt kunnande för att förbättra EU:s biståndsverksamhet. Det gäller bland annat att förmå EU:s medlemsländer att ge utvecklingsländerna en definitiv och snar skuldsanering. En annan angelägen uppgift är att tillsammans med andra skandinaviska länder och Nederländerna förmå övriga europeiska länder att öka deras biståndsandel av BNP från nuvarande 0,42% (1990) till den av FN rekommenderade nivån på 0,70%.
Frihandelsfrågor är lika viktiga för u-länder som för i- länder. Sverige måste således inom EU verka för att EU:s gemensamma jordbrukspolitik utformas på så sätt att den inte hämmar u-ländernas export av livsmedel och jordbruksvaror.
Migrationsfrågor
Under 1992 sökte 690 000 människor asyl i EU- och Efta- länder. 438 000 kom till Tyskland, 29 000 till Frankrike, 23 000 till England och 83 000 till Sverige. Eftersom inget europeiskt land sedan slutet på 70-talet tar emot arbetsinvandring består migrationsvågorna främst av asylsökande. Europa har under långa perioder varit tillflyktsort för asylsökande och föremål för en omfattande invandring. Sedan mitten på 80-talet har migrationsströmmarna ökat i omfattning. För att möta denna situation har EU:s medlemsländer insett behovet av samarbete och samordning i migrationsfrågor.
För närvarande existerar inte någon verkligt gemensam invandringspolitik inom EU. Däremot har olika initiativ tagits vid tidigare tillfällen av EU:s medlemsländer. Schengenavtalet tillkom redan 1985 och skulle leda till avskaffandet av gränskontrollerna mellan dess medlemsländer och upprättandet av en gemensam yttre gräns. Målet var fri rörlighet i Europa. Schengen har inte förverkligats fullt ut eftersom flera länder fortfarande vill förbehålla sig rätten att kontrollera EU-medborgare för att stävja terrorism och illegal invandring.
1986 bildade EU:s invandrarministrar en gemensam arbetsgrupp som 1990 utarbetade Dublinkonventionen. De pekar på att EU:s gränslösa inre marknad med fri rörlighet för personer bland annat innebär att EU blir ett enda asylområde. Konventionen säger att eftersom asyl i ett land ger tillträde till de andra länderna måste även det omvända gälla, avslag i ett land leder till förbud att resa in i övriga EU- länder. Konventionen har bara ratificerats av 8 länder.
I Maastrichtavtalet läggs ett antal förslag fram i denna del: en enhetlig tolkning av asylbegreppet, harmonisering av utvisningsförfarandet och flyktingmottagning samt samordnat ekonomiskt och tekniskt bistånd för att motverka ekonomiska flyktingströmmar. Olika arbetsgrupper arbetar idag med att konkretisera samarbetets innehåll. Eftersom frågan är känslig och beslut tas med enhällighet har dock resultatet än så länge varit begränsat.
Ett konkret exempel på samarbete inom detta område är beslutet om att införa en gemensam visumpolitik senast den 1/1 1996. EU skall då ha enats om vilka länder som skall vara föremål för visumtvång för inresa i EU. Kommissionen trycker på för att utveckla samarbetet i migrationsfrågor. Bland annat vill man förbättra villkoren för de 10 miljoner människor som har uppehållstillstånd i EU men som inte har medborgarskap.
Situationen när det gäller migrationsfrågor kräver gemensamma lösningar. Kristdemokraterna är angelägna om att ett effektivt och pragmatiskt samarbete etableras så att en gemensam asyldefinition arbetas fram och en gemensam policy avseende lika behandling och integrering av flyktingar och invandrare läggs fram. EU måste vägledas av ett generöst förhållningssätt till flyktingar och arbeta fram en modell som fördelar flyktingströmmarna jämnt över hela EU.
