Inriktningen av svensk handikappolitik har varit och är tämligen entydig sedan en lång tid tillbaka. De politiska partierna är överens om att människor inte skall diskrimineras på grund av funktionshinder. Den som har ett funktionshinder skall ha möjlighet att delta aktivt i samhällslivet i jämlikhet med alla som inte har något funktionshinder. Det skulle vara fullständigt främmande för varje ansvarsfull politiker eller företrädare för myndighet att påstå motsatsen.
Den officiella svenska handikappolitiken och enigheten kring den har under 80- och 90-talen uttryckts i åtminstone två viktiga dokument: dels det gemensamma handlingsprogram i handikappfrågor som utarbetades av de politiska partierna och handikapprörelsen under internationella handikappåret, och dels 1989 års handikapputredning. Betydelsefulla sociala reformer har genomförts som varit ägnade att motverka de sociala konsekvenserna av funktionshinder, senast lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Likväl utsätts funktionshindrade för diskriminering i en rad olika avseenden.
Handikapputredningen visade i sitt kartläggningsbetänkande hur funktionshindrade i sitt dagliga liv utsattes för begränsningar som inte gäller andra människor. Utredningens uppgifter var inte på något sätt nya, de hade i åratal förts fram av handikapprörelsen, men det var ändå betydelsefullt att de bekräftades på detta sätt. Det enda som sedan dess har förändrats positivt i något väsentligt avseende är rätten till personlig assistans och assistansersättning till personer som behöver nära personlig service, d.v.s. hjälp med sådant som att sköta sin hygien, klä sig, äta och kommunicera med omgivningen.
Handikapputredningen redovisade att arbetslösheten bland personer med omfattande funktionshinder var så hög som 60--65 procent. Många unga människor går direkt från skola till förtidspension och får aldrig en verklig möjlighet att komma in i samhället. Liknande siffror har under de senaste decennierna redovisats av SCB. Det finns ingenting som tyder på att någon betydelsefull förbättring har inträffat när det gäller funktionshindrades ställning på arbetsmarknaden. Den präglas alltjämt av fördomar och en stor brist på förmåga från arbetsgivarnas sida att anpassa arbetsförhållandena till funktionshindrades villkor. Datoriseringen av arbetslivet och en alltmer förfinad teknik, som gör datorer tillgängliga som hjälpmedel och instrument för funktionshindrade, borde ha lett till att fler kunnat beredas arbete. Det har inte skett i någon mer betydande omfattning, trots att framgångsrika utvecklingsprojekt har genomförts på många håll.
I valet mellan funktionshindrade och icke funktionshindrade arbetssökande har den icke funktionshindrade företräde. Genom att kostnaderna för anpassningsåtgärder och arbetshjälpmedel i allt större utsträckning lagts på enskilda arbetsgivare utan skydd för den funktionshindrade arbetssökande, bidrar samhället till diskrimineringen.
Undersökningar visar också att funktionshindrade arbetstagare återfinns inom ett ganska litet antal yrken, som då har befunnits lämpliga för funktionshindrade. Denna bedömning har då vanligtvis gjorts av andra än de funktionshindrade själva. Om man jämför med andra länder visar det sig att det nästan överallt är likadant -- de funktionshindrade som har arbete återfinns i ett fåtal yrken. Men det är helt olika yrken som dominerar i olika länder, vilket visar att det mer är omgivningens fördomar än faktiska förhållanden som styr funktionshindrades möjligheter i arbetslivet. Eftersom vi också vet att fördomsfulla attityder styr kvinnors deltagande i arbetslivet och begränsar deras yrkesval, finns det också skäl att befara att kvinnorna bland funktionshindrade har än mer begränsade yrkesmöjligheter än männen.
Sedan mer än 30 år har vi haft bestämmelser om tillgänglighet i svensk lagstiftning. Till att börja med gällde det nybyggnad av offentliga byggnader och i viss mån bostäder, senare också vid omfattande reparationer. Bestämmelserna återfinns numera i nybyggnadsreglerna till plan- och bygglagen. Vi har vant oss vid att betrakta Sverige som ett land med hög grad av fysisk tillgänglighet både i byggnader och yttermiljö. Det har emellertid aldrig funnits något krav på att arbetslokaler skall vara tillgängliga, vilket i hög grad påverkar funktionshindrades möjligheter att komma in i arbetslivet.
Boverket har konstaterat att 40 procent av det svenska bostadsbeståndet är tillgängligt för rörelsehindrade. Det är då företrädesvis det nyare bostadsbeståndet man talar om. Men det är också intressant att se vad Boverket menar med tillgängligt, det är nämligen bland annat att det inte finns mer än två trappsteg. För den som är rullstolsburen kunde man lika gärna säga fyra eller sex trappsteg, det är lika omöjligt, och då kanske man kunde komma upp i 60--70 procent tillgängliga bostäder. Men sanningen är att bara en liten del av bostadsbeståndet i egentlig mening är tillgängligt, förhoppningsvis då i första hand där funktionshindrade bor. Men den som är rullstolsburen vet att möjligheterna att hälsa på vänner och bekanta är ytterst begränsade på grund av hinder i boendemiljön. Det handlar om trappsteg, avsaknad av hissar eller hissar som finns först en halvtrappa upp, och smala toalettdörrar.
