Samhällets insatser mot våld
Alla har vi ett ansvar att föra vidare grundvärderingar som humanitet, människovärde, hänsyn och tolerans, vilket ger de bästa förutsättningarna för trygghet och rättssäkerhet.
En av rättsstatens viktigaste uppgifter är att skydda medborgarna mot våld och övergrepp och att garantera medborgarnas rättssäkerhet. För det behövs prioriteringar mot våld och narkotikabrott. Dessutom fordras fasta normer och etisk fostran i familj och skola, olika brottsförebyggande åtgärder, en effektiv polis, ett väl utbyggt åklagar- och domstolsväsende samt en fungerande kriminalvård. Brottsoffren måste få skydd och hjälp.
Att minska brottsligheten och öka människors trygghet mot brott är en av de viktigaste kriminalpolitiska uppgifterna för samhället. Brottsutvecklingen beror inte endast på utformningen av de traditionella kriminalpolitiska åtgärderna inom rättsväsendets ram, som består av främst ingripande och reaktion mot redan begångna brott. Dessa åtgärder är snarast ett uttryck för misslyckanden vad gäller förmågan att förhindra och förebygga brott.
Det brottsförebyggande arbetet förutsätter ett brett engagemang från olika myndigheter, ideella organisationer och från allmänheten. Brottsförebyggande insatser och åtgärder måste därför prioriteras. Samordning och samarbete mellan myndigheter, enskilda och olika organisationer måste stärkas och utvecklas. På bl.a. centerns initiativ ser nu en parlamentarisk kommitté över hur det lokala brottsförebyggande arbetet kan förstärkas och utvecklas för att öka människors trygghet i lokalsamhället.
Genom förra regeringens satsningar på ökad polisutbildning har tidigare vakanta polistjänster nu tillsatts. Effektivisering och rationalisering genomförs inom polisväsendet, vilket bl.a. ger utrymme för fler kvarters- eller närpoliser.
En av politikens viktigaste uppgifter är att vidta åtgärder för att sätta upp klara och entydiga gränser. Reaktionen från samhället sida mot brott måste vara klar, snabb och förutsägbar. Påföljdssystemet måste reformeras för att bättre svara upp mot olika brott och brottslingar. Fler alternativa påföljder behövs. Samhällstjänst som påföljd kan nu användas i hela landet. Centern har krävt försöksverksamhet med elektronisk övervakning. Detta har nu startats. Medlingsverksamhet för unga lagöverträdare prövas.
Brottsförebyggande arbete
Motverka marginalisering
Alla ansträngningar måste göras för att motverka segregering. I ett samhälle, där stora grupper lever i ett utanförskap i samhället med permanent hög arbetslöshet, stor social utslagning och stora drogproblem, är riskerna för kriminalitet särskilt stora. Även om vi inte befinner oss i det som kallas tvåtredjedelssamhället, finns det vissa områden som liknar den problembeskrivning som brukar känneteckna tvåtredjedelssamhällets utanförskap eller marginalisering.
I sådana områden tappar människor framtidstron och tilltron till samhällets förmåga och vilja att avhjälpa problemen. I en sådan situation finns det risk att samhällets normer ej heller överförs. I ett läge, där tilltron till samhället gått förlorat, riskeras att grupper skapar egna normsystem -- normsystem, som inte är förenliga med övriga samhällets normer och lagar. Det är främst i dessa miljöer som gängbildning, gänguppgörelser, drogproblem och den grova kriminaliteten kan få fäste bland ungdomar.
Eftersom ett brottsligt beteende grundläggs tidigt är det avgörande att barn och ungdomar ges förutsättningar att växa upp och utvecklas till ansvarskännande individer. Att förhindra utslagning, motverka alkohol- och narkotikamissbruk samt att skapa bättre levnadsvillkor är fundamentalt för att undvika marginalisering.
Kriminologer framhåller två huvudorsaker till den ökade brottsligheten, dels ett ökat antal tillfällen till brott, dels bristande social kontroll. Det krävs här ett omfattande arbete med att öka både självkontrollen och den sociala kontrollen. Detta arbete kan inte enbart skötas av de rättsvårdande institutionerna. Det är ytterst en fråga om allas ansvar, välfärd och fördelningspolitik.