6. Folkhälsa och kamp mot narkotika
Hälsa
Traditionellt har EU-länderna endast behandlat hälsofrågor som kräver lösningar av internationell karaktär som narkotika, AIDS, cancer, miljö med mera. Som exempel kan nämnas projektet ''Europe against cancer'' som har målsättningen att minska cancerfallen med dödlig utgång med 15% mellan 1986 och 2000. Bland annat skall det åstadkommas via minskad alkohol- och tobakskonsumtion. De hälsoregler som EU har utarbetat är av minimikaraktär, det vill säga de utgör en lägsta nivå som inte får underskridas. Strängare nationella regler är dock tillåtna vilket också är fallet i de flesta av EU:s länder. Det är viktigt att notera att hot mot hälsa, miljö och säkerhet berättigar till undantag från den inre marknadens fria rörlighet.
När EU:s medlemsländer undertecknade unionsfördraget 1991 innebar det att de också enades om att skapa en gemensam hälsopolitik som komplement till den som EU- länderna enskilt för på nationell nivå. Det övergripande målet är att upprätta ett hälsoskydd på hög nivå i samtliga medlemsländer. Arbetet skall inriktas på att förebygga allvarliga hot mot folkhälsan och en fortsatt kamp mot droger.
Alkohol
Sverige har sedan länge valt att föra en restriktiv alkoholpolitik för att hålla nere alkoholkonsumtionen. Kristdemokraterna stödjer denna linje och har därför i förhandlingarna med EU verkat för att Sverige skall kunna bibehålla den nuvarande inriktningen på den svenska alkoholpolitiken. EU har också visat förståelse för Sveriges linje.
Förhandlingsresultatet innebär att Systembolagets monopol för detaljhandelsförsäljning skall bestå, medan Vin- och Spritcentralens monopol på import, export tillverkning samt grossistförsäljning skall avskaffas. EU- kommissionen som skall kontrollera att EU:s regler efterlevs har efter granskning fastställt att Systembolagets verksamhet är förenlig med EU:s regler. Beträffande de så kallade resandebestämmelserna har Sverige uppnått en sådan lösning att Sverige kommer att kunna upprätthålla den nuvarande prisnivån på alkoholhaltiga drycker. Vid medlemskap kommer resande till Sverige att få föra in högst 1 liter starksprit (eller 3 liter starkvin), 5 liter vin samt 15 liter öl. Dessa kvantiteter gäller för redan beskattade varor som köpts i andra medlemsländer. För ''tax free''-varor blir enda skillnaden mot nuläget att ransonen vin kan ökas med 2 liter. ''Tax free''-varor skall räknas in i totalsumman som gäller för ovannämnda resandebestämmelser. På sikt kommer ''tax free''-försäljningen dock att försvinna i EU.
Begränsningen skall ses över per den 31 december 1996 på motsvarande sätt som för Danmark som har ett likadant undantag. Detta undantag förlängs automatiskt om inte ministerrådet enhälligt beslutar att den skall upphöra. Sverige behåller därmed ett avgörande inflytande på denna fråga genom att blott rösta emot en förändring och därmed förhindra en förändring. Svenska politiker kan därför även i framtiden värna en restriktiv alkoholpolitik. Kristdemokraterna anser att Sverige, som EU-medlem bör ställa alkoholpolitisk kompetens till EU:s förfogande med syftet att främja EU:s satsningar på folkhälsa.
Polisiärt samarbete
Samarbetet om rättsliga och inre angelägenheter som sedan Maastrichtavtalet utgör EU:s tredje pelare liknar till sin struktur det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet. Genom att detta samarbete är skilt från EG-pelaren och enhällighet krävs vid beslutsfattande behåller medlemsländerna ett stort inflytande över utvecklingen. Detta är nödvändigt eftersom frågorna som hanteras inom den tredje pelaren är känsliga och starkt förknippade med ländernas kultur, tradition och rättsordning. Den arbetsordning som idag är etablerad kan inom befintliga ramar emellertid effektiviseras och göras bättre. Kristdemokraterna anser att Sverige aktivt bör delta i utvecklingen av den inre säkerheten med tyngdpunkt på de stora gränsöverskridande kriminella problemen -- ekobrott, narkotika och terrorism. Den organiserade kriminaliteten bryr sig inte om gränser och ännu mindre om Sverige är med eller inte i EU, därtill är vinsterna för stora. Det enda som kan hindra grov kriminalitet är gemensam kartläggning och effektiva samordnade operationer.