Tillgängligheten i butiker, restauranger, biografer m.m. visar samma problem. Neurologiskt Handikappades Riksförbund gjorde för ca ett år sedan en inventering i Strängnäs kommun och fann att 14 procent av sådana verksamheter var tillgängliga för rullstolsburna. Betydligt mer än hälften av återstoden skulle kunna göras tillgänglig med tämligen små och enkla medel. Men det finns inget krav på att det skall ske och därför sker det inte. Man har inte så många handikappade kunder, kanske man säger. Nej, självklart inte. Vem vill utsätta sig för den förnedrande situationen att stå utanför en butiksdörr och försöka påkalla uppmärksamhet för att bli betjänad?
Det händer också att människor med funktionshinder avvisas från restauranger och andra verksamheter på grund av funktionshindret. Den funktionshindrade har i sådana situationer ingen möjlighet att försvara sig mot övergreppet. Det finns ingen lagstiftning som skyddar mot denna extrema form av diskriminering, att bli förvägrad att ta del i en samhällsverksamhet därför att man är den man är. En sådan företeelse är inte värdig ett civiliserat samhälle.
Tillgängligheten i gatumiljön blir långsamt bättre i landets kommuner. Det borde emellertid ske avsevärt snabbare och det borde ske planmässigt. I Stockholms stad har man till exempel en policy som innebär att man gör nedfasningar av trottoarkanter efter hand som gator och trottoarer repareras. Följderna härav är framför allt två, dels att det tar lång tid, dels att man inte får större sammanhängande tillgängliga miljöer annat än slumpvis. Det innebär till exempel att en rullstolsburen aldrig kan veta om det går att komma fram i ett område där han eller hon inte varit tidigare.
Tillgängligheten i sammanhängande miljöer är en förutsättning för att människor skall kunna delta i samhällslivet på jämlika villkor. Möjligheten att kunna resa är en annan förutsättning. 1979 års trafikpolitiska beslut har inneburit ett väsentligt ökat intresse för att göra terminalbyggnader och deras omgivningar tillgängliga. Men i övrigt är resultatet av lagen om handikappanpassad kollektivtrafik generande för riksdagen, de myndigheter som haft att se till dess genomförande och trafikanordnarna. I huvudsak har de åtgärder som hittills har vidtagits underlättat resandet för dem som redan tidigare kunde använda sig av kollektivtrafiken, men med få undantag har resemöjligheter för nya grupper inte tillkommit. Undantagen gäller för delar av tågtrafiken och de slutna kommunikationssystem som utgörs av de s.k. servicelinjerna.
Samtidigt som huvuddelen av den kollektiva trafiken alltjämt är otillgänglig för funktionshindrade sker allvarliga inskränkningar i färdtjänst och riksfärdtjänst. Kommunerna, som numera är ansvariga för bådadera, gör begränsningar i antal tillåtna resor och höjer avgifterna. Båda åtgärderna avlägsnar funktionshindrades resemöjligheter från vad som gäller för dem som kan använda kollektiva färdmedel och verkar därigenom diskriminerande.
Som vi redan tidigare pekat på finns det skäl att tro att kvinnor med funktionshinder är sämre ställda på arbetsmarknaden än män i motsvarande situation. Det finns undersökningar som visar att män lättare får hemtjänst än kvinnor. Kvinnor med funktionsnedsättningar har i skrift berättat hur de bemöts med bristande förtroende och respekt i samhället och hur de upplever sig som belastade av det dubbla förtrycket av att ha en funktionsnedsättning och dessutom vara kvinnor. Åtgärder som förhindrar diskriminering är därför av särskilt stor betydelse för kvinnor med funktionsnedsättningar.
Handikapputredningen pekade på åtta områden som särskilt väsentliga för att främja funktionshindrades deltagande i samhällslivet: grundläggande samhällsinformation, den kommunala verksamheten, byggnaders och miljöers tillgänglighet, områdena kultur, medier och läromedel, resemöjligheter, telekommunikationer, arbetslivsområdet och näringsverksamhet. På alla dessa områden lade man fram förslag till åtgärder. Bland annat föreslogs en lag om arbetslivets tillgänglighet, en lag om handikappombudsman, förändringar av plan- och bygglagen, lagen om handikappanpassad kollektivtrafik och brottsbalken när det gällde diskriminering från näringsidkare. Man föreslog också en ändring i regeringsformen för att förhindra diskriminering av personer med funktionsnedsättningar.
