Regeringen bör vara kvar som instans för överklagande av Datainspektionens beslut
Vid datalagens tillkomst bestämdes att Datainspektionens beslut skall kunna överklagas hos regeringen. Ett skäl till att man valde denna ordning i stället för domstolsprövning var att det i dessa ärenden gäller att avgöra hur man bäst skall förebygga riskerna för otillbörligt intrång i personlig integritet. Ett annat skäl var att det i vissa fall också måste ske en avvägning mot samhällsekonomiska intressen (prop. 1973:33 s.150).
I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen att denna ordning skall upphöra och att Datainspektionens beslut i stället skall överklagas hos förvaltningsdomstol.
Sedan propositionen lämnades till riksdagen har regeringen tagit ställning till ett överklagande av ett uppmärksammat beslut av Datainspektionen om samkörning av personuppgifter från de allmänna försäkringskassorna. Datainspektionen föreskrev i sitt beslut att uppgifterna inte fick användas för kontrollverksamhet mot enskilda bidragstagare. Regeringen biföll överklagandet och upphävde denna föreskrift genom ett beslut den 15 september 1994. Ett av de avgörande skälen för regeringens ställningstagande var betydelsen för såväl statsfinanserna som samhällsmoralen att det finns ett effektivt system för att förhindra bidragsfusk.
Enligt vår mening visar detta fall att det kan finnas ett betydande politiskt inslag i den bedömning som måste göras vid en överprövning av Datainspektionens beslut. Det är därför motiverat att behålla den nuvarande ordningen med regeringen som instans för överklagande.
I propositionen föreslås att Datainspektionen skall kunna meddela vitesförelägganden. Vi har ingen erinran mot regeringens förslag att sådana beslut skall kunna överklagas hos förvaltningsdomstol.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen beslutar att 25 § första stycket regeringens förslag till lag om ändring i datalagen (1973:289) erhåller följande lydelse:
Datainspektionens beslut får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, om beslutet gäller föreläggande av vite, och hos regeringen i övriga fall. För att tillvarata allmänna intressen får Justitiekanslern överklaga Datainspektionens beslut och föra talan i mål om viten.
Stockholm den 7 oktober 1994
Kurt Ove Johansson (s) Catarina Rönnung (s) Ingvar Johnsson (s) Widar Andersson (s) Tone Tingsgård (s) Björn von Sydow (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Pär-Axel Sahlberg (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Axel Andersson (s) Barbro Andersson (s) Per Olof Håkansson (s) Birgitta Gidblom (s) Pär Nuder (s) Anneli Hulthén (s) Georg Andersson (s)