Gränserna och narkotika
Framtiden kräver att vi rustar oss bättre för att bekämpa internationell kriminalitet och narkotikahandel. Brottsligheten tenderar att bli allt mer organiserad och vittförgrenad. Denna trend slipper vi inte undan, tvärtom, idag är den redan en del av vår vardag. Det är en slutsats som bland annat Rikspolisstyrelsen drar. Det som upplevs som ett problem i sammanhanget är att EU:s inre marknad är gränslös och att den inte tillåter systematisk gränskontroll. Kontroll får formellt bara förekomma om särskilda misstankar föreligger. EU-medlemskapet ställer krav på oss att förändra det sätt på vilket kontroll vid gränserna kan ske. Syftet med den inre marknaden är dock att skapa frihet för människan och ökad handel, inte att underlätta införsel av narkotika eller uppmuntra till kriminalitet. Kristdemokraterna är angelägna om att Sverige verkar för att EU:s gemensamma polisiära samarbete fördjupas och effektiviseras.
Vid gränskontroller beslagtas idag endast 10% av den totala narkotikamängden som är på väg in i landet. Detta visar mer än tydligt hur viktigt det är att finna en ny uppsättning av effektiva åtgärder. Länderna inom EU arbetar mer och mer efter en modell som innefattar: tullmyndigheter som arbetar mera på djupet och mindre vid gränserna (t.ex. plötsliga tullkontroller utan förvarning i ett speciellt område), större samverkan mellan tull och polis, ökade befogenheter till polis och tull, utvecklad och datoriserad polisiär underrättelsetjänst, gränsöverskridande polisiärt samarbete samt bättre yttre gränskontroll.
Samtidigt som Rikspolisstyrelsen anser att detta är framtidens modell betonar Socialstyrelsen att om polis och tull koncentrerar sig på att begränsa utbudet av narkotika så får man inte glömma efterfrågesidan. Att narkotikamissbruket har varit relativt begränsat i Sverige beror främst på attitydpåverkan och rådande värderingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU utvecklas till en federation baserad på subsidiaritetsprincipen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utarbeta en egen enhetlig grundlag för EU med klar kompetensfördelning där bl.a. respekten för de små ländernas situation uppmärksammas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för ökad öppenhet inom EU och i hanteringen av EU-ärenden i Sverige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att Europaparlamentet får ökad makt och ökat inflytande,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medlemsländerna bör behålla kontrollen på det inrikespolitiska och utrikespolitiska samarbetet med hjälp av bl.a. enhälligt beslutsfattande,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de svenska EU-valen företas på grundval av strikt proportionalitet och utan spärr,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige aktivt deltar i EU:s ekonomiska och monetära samarbete,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samarbetet inom EMU skall leda till både låg inflation och aktiv bekämpning av arbetslösheten,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall samverka inom EU för att skapa gynnsamma förutsättningar för fler tjänstejobb, bl.a. genom en samordnad skatteväxling,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att EU:s medlemsländer vidareutvecklar en gemensam industripolitik som komplement till den nationella politiken, speciellt stödet till den kostsamma högteknologiska forskningen,3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s gemensamma miljöpolitik skall ha som mål att utveckla Europas länder mot kretsloppssamhället där kretsloppen kan slutas och avfallet reduceras,4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU bör verka för utsläppsnivåer baserade på vad naturen tål, de s.k. kritiska belastningsgränserna,4
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU skall bli ledande i att värna u-ländernas rätt till en ren miljö,5
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige tillsammans med övriga EU skall verka för att GATT utvecklar ett enhetligt miljöreglemente,3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU skall precisera och utveckla den s.k. miljöskyddsgarantin,4
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inte tänker acceptera några principiella försämringar när Sveriges förhandlingsresultat beträffande miljö omförhandlas 1996,4
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EU skall verka för bättre djurskydd och förbud mot användning av antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte,4
