Äganderätt och förfoganderätt hör samman. Genom lagar och förordningar kan förfoganderätten inskränkas så starkt att äganderätten i verklig mening går förlorad. Varje inskränkning och utvidgning av äganderätten och förfoganderätten bör analyseras och motiveras vid nya lagförslag. Svenskt grundlagsskydd för äganderätten är, trots den senast antagna grundlagsförändringen, svagare än det äganderättsskydd som garanteras av grundlagarna i de västeuropeiska länderna. Jämför man med de nordiska länderna är svenskt grundlagsskydd för äganderätten svagast vad bl.a. avser ersättning vid expropriation.
Vad beträffar EU-länderna har de allra flesta en allmän principdeklaration om äganderätten i sina grundlagar. I Frankrike gäller sålunda enligt 1958 års författning 1789 års förklaring om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna. Vad gäller äganderätten sägs bl.a. att rätt till egendom är en okränkbar och helig rättighet och att ingen må frånhändas något, såframt det icke uppenbarligen kräves av ett i laga ordning prövat och fastställt samt nödvändigt allmänt behov och sker under villkor av rättmätig och i förväg given gottgörelse. Belgien har en liknande bestämmelse i sin författning. I Förbundsrepubliken Tysklands författning slås fast både äganderätten och det ansvar den för med sig. Expropriation är blott tillåten till det allmännas väl. Den får blott äga rum genom lag eller på grundval av en lag som reglerar art och utsträckning av gottgörelsen. Gottgörelsen skall bestämmas efter rättvis avvägning av det allmännas och de i saken berördas intressen. I fråga om gottgörelsens storlek står i tvistiga fall den rättsliga vägen inför de ordinarie domstolarna öppen. Enligt Nederländernas författning får expropriation endast ske i allmänhetens intresse och förutsatt att försäkran givits i förväg om full ersättning enligt lagens bestämmelser. Italien har utförliga regler om äganderätt och expropriation. I fall, som förutses i lag, och mot ersättning, kan privategendom exproprieras under hänvisning till allmännyttan. I Greklands författning stadgas att ingen skall fråntas sin egendom utom när allmännyttan så kräver, i de fall och i den ordning som lagen föreskriver och mot full ersättning motsvarande värdet av den exproprierade egendomen vid tidpunkten för förhandlingen där ersättningens storlek fastställs. Enligt Portugals författning skall rekvisition eller expropriation av egendom för allmänt behov ske enligt lag, varvid skall betalas skälig ersättning. Enligt Spaniens författning får ingen fråntas sin egendom eller sina rättigheter utom när så är påkallat för allmännyttigt ändamål eller med hänsyn till samhällsintresset och mot vederbörlig ersättning enligt lagens bestämmelser.
Nordiska ministerrådet lade 1976 fram ett lagstiftningsprogram vilket senare ajourfördes och kompletterades med nya områden. Nordiska rådet förordade att även själva förberedandet av ny lagstiftning i riktning mot att såväl innehåll som tidpunkt för framläggandet av lagförslag skulle sammanfalla så mycket som möjligt.
Efter de förändringar i de nordiska ländernas förhållande till Europa som inträtt efter EES-avtalets ikraftträdande, EG:s omvandling till Europeiska unionen, EU, 1993, och de genomförda medlemskapsförhandlingarna för Finland, Norge och Sverige, bör en ny översyn göras av det nordiska lagstiftningssamarbetets ställning. Arbetet med EES-avtalet har inneburit att ett stort antal nationella lagar och förordningar och även nordiska överenskommelser, t.ex. den nordiska trygghetskonventionen, har EU-anpassats.
På ett viktigt område har de nordiska ländernas lagstiftning kommit att gå isär, nämligen vad gäller grundlagsskyddet för äganderätten. När Sverige på 1970-talet införde en rättighetskatalog i den nya regeringsformen kom reglerna om äganderätten att få en svagare utformning än i övriga nordiska länder och i flera av EU-länderna. Även om dessa regler inte omfattas av det harmoniseringskrav som en anslutning till EU skulle innebära, utgör de en väsentlig del av spelreglerna på det ekonomiska området.
Ännu fram till årsskiftet 1994/95 innehöll regeringsformen endast ett mycket tunt och ofullständigt stadgande om egendomsskydd, som inte ens slog fast själva grundprincipen om personlig äganderätt. Det sades endast att varje medborgare, vilkens egendom togs i anspråk genom expropriation eller annat sådant förfogande, skulle vara tillförsäkrad förlusten enligt grunder som anges i lag.
Detta grundlagsskydd har nu blivit utbyggt väsentligt. En ny lydelse av stadgandet trädde i kraft vid årsskiftet 1994/95. En inledande principdeklaration läggs till: Varje medborgares egendom är tryggad. Ingen kan, fortsätter grundlagstexten, tvingas att avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller annat sådant förfogande utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.
Vidare ges två nya regler om fast egendom. Ingen skall kunna tvingas att inskränka användningen av mark eller byggnad utom för sådana intressen som nyss nämnts. Ersättning enligt den gamla regeln -- som blir kvar (i sak) -- tillförsäkras också den som tvingas till sådana inskränkningar i rätten att använda mark eller byggnad, att pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras eller skada uppkommer som är betydande i förhållande till den delen av fastigheten.
Förändringarna i grundlagen innebär en klar förbättring men grundlagsskyddet för äganderätten är fortfarande otillräckligt. Ett likartat skydd bör ges även för annan egendom än mark och byggnader.
Det går visserligen inte utan vidare att låta samma regler gälla för all slags egendom och mot alla typer av ingrepp i äganderätten. Olika tekniska lösningar kan vara nödvändiga för att nå ett bra resultat. Grundprincipen måste emellertid vara att all egendom skall ges ett likvärdigt skydd.
Vidare bör ersättningsrättens omfattning utvidgas väsentligt så att ersättningen verkligen utgör kompensation för den förlorade egendomen.
Mot denna bakgrund måste reformarbetet fortsätta med det uttalade målet att ytterligare stärka den grundlagsskyddade äganderätten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar att förstärka grundlagens skydd för äganderätten förstärks för att försäkra den som tvingas avstå sin lösa eller fasta egendom genom expropriation ersättning av staten.
Stockholm den 24 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp) Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Kenth Skårvik (fp) Michael Stjernström (kds) Sten Svensson (m) Rune Backlund (c)