Alltmer information om enskilda individer lagras i allt fler register. Datortekniken ger allt vidare möjligheter att samköra olika register och att snabbt få fram och sammanställa omfattande kartläggningar av enskilda individer. Detta är ett för den personliga integriteten mycket känsligt område. Datainspektionen har till uppgift att med tillståndsgivning till olika upprättare av dataregister försöka hålla någon slags kontroll på den information som lagras i databaser. Verksamheten har inte undgått berättigad kritik. Andra register hanteras mera legärt.
Det är registren som är informationsbärarna, alldeles oavsett mediet de lagras i (disk, band, hålkort, pärmar, papper eller dylikt).
Det är därför angeläget att lagstiftningen inriktas på nyckelfrågorna: vad skall få registreras och för hur lång tid?
Bör inte kundregister avvecklas viss tid efter genomförd affär? När behöver register innehålla personnummer? Hur länge får ett register innehålla tidigare mindre försyndelser? När lagstiftningen koncentreras till nyckelfrågorna kan vi skapa en allmän informationslag som ger regler för all registrering oavsett vilket medium som används för lagringen.
Därmed kan datainspektionen avvecklas. Dessa resurser kan sedan i stället användas för att förstärka polisens resurser för kvalificerad bekämpning av databrottsligheten; ett område som hittills allvarligt försummats, och där man med hjälp av tidigare ''hackers'' kan göra väsentliga insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till informationslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att Datainspektionen läggs ned när denna lag antas.
Stockholm den 10 januari l995 Bertil Persson (m)