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU skall verka för att djurhälsovårdsarbetet intensifieras genom utbyggt smittskyddsarbete och bekämpningsprogram mot djursjukdomar,4
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ett förenklat regelkomplex inom EU:s jordbrukssektor,4
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall vara pådrivande i arbetet för att miljöanpassa det konventionella jordbruket samt främja det ekologiska jordbruket i EU,4
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att höja EU:s sociala ambitioner och därmed skapa en djupare ''social dimension'',6
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att familje- och medborgaraspekter får en framträdande plats i EU,6
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU skall verka för ökad jämställdhet,6
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU skall verka för ett stärkt konsumentskydd,7
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att livsmedel framställda med hjälp av genteknik och bestrålade livsmedel snarast blir föremål för obligatorisk märkning och på sikt totalförbud i EU,7
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s utrikes- och säkerhetspolitik främst skall inriktas mot att överbrygga politiska, ekonomiska och miljömässiga problem öster om unionen,5
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s försvarspolitik skall följa de frihetliga, demokratiska och fredliga principer som vägleder den övriga verksamheten inom EU,5
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt skall delta i och utveckla EU:s säkerhetspolitik,5
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige tillsammans med likasinnade skall fortsätta att verka för frihandel och flera handelsprogram med Central- och Östeuropa,3
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU skall leva upp till sin ambition att hålla dörren öppen för medlemskap för länderna i Öst- och Centraleuropa,5
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s bistånd ges på grundval av kriterier som mänskliga rättigheter, demokrati, marknadsekonomi och effektivitet i biståndshanteringen,5
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU beviljar utvecklingsländerna en definitiv och snar skuldsanering utöver den som redan har skett,5
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige tillsammans med andra skandinaviska länder och Nederländerna bör förmå övriga europeiska länder att öka sin biståndsandel av BNP från nuvarande 0,42 % (1990) till den av FN rekommenderade nivån på 0,70 %,5
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s gemensamma jordbrukspolitik inte får hämma u-ländernas export av livsmedel och jordbruksvaror,5
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU skall verka för ett generöst förhållningssätt till flyktingpolitik,8
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU bör utarbeta en klar och tydlig asyldefinition,8
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall vara drivande så att EU-länderna gemensamt kan utarbeta konkreta planer, syftande till effektiv integration och lika behandling av invandrare och flyktingar,8
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU skall utarbeta en rättvis modell som proportionellt fördelar flyktingströmmarna över hela EU,8
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige även som EU-medlem skall fortsätta att bedriva en nationell, restriktiv alkoholpolitik för att hålla nere alkoholkonsumtionen,9
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör komma väl förberett till EU:s översynsmöte och försvara de svenska undantagsbestämmelserna,9
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall agera för en bättre folkhälsa inom EU genom att ställa svensk alkoholpolitisk kompetens till EU:s förfogande,9
42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tull och polis aktivt skall delta i och utveckla EU:s gemensamma polisiära samarbete,10
43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att EU:s gemensamma polisiära samarbete fördjupas och effektiviseras.10
Stockholm den 25 januari 1995 Alf Svensson (kds) Göran Hägglund (kds) Mats Odell (kds) Chatrine Pålsson (kds) Inger Davidson (kds) Rose-Marie Frebran (kds)
1 Yrkandena 7, 8 hänvisade till FiU. 2 Yrkande 9 hänvisat till SkU. 3 Yrkandena 10, 14, 29 hänvisade till NU. 4 Yrkandena 11, 12, 15--20 hänvisade till JoU. 5 Yrkandena 13, 26--28, 30--34 hänvisade till UU. 6 Yrkandena 21--23 hänvisade till AU. 7 Yrkandena 24, 25 hänvisade till LU. 8 Yrkandena 35--38 hänvisade till SfU. 9 Yrkandena 39--41 hänvisade till SoU. 10 Yrkandena 42, 43 hänvisade till JuU.