Sverige har i motsats till Norge och en del andra länder inget eget departement för fiskefrågor, samma är förhållandet på sjöfartssidan. Fiskefrågorna sorterar sedan länge under jordbruksdepartementet och sjöfarten under kommunikationsdepartementet. Enligt min mening är det dags för ett nytänkande på området -- fiske- och sjöfartsdepartementet. Skälen härför är flera varav några skall redovisas i det följande. Inledningsvis finns all anledning att betona att det sedan gammalt finns starka band mellan handelssjöfart och fiskenäringen. Utefter landets kustområden har befolkningen sedan urminnes tider valt sin utkomst på vattnet; som fiskare eller ombord på båtar i fraktfart. Detta förhållande är fortfarande för handen.
När det gäller sjöfarten och dess betydelse bör några siffror bringas till kännedom, som klargör näringens omfattning idag. Således transporteras 95 % av Sveriges utrikeshandel över svensk hamn, eller via Narvik. Endast 6 miljoner ton passerar Sveriges gränser land- eller flygvägen. Över de svenska hamnarna skeppas årligen 106 miljoner ton utrikes gods (varav 23 miljoner ton med färja) samt 13,3 miljoner ton malm över Narvik. Av den samlade svenska utrikeshandelns värde skeppas 60 % med färjor. Den svenska inrikessjöfarten omfattar 12,5 miljoner ton. Vidare: två lastfartyg anlöper svensk hamn varje timma året runt, dygnet runt. Var fjärde minut, dygnet runt året runt, anlöps svensk hamn av en färja från utlandet. Det gör drygt 100 000 anlöp per år.
Vilken annan näring med så stor betydelse för landet skulle icke haft en stol i regeringskretsen för länge sedan?
När det gäller fiskefrågorna kan dessa av förklarliga skäl inte jämföras med sjöfarten i omfång och betydelse. Snarare är det så att fiskets utövare i Sverige under långa tider känt sig arbeta i motvind och med regeringar som man ansett inte till fullo stått upp till försvar för fiske- och konservindustrins önskemål och problem.
Också fiskenäringen, men framförallt konserv/beredningsindustrin, kommer att gynnas av EU- inträdet. Det finns dock många problem kvar för fiskenäringen som behöver lösas, och orosmolnen är många. Arbetet på EU-planen, som berör det svenska fisket, pågår och skall läggas på kommissionens bord under 1995.
Jämfört med fisket i Norge och Danmark ligger Sverige efter. Därtill har fiskets utövare i grannländerna under långa tider gynnats genom skatteförmåner, vilket lett till bristande konkurrensneutralitet. Under 1993-94 uppkom en svår finansiell situation för många båtlag, där hjälpen från banker och samhällsorgan var sekundär.
Det är enligt min uppfattning så att miljöfrågorna skulle hanteras på ett aktivare sätt om fisket delade plats med sjöfarten. Inte minst situationen i Västerhavet med väntade norska oljeprospekteringar är djupt oroande för fiskets utövare, där man känner brist på stöd och uppbackning från regeringshåll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att fiske- och sjöfartsfrågor samordnas i samma departement.
Stockholm den 12 januari 1995 Kenth Skårvik (fp)