Ett stärkt och fördjupat folkstyre
Demokrati betyder folkstyre. Trots det tas allt fler beslut i slutna sällskap utan folklig insyn eller påverkan. Politiska beslut har i stor utsträckning överlåtits åt de ekonomiska makthavarna. Elitisering, centralisering och tjänstemannavälde kännetecknar utvecklingen.
Ovanpå detta utgör det svenska medlemskapet i Europeiska unionen en ny och mycket allvarlig påfrestning på det demokratiska styrelseskicket som kan bli ödesdiger om inte betydande åtgärder och motkrafter sätts in för att motverka en avdemokratisering av samhället.
Miljöpartiet de gröna kan inte acceptera att demokratin urholkas. Vi arbetar därför för ett djupgående trendbrott i samhällsutvecklingen. Besluten ska föras närmare människorna. Vi ser ett mer effektivt folkstyre med medvetna och aktiva medborgare som en nödvändighet för att nå ett bättre och mer uthålligt samhälle.
Det öppna samhället
För att demokratin ska fungera krävs öppenhet från makthavare gentemot medborgare och massmedier. Medborgarnas och massmediernas möjligheter och skyldigheter att granska makthavarna är i själva verket avgörande för demokratin och samhällets utveckling. Alla erfarenheter talar för att offentlighet leder till effektivitet, till bättre och mer folkligt förankrade beslut. Möjligheterna till insyn och information bör därför öka på alla politiska nivåer liksom i kommunala bolag, banker och näringslivet i övrigt.
Den svenska regeringens och statsförvaltningens sätt att hantera offentlighetsfrågorna i EU-sammanhang kommer att ha en avgörande betydelse för hur utvecklingen blir även i vårt eget land. Risken är betydande att vi får se en negativ anpassning som i så fall kommer att slå hårt mot folkstyret. Inom EU bör Sverige därför verka för att alla beslut och beslutsunderlag ska offentliggöras. Ett envist hävdande av den svenska offentlighetsprincipen och vikten av att EU anpassar sig till svenska traditioner bör vara ett huvudmål för den svenska EU-politiken. Svenska ministrar och tjänstemän skall också regelmässigt offentliggöra hur man röstat och agerat i unionssammanhang.
Offentlighetsprincipen gäller idag endast allmänna handlingar, dvs. inom stat och kommun. Möjligheterna till insyn och offentlighet inom företagsvärlden är däremot mycket begränsade. Delvis är denna skillnad naturlig utifrån att det finns ett större allmänintresse av öppenhet inom det politiska verksamhetsområdet. Det finns också legitima skäl för näringslivet att skydda utvecklingsverksamhet m.m. från insyn. Men det finns också här ett väsentligt medborgar- och konsumentintresse som idag inte tillgodoses. Företagen blir allt större och starkare och konsumenterna behöver stärkas genom betydligt bättre tillgång till information om produkter och dess effekter på hälsa och miljö. Den grundlagsstadgade offentligheten och insynen skall enligt vår uppfattning därför också utvidgas till att omfatta konsumenternas rätt till full information om produkter, produkternas innehåll och ursprung och dess inverkan på hälsa och miljö.
För att få en utvidgad offentlighetsprincip att fungera i praktiken så att informationen blir tillgänglig måste ett lagförslag även innehålla regler om arkivering och diarieföring.
Skilda valdagar
I praktiken har vi idag inga kommunalval i Sverige. Istället är det riksdagsvalet som helt dominerar över både landstingsvalen och kommunalvalen. Detta innebär mycket stora negativa effekter för den kommunala demokratin. De demokratiska grundtankarna om att valen ska vara ett sätt för medborgarna att utvärdera politiken och politikerna förverkligas inte. Lokala frågor blir inte heller avgörande för lokala val. Endast undantagsvis går det att dokumentera att kommun- och landstingsvalen de senaste decennierna har fungerat vid sidan av riksdagsvalet.
Utvecklingen är paradoxal eftersom kommunvalet de facto under samma period blivit allt viktigare medan riksdagsvalet minskat i betydelse. Å ena sidan har Sverige överlämnat betydande beslutskompetens till EU och å andra sidan har kommunernas ansvarsområde ökat genom att viktiga delar av offentlig service har decentraliserats. Dessutom har kommunernas självständighet ökat genom att de specialdestinerade statsbidragen ersatts med en s k påse.
Miljöpartiet kan inte acceptera att kommunvalen även i framtiden får stå på undantag. Vi ser det som en avgörande fråga att stärka och återupprätta det demokratiska styrelseskicket och att skapa ett samhälle där människor i betydligt större utsträckning deltar i beslutsprocessen och tar ansvar för det gemensamma. Det är därför nödvändigt att reformera valsystemet så att de viktiga lokala frågorna ges större tyngd. Dåliga politiker ska bytas ut och lokala frågor ska dominera lokala val.
Ett viktigt steg på vägen för att stärka kommunalvalen är att skilja dem från riksdagsvalet. Införandet av fyraåriga valperioder ger också nya möjligheter att återinföra ett system med skilda valår för riksdagsval och kommunalval.