Satsa på vissa bostadsområden
Vissa bostadsområden har idag en negativ utveckling. Områden som fått låg status har ofta påverkat verksamheter som finns i området negativt. Serviceutbudet har minskat, vilket gäller för såväl kommersiell service som samhällsservice. Folk har flyttat från dessa områden och sökt sig till områden med bättre service och högre status. Inte alltför sällan har de som stannat kvar eller blivit flyttade till området problem i form av missbruk och/eller kriminalitet.
Dessa bostadsområdena befinner sig i en negativ spiral med successivt ökad förslumning där stora grupper riskerar att komma i ett permanent utanförskap. I sådana miljöer kan lätt olika slags kriminalitet slå rot. Samhället måste öka sina ansträngningar för att motverka segregering och utslagning. Hög invandrartäthet har ofta kommit att känneteckna dessa områden.
Centern har i en annan motion föreslagit ett nationellt program för dessa områden, där medel under en 10-årsperiod avsätts för en nationellt finansierad upprustning av dessa bostadsområden.
Medlen ska användas till att stärka och förbättra den offentliga och kommersiella servicen i områdena, t.ex. för att öka lärartätheten, stärka daghem, vårdcentraler, åldringsvård, ungdomsgårdar, förbättrad polisbevakningen, åtgärder mot droger och hjälp till missbrukare.
Motiven för en sådan satsning är att fortsatt nedrustning och förslumning av dessa områden leder till mycket stora samhällskostnader i ett längre perspektiv. Alternativkostnaden för att inte anslå medel för upprustning är betydligt högre i form av ökade klyftor och motsättningar.
Inflytande och ansvar
Brottsförebyggande arbete omfattar all samhällsverksamhet. Självklart påverkar t.ex. fördelningspolitik, socialpolitik, boende och bostadsområdens utformning brottsutvecklingen i samhället. Brottsförebyggande arbete förutsätter engagemang från myndigheter, ideella organisationer och från allmänheten. Människor som inte känner sig delaktiga i en verksamhet som berör dem känner ej heller ansvar över sin närmiljö.
Det är angeläget att mobilisera föräldrars och elevers medverkan i skolan. Samspelet mellan föräldrar och skola är en viktig trygghetsfaktor för eleverna och bidrar till en gemensam trivsel där alla känner sig delaktiga.
Föräldrarnas engagemang är nödvändigt bl.a. för en bra skol-, barnomsorgs- och fritidsmiljö. Det har också stor betydelse för att minska tendenserna till våld och mobbning.
Ökat föräldraansvar
Det är främst genom familjen som barn erhåller de värderingar och normer som avhåller dem från brott. Det är också familjen och den närmaste omgivningen som kan hjälpa till att avhålla barn och ungdomar från att begå brott.
Barn har rätt att känna trygghet under barndomen. Föräldrar har ansvar för att ge barnen kärlek, uppfostran och dela med sig av sin livserfarenhet. För att ge barnen bästa möjliga uppväxt krävs en familjepolitik, som underlättar för föräldrarna att klara detta stora ansvar. Centern anser att föräldrar skall ha rätt till tjänstledighet under tre år.
Målet för centerns familjepolitik är ett samhälle, där föräldrarna får möjlighet och tar sig tid att vara med sina barn, så att de kan fullfölja sitt ansvar för barnens uppväxt och uppfostran. Föräldrauppgiften är ett stort ansvar med betydelse för hela samhällets utveckling. Vid sidan av det ekonomiska stödet behöver särskilt utsatta familjer särskilt stöd.
Den kärlek och trygghet som föräldrarna ger barnen är avgörande för att barn och ungdomar även i tider av oro, osäkerhet och arbetslöshet kan behålla sin framtidstro. Barn och ungdomar måste tidigt få lära sig vad som är rätt och fel, mitt och ditt.
Samhällsutvecklingen har kraftigt förändrat förutsättningarna för familjerna att fullgöra denna uppgift. Föräldrarna måste ha tid för sina barn. Det måste skapas bättre förutsättningar för småbarnsföräldrar att flexibelt planera så att barnens behov av sina föräldrar kan tillgodoses. Arbetslivets förståelse för småbarnsföräldrarnas situation måste öka.
