Kvinnorna utgör 51 % av Sveriges befolkning. I nästan alla beslutande församlingar är kvinnorna dock i kraftig minoritet, vilket inte är rimligt. I riksdag, landsting och kommuner är kvinnorna i minoritet. 40,4% av riksdagens ledamöter är kvinnor, med endast ett parti med en kvinnorepresentation på över 50%. Trots att ett flertal partier kvoterade sina riksdagslistor blev andelen kvinnor i de flesta fall betydligt under 50%, beroende på att det översta namnet på riksdagslistorna oftast varit en man. Givetvis får kvoteringen av en riksdagslista endast en symbolisk betydelse, om endast det överst stående namnet från listan kommer in, och det översta namnet alltid är en man!
Drygt 40% kvinnor i riksdagen är internationellt sett en mycket hög andel, men vi ser inte det som någon anledning att därför sluta anstränga oss att göra riksdagen mer jämställd. Av ministrarna är 11 män och 11 kvinnor, vilket är föredömligt.
Kvinnorepresentationen är mycket dålig inom universitetsvärlden, med endast 7% kvinnliga professorer. Här ligger Sverige dåligt till vid en internationell jämförelse -- långt efter till exempel Italien, som ändå knappast kan anses som ett exempel på ett jämställt samhälle. Kvinnorepresentationen är än lägre i det svenska näringslivet. Bland de 600 största företagen i Sverige har 99% en mansdominerad ledning. Två tredjedelar av företagen har företagsledningar som enbart består av män.
Regeringen har aviserat ambitiösa planer för att öka jämställdheten mellan kvinnor och män. Det hälsar vi med stor tillfredsställelse, men noterar att några planer på en ökad lagstiftning på området inte tycks finnas. Erfarenheter av tidigare önskemål som inte åtföljts av lagstiftning antyder annars att de ambitiösa och vällovliga målen lättare nås om de kompletteras med relevanta lagar.
I våra grannländer Danmark och Norge har lagstiftning visat sig vara ett verksamt medel för att öka andelen kvinnor i offentligt tillsatta utskott och kommittéer. Vi tror att det är nödvändigt att också i Sverige lagstifta om kvinnokvotering. Kvoteringen skall därmed inte ses som ett mål sig, utan som ett medel att åstadkomma en bättre jämställdhet mellan könen. Lagstiftningen skall omfatta alla politiskt beslutande församlingar, även internationella sådana dit Sverige sänder deltagare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att könskvotering skall gälla till alla politiskt beslutande församlingar.
Stockholm den 23 januari 1995 Ewa Larsson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kia Andreasson (mp)