Författningsdomstol
I Sverige är det i stor utsträckning politiker som tolkar grundlagen. Vi har här en annan tradition än i många andra länder. Den svenska traditionen innebär både fördelar och nackdelar. Miljöpartiet anser ändå att fördelarna med en författningsdomstol överväger och ger ett större skydd för medborgerliga fri- och rättigheter. En författningsdomstol ger också grundlagen en större tyngd och skapar en sund tröghet när det gäller grundlagsändringar.
Miljöpartiet föreslår därför att en författningsdomstol inrättas med uppgift att granska att riksdagen verkar inom grundlagens ramar och för dess målsättningar. En författningsdomstol kan också ha ett viktigt uppdrag för att tydliggöra gränsen mellan EU:s och den svenska riksdagens kompetens. Vi vill särskilt framhålla hur den tyska författningsdomstolen härigenom haft stor betydelse för att hävda den tyska författningen och självständigheten gentemot EU och dess institutioner.
Beslutande folkomröstningar
Miljöpartiet anser att besluten ska fattas så nära människorna som möjligt. I dagens verklighet är direkt demokrati inte möjlig mer än i begränsad utsträckning. Men ändå kan många viktiga steg tas. Vi vill t.ex. genomföra lagändringar för att beslutande folkomröstningar ska vara möjliga, både kommunalt, regionalt och i riket som helhet.
Det finns många goda skäl för att förstärka folkomröstningsinstitutet. Det viktigaste kanske handlar om att större och mer direkt deltagande i beslutsprocessen från medborgarna aktiverar och stärker den offentliga debatten, ökar det politiska intresset och därmed stärker demokratin som en grundval för hela samhällsbygget. Den ökade utbildningsnivån i samhället utgör också det ett skäl för att överföra större befogenheter direkt till medborgarna. Det är bara genom att ge ökad makt som man kan förvänta sig att människor skall ta ett större ansvar för sin omvärld och framtiden.
De senaste åren har beslut tagits som ger ökade möjligheter till lokala och regionala folkomröstningar. Miljöpartiet anser att det är positivt men långt ifrån tillräckligt. När en betydande andel av befolkningen, exempelvis 10%, angivit att man vill ha en folkomröstning anser vi att den också ska genomföras. Idag är det fortfarande upp till politikerna att besluta om folkomröstning ska genomföras.
När folkomröstningen är genomförd ska också beslutet verkställas. Det är förödande för demokratin med den ordning som gäller idag i Sverige att folkets röst är rådgivande och inte behöver få genomslag. Man kan hänvisa till de folkomröstningar som genomförts i Sverige som helhet och där folkets åsikt endast undantagsvis verkställts. Det får också effekter i ett ökande politikerförakt och som vi fick se inför folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU då en betydande andel av befolkningen i ett flertal undersökningar uppgav att de inte trodde att politikerna skulle acceptera ett nej. De enda beslutande folkomröstningar som är möjliga idag gäller grundlagsändringar i t.ex. frågor om mänskliga fri- och rättigheter. Miljöpartiets åsikt är dock att just mänskliga rättigheter och minoriteters rätt är frågor som inte bör kunna begränsas genom folkomröstningar.
Folkomröstningsinstitutet behöver också moderniseras och reformeras. Erfarenheterna talar för att det blir alltmer väsentligt att skapa förutsättningar för mer likvärdiga ekonomiska villkor för de olika sidorna under omröstningskampanjerna. Det är inte rimligt att ett fåtal ekonomiskt mycket starka aktörer helt skall kunna dominera informationsflödet. Det är därför dags att införa regler för att begränsa sådana obalanser.
Den senaste folkomröstningen visar också att det är av stor betydelse att statsapparaten inte missbrukas för förment objektiva insatser inför en folkomröstning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i arbetet inom EU skall lägga särskild vikt vid att hävda offentlighetsprincipen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ökad öppenhet inom EU:s institutioner så att beslut, protokoll och arbetsunderlag där offentliggörs,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statsråd och andra som företräder Sverige i EU regelmässigt bör offentliggöra sina ställningstaganden där,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i tryckfrihetsförordningen att medborgarnas grundlagsstadgade rätt till offentlighet och insyn utvidgas till att även gälla konsumenternas rätt till information om produkter, produkternas innehåll och deras inverkan på hälsa och miljö,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i regeringsformen att skilda valår införs för riksdags- och kommunalvalen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av författningsdomstol i Sverige,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att folkomröstningar skall genomföras lokalt, regionalt och i riket som helhet när 10
% av de röstberättigade medborgarna angett att de så önskar,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av regeringsformen för ökade möjligheter till beslutande folkomröstningar, både lokalt, regionalt och i riket som helhet,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om reformering av folkomröstningsinstitutet för att bl.a. skapa mer likvärdiga ekonomiska villkor för de deltagande sidorna under omröstningskampanjer.
Stockholm den 13 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Peter Eriksson (mp)