Hittills har föräldrarnas möjlighet att påverka barnomsorgen varit begränsad. Under fyrklöverregeringens tid ökades detta genom vårdnadsersättningen, vilken den socialdemokratiska regeringen avskaffat. Genom att stärka familjernas ställning ekonomiskt med införande av centerns barnkonto kommer familjernas valfrihet att öka. Föräldrarna skall avgöra hur familjestödet skall användas. Med denna ökade valfrihet ges familjerna en starkare ställning som finansiär av barnomsorgen. Föräldrarna kan då aktivt påverka placering, innehållet i barnomsorgen och hur en hög kvalitet kan åstadkommas. Det stimulerar både föräldrar och personal till engagemang och kontakt mellan daghem och familj.
Barn behöver både pappa och mamma
Många av dem som hamnar i ett brottsligt beteende har haft dålig kontakt med sin pappa under uppväxten. Många av de mest kriminellt belastade har vuxit upp utan en faderskontakt eller annan manlig förebild. Statistiken är entydig. Barn och ungdomar som saknar en manlig förebild löper större risk att utveckla ett brottsligt beteende än de som lever tillsammans med båda föräldrarna. Man måste även uppmärksamma tendenser till ökad brottslighet bland flickor och deras behov av manliga förebilder.
Ofta tappar fäder sin kontakt med barnet vid en skilsmässa. Lagar och regler utgår inte från barns rätt till båda föräldrarna. Vid en skilsmässa måste utgångspunkten vara att båda föräldrarna har ett aktivt ansvar för barnet. Nyligen presenterade den s.k pappagruppen sitt slutbetänkande. Många av de förslag som presenterades är värdefulla och bör omsättas i lag. Hit hör t.ex förslag om att föräldrar i kris erbjuds rådgivning och familjesamtal med både manlig och kvinnlig familjerådgivare närvarande samt krav om kontakter mellan båda föräldrarna i samband med vårdnadsutredningar. Barn har rätt till båda föräldrarna. Regeringen bör förelägga riksdagen lagförslag som ger barnen rätt till båda sina föräldrar.
Skolans ansvar
Skolan har vid sidan om att förmedla kunskaper och färdigheter även en fostrande roll. Skolans personal har goda möjligheter att följa barns och ungdomars utveckling. De kan tidigt upptäcka sociala problem och begynnande kriminalitet.
Skolan måste mer än tidigare arbeta med normfrågor. Genom undervisning om etiska principer som vårt samhälle bygger på och grundläggande rättsregler visar skolan vilka gränser och normer som finns. Diskussioner om rätt och fel måste börja tidigt.
Skolan har en betydelsefull uppgift att fylla när det gäller upplysning om riskerna med alkohol och narkotika. Undervisning om droger och sambandet droger--våld är en central del i ett förebyggande arbetet. Polis liksom annan personal skall medverka i denna undervisning.
Undervisningen måste ta upp våldsproblematiken. Många barn och ungdomar möts av ett allt större våldsutbud via tidningar, TV och video.
Barn har ibland svårt att skilja mellan underhållningsvåld och verkligt våld. Mot bakgrund av de allvarliga skador våld ger upphov till, bör skadeverkningar av s.k oskyldigt härmande av ''underhållningsvåld'' lyftas fram.
Det finns olika filmer och videos framtagna av polisen, andra myndigheter och organisationer som just visar följderna av våld. Med detta avslöjas våldets verkliga ansikte. Ett misshandlat ansikte, som tyvärr aldrig visas upp i det s.k underhållningsvåldet. Insikten om konsekvenserna av våld är viktig.
Mobbning
Ingen elev skall behöva gå till skolan med rädsla för att bli utsatt för våld eller hot om våld. Ibland sker mobbning som direkt fysiska övergrepp men ofta sker den i form av psykisk nedbrytning. Vi får aldrig acceptera att barn slår varandra eller utsätter varandra för en terror, som för den enskilde är kränkande och nedbrytande. Mobbning och våld i skolan är misshandel och som sådan straffbar.
Landets rektorer har tillsammans med lärare och annan skolpersonal ett ansvar att sätta gränser och markera vad som är tillåtet och inte tillåtet. Vuxna får aldrig blunda och låtsas att de inte ser. Genom ett sådant beteende legitimeras våldet och upphöjes till norm. Skolans insatser för att förhindra och eller eliminera mobbning måste förstärkas. Det finns utarbetade metoder för konflikthantering. All elevvårdande personal måste få information om dessa metoder. Fortbildning och lärarutbildning måste innehålla moment om konflikthantering.
