Demokratin är ytterst en besluts- och styrelseform där alla görs delaktiga i, och får möjlighet att påverka, framtidsutvecklingen. Delaktighet, förankring och hänsyn till minoriteter är viktiga moment i den demokratiska processen. Den demokratiska medverkan har för den enskilde både verkligt och symboliskt värde.
Ungdomar har, som alla andra medborgare, en viktig roll i det demokratiska arbetet. För att öka ungdomars engagemang och inflytande i den demokratiska processen anser jag att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år. 16 är den normala åldern för genomgången grundskola och det kan anses vara en lämplig avvägning. Det finns flera skäl till sänkt rösträttsålder.
Unga människor är idag bättre utbildade och informerade om samhället och grundläggande samhällsfrågor än någon annan tidigare generation. Samtidigt känner många ungdomar utanförskap gentemot det politiska livet och de institutioner man har kontakt med. Ibland sker reaktionen med avståndstagande och förakt.
Till den parlamentariska demokratins väsen hör att argumentera för och konkurrera om väljarnas förtroende. För barnen sker den argumentationen genom föräldrarna. Men för dem som håller på att bli vuxna, som är på väg att bryta sig loss från föräldrainflytandet, fungerar inte föräldrarna som kanal för inflytande på samma sätt.
Det seriösa och ambitiösa arbete många ungdomar visat i EU-kampanjen, visar att det finns en demokratisk potential och mognad, vilken inte kommer till uttryck i vårt samhälle till fullo på grund av bland annat rösträttsåldern. De politiska ungdomsförbunden försöker, med viss framgång, att vara kanaler för ungdomarnas frågor. Men det räcker inte för att alla ungdomar på ett individuellt plan skall känna delaktighet, och därmed ansvar, i den demokratiska beslutsprocessen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring i 3 kap. 2 § regeringsformen att rösträttsåldern sänks till 16 år.
Stockholm den 23 januari 1995 Marie Wilén (c)