De mycket omfattande förslagen från utredningens sida visar dels på vidden av den problematik man ansåg måste lösas, dels att man ansåg lagstiftningsåtgärder nödvändiga för att åstadkomma detta. Inte minst bland handikapporganisationerna har det länge funnits en tveksamhet mot lagstiftning, man har sett fördelarna i att olika delar av samhället av insikt frivilligt vidtar de åtgärder som är nödvändiga. De avgörande förändringarna har emellertid uteblivit och det har gjort att man ändrat ståndpunkt. Man har förstått att det är nödvändigt att lagstifta mot diskriminering av människor med funktionsnedsättningar, för att man skall få möjligheter att verkligen delta i samhällslivet och få ta del av rättigheter och iklä sig skyldigheter. Uppfattningen har förstärkts av en sviktande samhällsekonomi och en ström av sparåtgärder på olika områden som utgör ett akut hot mot det som funktionshindrade har uppnått under årtionden av hårt intressepolitiskt arbete.
Sverige har iklätt sig ett internationellt ansvar när det gäller åtgärder på handikappområdet. Det har skett genom det svenska initiativ och engagemang som ledde fram till Förenta Nationernas ''The Standard Rules on the Equalization of Opportunities for Persons with Disabilities''. Om Sverige inte tar detta dokument på allvar och vidtar de åtgärder som det fordrar -- vem skall då tänkas göra det? Under ''Introduction'' punkt 15 slås följande fast (det finns ännu ingen auktoriserad svensk översättning):
The purpose of the Rules is to ensure that girls, boys, women and men with disabilities, as members of their societies, may exercise the same rights and obligations as others. In all societies of the world there are still obstacles preventing persons with disabilities from exercising their rights and freedoms and making it difficult for them to participate fully in the activities of their societies. It is the responsibility of States to take appropriate action to remove such obstacles...
Funktionshindrades intressen utmålas inte sällan som särintressen. Enligt vår mening är emellertid åtgärder på handikappområdet ett allmänintresse. Ingen vet idag om han eller hon kommer att drabbas av sjukdom eller olycka imorgon. Skillnaden mellan att vara en person med funktionsnedsättning eller inte kan vara en isfläck. Handikappolitik är inte en fråga om vad ''de friska'' vill göra för ''de handikappade'', det är en fråga om hur vi anser att samhället skall fungera om och när vi får en funktionsnedsättning. Vi försäkrar oss mot sjukdom och olycksfall och våra hem mot brott och brand. Försäkringen mot en funktionsnedsättning är ett tillgängligt icke diskriminerande samhälle, som gör att vi kan fortsätta i vårt arbetsliv, fortsätta odla våra intressen och bemötas med respekt som jämlikar av vår omgivning.
Människor med funktionsnedsättningar utestängs från arbetslivet, förnekas rätten att fritt välja bostad, begränsas i sina resemöjligheter, får sin rörelsefrihet begränsad av hinder i utemiljön, kan avvisas från verksamheter på grund av sina funktionsnedsättningar och har kraftigt beskurna möjligheter att ta del av kommersiellt utbud.
Vänsterpartiet anser att regeringen snarast bör förelägga riksdagen förslag på grundval av 1989 års Handikapputrednings förslag när det gäller Lag om ändring i regeringsformen, Lag om arbetslivets tillgänglighet för personer med funktionshinder, Lag om ändring i plan- och bygglagen, Lag om ändring i jordabalken, Lag om ändring i lagen (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik, Lag om ändring i brottsbalken samt Lag om ändring i kommunallagen (1991:900). Av dessa förslag följer också att Handikappombudsmannen ges en processförande roll.
Vänsterpartiet anser slutligen att vid genomförandet av handikappolitiken skall kostnadsansvaret ligga på den som förändrar och förnyar samhället. D.v.s. vi vill att ansvarsfördelningsprincipen skall gälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i grundlagen så att funktionshindrade inte diskrimineras,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lag om arbetslivets tillgänglighet för funktionshindrade,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om tillägg i plan- och bygglagen för att reglera funktionshindrades rätt till tillgänglighet,2
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändringar i jordabalken för att ge funktionshindrade rätt att anpassa sin bostad,2
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till skärpning av lagen om handikappanpassad kollektivtrafik enligt vad i motionen anförts om snabbare och bättre handikappanpassning av kollektivtrafiken,3
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till införandet av sanktioner i brottsbalken vid diskriminering av funktionshindrade i näringsverksamhet,1
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i kommunallagen enligt vad i motionen anförts om samhällsinformation till funktionshindrade,
8. att riksdagen beslutar att vid finansieringen av dessa åtgärder ansvarsfinansieringsprincipen skall tillämpas.1
Stockholm den 23 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Björn Samuelson (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Stig Sandström (v)
1 Yrkandena 2, 6 och 8 hänvisade till SoU. 2 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till BoU. 3 Yrkande 5 hänvisat till TU.