Genom att öka kunskapen om mobbning skapas förutsättningar för att skärpa vaksamheten både hos skolans personal och hos eleverna mot denna destruktiva verksamhet.
Vi föreslår senare i motionen att varje kommun i samarbete med polisen bör utarbeta planer för det lokala brottsförebyggande arbetet, där ansvarsfördelning, samordning och samarbete mellan myndigheter, enskilda och olika organisationer stärks och utvecklas. I dessa trygghetsplaner bör självklart även skolan ingå. Som ett led i att utveckla det lokala brottsförebyggande arbetet bör även skolan utarbetar sitt eget program mot mobbning och våld i skolan.
Samordning mellan olika myndigheter
För att effektivisera det brottsförebyggande arbetet behövs en gemensam policy. Därutöver krävs bättre samordning mellan de myndigheter som har ansvar för barn och ungdomar. Företrädare för skola, sociala myndigheter, polisen och kriminalvården måste tidigt engageras. Alltför ofta leder bristande samordning till att ungdomar inte tas om hand på det sätt som är bäst för dem själva och som skulle förhindra fortsatt brottslighet. Detta beror till stor del på oklara ansvarsförhållanden mellan olika myndigheter.
Socialtjänstlagen ålägger socialtjänsten ett ansvar för dem som bor och vistas inom en kommun och som behöver stöd och hjälp. Socialtjänsten bör få ett huvudansvar för att samordna skilda myndigheters insatser när det gäller brottsförebyggande arbete. Detta ansvar bör regleras i socialtjänstlagen. Sekretesslagstiftningen bör ha en sådan utformning att samarbetet mellan berörda myndigheter inte förhindras.
Våld i media
Under hösten har vi blivit påminda om hur barn tar efter det våld de ser på TV. Minderåriga har allvarligt skadat varandra och det har även haft dödlig utgång. Det är uppenbart att barnen tagit efter det våld som de sett på TV och sedan ''härmat'' detta i en tillsynes oskyldig lek. För vissa barn är det svårt att se och förstå att det underhållningsvåld de ser på TV-rutan inte är verkligt. De invaggas i en falsk trygghet om att våldet inte skadar. Framför allt små barn har svårt att göra skillnad mellan det våld de ser på TV och att detta våld när de själva utför det allvarligt kan skada och döda kamrater.
Underhållningsvåld snedvrider verklighetsuppfattningen
Genom undersökningar är det påvisat att våldsutbudet inom media har ökat, inte minst på programtid då barn ser på TV. Både det verklighetsanknutna våldet i form av inslag i nyhetssändningar och det s.k underhållningsvåldet i barnprogram har ökat.
När allt fler hushåll får tillgång till ett stort internationellt programutbud via satellit har svensk lagstiftning en begränsad räckvidd. I ett arbete för att minska mediavåldet handlar det bl.a. om vilka etiska regler som programföretagen har och vilken policy de har i fråga om programutbud för minderåriga.
En annan viktig del i problematiken är hur skolan tar upp och undervisar i mediakunskap. Att diskutera och resonera om media borde vara en självklarhet i skolan. Genom att ta upp problemen ökar man även elevernas förståelse och förmåga att skilja mellan verklighet och fantasi.
Bred front mot våldsutbudet
Vi måste på bred front begränsa våldsutbudet. Vi måste skilja på vad som kan åstadkommas på kort sikt och lång sikt. Det är viktigt att debatten inte stannar vid en diskussion om skärpta lagar eller om formuleringar av avtal med programbolagen. Debatten måste gå längre och djupare än så. Det handlar om våra barn och vilken uppväxt vi ger dem. Alla måste ta sitt ansvar.
Vi måste klara ut vilka etiska principer som skall gälla. Ett förebyggande arbete handlar inte minst om attitydfrågor.
Att minska underhållningsvåld som sänds på tider då barn tittar på TV är angeläget. Regeringen bör söka gemensamma överenskommelser med de programbolag som agerar i Sverige. För det internationella programutbudet krävs att regeringen initierar frågan i de internationella fora som finns.
Forskningen om hur våldsutbud påverkar barn och ungdomar måste förstärkas.
Film- och videovåld 1992 ändrades den grundlagsskyddade yttrandefriheten så att film- och videokassetter jämställs med periodiska tidskrifter. Detta innebär att alla filmer och videokassetter skall förses med en namngiven person med straffrättsligt ansvar för innehållet. I det fall där ingen ansvarig utgivare finns träder grossister, detaljister och i sista hand uthyrare in som straffrättsligt ansvariga.
Det straffrättsliga ansvaret prövas av allmän domstol enligt brottsbalken 16 kap 10 b
§, olaga våldsskildringar. I paragrafen i brottsbalken om olaga våldsskildring förbjuds vålds- eller tvångsskildring i stillbild, film, videogram eller TV med uppsåt att sprida bilden om den inte varit försvarlig. I påföljdsfrågan vad gäller straffsatsen i BrB 16:12 b
§, ligger strafflatituden mellan böter och två års fängelse.
Systemet med ansvarig utgivare innebär att alla filmer, biograffilmer såväl som videogram, skall förses med ansvarig utgivare. Denne kan, om filmen strider mot brottsbalkens föreskrifter om olaga våldsskildringar, sexuellt våld eller där barn skildras i sexuella sammanhang, ställas till svars inför domstol och riskerar då tämligen stränga straff.
Tillgängligheten till filmer och video ökar. Nu pågår försöksverksamhet där tittaren kan beställa video direkt från hemmet. Detta medför att minderåriga kan beställa filmer som de inte är behöriga för. Det är viktigt att denna nya form att skräddarsy sitt TV-konsumerande nogsamt följs och utvärderas med tanke på den ökade tillgänglighet av våldsvideo som denna teknik möjliggör för ungdomar i känslig ålder.
I Sverige finns ett system med ansvarig utgivare. Detta system måste utvärderas. Om det visar sig att systemet med ansvarig utgivare inte fått avsedd verkan kan införande av förhandsgranskning bli aktuell.
I våldsskildringsrådets delbetänkande, ''En gräns för filmcensuren'' SOU 1994:39, föreslås en ny rekommenderad åldersgräns på 18
år. Centerns representant reserverade sig för en tvingande 18-årsgräns.
En tvingande 18-årsgräns både för filmer som skall visas på biografer och för distribution via videogram kan innebära en förbättring mot idag. Med denna reglering kan man skärpa kraven för utlåning av videogram. Idag är åldersgränsen 15
år. Att införa en ny 18-årsgräns tvingar filmproducenterna att inte göra filmerna våldsammare än att de kan tillåtas för den köpstarka tonårspubliken (15--18 år). På så sätt skapar vi ett stort tryck på ytterligare självsanering inom branschen.
Lokala trygghetsplaner
En stor del av ansvaret för det brottsförebyggande arbetet bör ligga på lokal nivå. Det är lokala myndigheter och organisationer som bäst har möjlighet att analysera vad som bör genomföras för att förebygga våldsbrottslighet i deras geografiska område. Det bör vara varje kommuns skyldighet att upprätta en lokal trygghetsplan för kommunen samt särskilda trygghetsplaner för speciellt utsatta områden. Dessa planer ska upprättas i samverkan med t.ex. butiksägare, föreningar och boende samt de myndigheter som verkar i det aktuella området (polis, socialförvaltning, skol- och fritidsverksamhet osv.).
Målet med de lokala trygghetsplanerna ska vara att minska den våldsrelaterade brottsligheten i området och öka tryggheten för den enskilde. Planerna ska behandla frågor om ren brottsprevention men även frågor som rädsla för brott och problem med skadegörelse och bråk och busliv i grannskapet. Det är rimligt att planerna lägger tyngdpunkten på åtgärder för barn och ungdomar, för att stödja familjer och stärka de de lokala myndigheterna och organisationerna, dvs. främst sociala åtgärder.
Ett sätt att samarbeta vid utformningen av den lokala trygghetsplanen kan vara att tillsätta ett samarbetsorgan med representanter från aktuella myndigheter och organisationer för att utarbeta planen och dess mål. Därefter får varje myndighet och organisation självständigt utarbeta de metoder som ska användas för att uppnå de fastställda målen. Under genomförandetiden av planen bör det samarbetsorgan som har utarbetat planen kontinuerligt följa upp och utvärdera resultaten av verksamheten.
Olaga vapeninnehav och vapenanvändning vid våldsbrottslighet
Idag finns ett större antal illegala vapen ute i vårt samhälle än någonsin tidigare. Som en följd av detta är det mycket enkelt att komma över vapen, även om man inte har erforderliga tillstånd för innehav. Varifrån alla dessa illegalt innehavda vapen kommer, är inte lätt att veta men det är alldeles klart att samhället har ett stort ansvar när det gäller att minska tillgången.
En stor del av de illegala vapen som finns i samhället härstammar från stölder från förråd som tillhör försvarsmakten och andra myndigheter som ingår i totalförsvaret. Dessa vapen är ofta automatvapen, som kan orsaka mycket stor skada om de kommer i fel händer. Det är av största vikt att rutinerna för förvaring av dessa vapen ses över och att åtgärder vidtas för att minska risker för stölder från dessa förråd. Med dagens säkerhetspolitiska läge kan det ifrågasättas om det inte är möjligt att koncentrera förvaringen till platser, där vapnen är mer lättövervakade. Det är också viktigt att se över rutinerna för vapenhanteringen på landets militära förband t.ex. i samband med övningar.
Knivar och andra stick- och skärvapen används ofta i samband med våldsbrott. Införandet av knivlagen var ett viktigt steg för att minska förekomsten av dessa vapen på allmän plats. En stor del av våldsbrotten i samhället begås i samband med nöjesliv på restauranger och dansställen. Denna typ av lokaler faller inte under definitionen allmän plats i knivlagen. Vi anser att lagen bör skärpas så att den är tillämplig även på sådana platser.
Enligt 29 § vapenlagen får tillstånd att inneha vapen återkallas om innehavaren missbrukat vapnet eller visat oaktsamhet med det eller på annat sätt visat att han är olämplig att inneha det, t.ex. genom upprepade rattfylleribrott. Det är viktigt att den person som döms för våldsbrott samtidigt bedöms om han är lämplig att inneha eventuell licens för vapen. Tillstånd för enskilda att inneha skjutvapen får enligt vapenlagen endast ges om personen har behov av vapnet för ett särskilt angivet ändamål. Här aktualiseras frågan hur uppföljning ska ske av licensinnehav för personer som t.ex. erhållit licens då de var aktiva i en skytteklubb och därefter behåller licensen, när de inte längre aktivt medverkar i föreningens verksamhet. Vi anser att en noggrann uppföljning av licensinnehavet bör göras.
Närpolisverksamhet
Närpolisverksamhet är något av det viktigaste i kampen mot våldsbrottsligheten och då speciellt ungdoms- och gängvåld. Närpoliser har större förutsättningar att arbeta problemorienterat än kollegor med primärt ansvar för utryckningsberedskap. De arbetar dessutom med all typ av polisverksamhet, vilket ger dem många olika verktyg att lösa problemen i närområdet. Då de är stationerade i närområdet har de goda möjligheter att bygga upp kontakter med lokala institutioner, organisationer och allmänheten. God personkännedom mellan polis och allmänhet är värdefullt då det ger möjlighet för naturliga kontakter att utvecklas.
Närpoliser har ofta god kunskap om situationen i sitt arbetsområde. De känner ofta till vilka ungdomar som som är eller ligger i riskzonen för brottsligt beteende. Dessa poliser har även naturliga möjligheter att ta kontakt med ungdomarna och arbeta brottsförebyggande. I detta arbete är det viktigt att de tar föräldrar och andra vuxna till hjälp t.ex. genom att i större utsträckning göra hembesök. Med en ökad satsning på närpolisverksamhet, som vi förordar, blir också förutsättningarna större för samarbete mellan skolan och polisen. Det är av största vikt att besök av polis blir ett naturligt och positivt inslag i undervisningen och det dagliga livet på våra skolor.
Centern anser att närpolisverksamheten är en viktig bas i polisverksamheten. Vid en ökad satsning på denna verksamhet är det viktigt att de särskilda behov som kan föreligga i glesbygdsområden tillgodoses. Det är också viktigt att nyrekryteringen och utbildningen av poliser fortgår kontinuerligt. Mot bakgrund av det anförda anser centern att den i budgetpropositionen föreslagna besparingen inom polisväsendet inte bör genomföras fullt ut. Centern anser att sparbetinget bör minska med 75 miljoner kronor.
Brott av unga
Påföljder för brott av unga
Att bryta mot lagen någon gång i ungdomen är inte ovanligt. De allra flesta ungdomar fortsätter dock inte med brottslig verksamhet. Flerparten av de ungdomar som begår brott kommer alltså inte att bli kriminella som vuxna. Den tillrättavisning och det obehag som reaktionen på själva brottsupptäckten innebär kan ofta vara tillräcklig. Ett fåtal unga behöver dock tydligare signaler från samhället för att förstå att de är inne på fel väg. För dem är obehaget vid brottsupptäckt inte tillräckligt, särskilt om denna inte kompletteras med andra åtgärder.
Samhällets reaktion på ungdomsbrott måste präglas av ett fast och konsekvent agerande. Första gången ett brott upptäcks kan det ofta vara tillräckligt med en tillrättavisning av polis eller åklagare. I detta ingår t.ex. att fordra att den unge bidrar med att ställa tillrätta efter sig och gottgöra den skada som handlingen orsakat. Om den brottsliga verksamheten fortsätter krävs det dock att samhället reagerar med skarpare sanktioner. Speciellt för unga lagöverträdare är det viktigt att sambandet mellan brott och påföljd klart framgår. Barn och ungdomar ska inte gång på gång kunna ertappas med brottslig verksamhet utan att de riskerar ingripande påföljder.
Det rättsliga förfarandet vid misstanke om ungdomskriminalitet måste förbättras och effektiviseras. Principen att ungdomar inte utan synnerliga skäl ska dömas till fängelsestraff är viktig att upprätthålla. Det svenska påföljdssystemet är idag huvudsakligen utformat för vuxna lagöverträdare. När det gäller ungdomar som bryter mot lagen behövs nya former av påföljder som kan användas i stället för de traditionella påföljderna. Idag är möjligheterna att vidta rättsliga åtgärder mot unga lagöverträdare som är under 15
år begränsade. Centern anser att en utredning bör komma till stånd för att undersöka vilka åtgärder som bör vidtas för denna grupp. Centerpartiet föreslår därför att påföljdssystemet kompletteras med påföljder som är särskilt utformade för gruppen unga lagöverträdare.
Medling och återställande
En av de alternativa sanktionsformer som är intressant att utveckla är medling mellan gärningsman och brottsoffer. Sanktionsformen har i andra länder främst kommit till användning vid brott av unga. Vilka brott som kan resultera i medling varierar i de länder som använder sig av sanktionen men förfarandet har vissa gemensamma drag. Gärningsmannen och brottsoffret träffas och diskuterar det skedda under ledning av en medlare. Syftet med mötet är att ingå ett avtal om hur gärningsmannen kan gottgöra brottsoffret. Gärningsmannen kan t.ex. åta sig att betala ett skadestånd till offret eller att utföra ett visst arbete för att reparera den skada som orsakats. Grundläggande för att medling ska komma till stånd är att brottsoffret frivilligt går med på ett medlingsförsök.
Initiativet till medling bör enligt centerpartiets mening ske under ett tidigt stadium av det rättsliga förfarandet och initiativ till medlingsförsöket bör tas av polisen i samråd med sociala myndigheter. Här har närpoliserna en mycket viktig funktion att fylla. Lyckas medlingsförsöket och resulterar det i att den unge gör rätt för sig bör förfarandet resultera i en åtalsunderlåtelse.
En annan sanktionsmöjlighet som det enligt centerpartiets mening är viktigt att utveckla är de bestämmelser i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare som ger polis och åklagare möjlighet att verka för att den unge återställer de skador denne har åsamkat. Dessa återställningsmöjligheter bör främst utnyttjas när det gäller skadegörelsebrott, där skadegöraren rent fysiskt kan återställa de skador denne har åsamkat.
Kriminalvården
Antalet intagna på landets kriminalvårdsanstalter som har missbruksproblem eller är i behov av någon form av psykiatrisk behandling är stort. På dessa områden finns det anledning att prioritera insatser för att tillgodose rehabiliteringsbehovet hos de intagna.
Narkotikafria kriminalvårdsanstalter
Rehabilitering av intagna med missbruksproblem är mycket viktigt för att underlätta återgången till ett vanligt liv efter anstaltsvistelsen. En stor del av dem som tas in på landets kriminalvårdsanstalter är drogmissbrukare och har begått drogrelaterade brott. Ofta fortsätter missbruket även under fängelsevistelsen, vilket innebär att den intagne mycket lätt återgår till brottslig verksamhet efter frigivandet. Vi anser att arbetet för att göra landets kriminalvårdsanstalter narkotikafria måste ges mycket hög prioritet. Kriminalvården måste ges resurser för att kunna ge intagna, som frivilligt vill vistas i en helt drogfri miljö, den möjligheten. Ett annat problem som måste uppmärksammas i samband med narkotikabekämpningen på landets kriminalvårdsanstalter är det utbredda bruket av dopingpreparat. Vi anser att det regelbundet bör göras dopingkontroller på landets kriminalvårdsanstalter för att utröna hur stort problemet är och hur det ska angripas.
Vård av intagna med psykiska problem
Antalet intagna på landets kriminalvårdsanstalter med psykiska problem är stort och kan förväntas öka ytterligare. Möjligheterna att inom kriminalvårdens ram erbjuda vård och behandling för dessa är ofta begränsade. Kriminalvården bör ges möjlighet att ge dessa intagna det stöd och den rehabilitering som behövs för att de ska kunna återgå till ett normalt liv efter anstaltsvistelsen. Vid bedömningen av hur denna vård ska utformas ska hänsyn tas till såväl den enskilde vårdbehövande som verksamheten på anstalten i övrigt.
Centern anser att regeringen noggrant ska redovisa situationen inom kriminalvården och den slutna psykiatriska vården. Det är mycket viktigt med hänsyn till debatten om permissioner och våldstendenser på landets anstalter och i samhället.
Utländska brottslingar som ska utvisas
På landets kriminalvårdsanstalter sitter ett stort antal personer som efter avtjänat straff ska utvisas till sitt hemland. Dessa personer har en annan typ av rehabiliteringsbehov än de intagna som ska återgå till det svenska samhället. För att på bästa sätt kunna tillgodose dessa två gruppers skilda behov anser vi att de bör åtskiljas i kriminalvården.
Anslag till kriminalvården
Mot bakgrund om vad som ovan anförts om narkotikafria kriminalvårdsanstalter och vård av intagna med psykiska problem anser centern att den i budgetpropositionen aviserade besparingen inom kriminalvården inte bör genomföras fullt ut. Centern anser att sparbetinget bör minska med 25 miljoner kr.
Insatser för brottsoffer och vittnen
Brottsoffrens situation måste uppmärksammas ytterligare. Hänsynen till offrens berättigade krav på skydd mot våldsverkaren måste prioriteras. Vid avvägningen mellan offrets och gärningsmannens rätt, liksom vid bedömningen av allmänhetens rätt till skydd, måste skyddsaspekterna tillmätas allt större respekt. Ett annat problem, som har uppmärksammats i ett flertal fall under senare tid, är möjligheterna att ge vittnen ett adekvat skydd mot hot från åtalade. Risken är uppenbar att rättssystemet urholkas om inte vittnen som känner sig hotade får det stöd de behöver för att kunna avge sanningsenliga vittnesmål.
Kristerapiverksamhet
De som utsätts för brott eller är nära berörda av brott kan få men för livet. Samhället har tyvärr hittills inte tillgodosett denna grupps behov tillräckligt. Stora summor satsas på att rehabilitera gärningsmän medan man många gånger glömmer bort det stöd och den hjälp som brottsoffren är i behov av för att komma över de smärtsamma minnena för att komma tillbaka till ett normalt liv.
Det är viktigt att de som utsätts för brott får det stöd och den hjälp som kan behövas för att lindra de psykiska efterverkningarna. Brottsoffer är ofta i behov av kvalificerat psykologiskt stöd och kristerapi. Idag är möjligheterna att få stöd till detta begränsade. Den skadelidande är många gånger hänvisad till privat terapibehandling, vilket innebär betydande kostnader för den enskilde. Möjligheten finns att få ersättning för terapikostnader men först då i efterhand. Av ekonomiska skäl drar sig många för det. Detta är inte tillfredsställande.
Centern anser att de som drabbas av brott måste kunna få stöd och hjälp att komma över sina plågsamma minnen. Brottsoffer har idag inte någon självklar rätt att få sina kostnader för psykologisk hjälp och terapi täckta. Stöd till brottsoffer bör ingå i kommunernas verksamhet och vara en av socialtjänstens uppgifter. Vi anser att frågan om terapiverksamhet för brottsoffer bör utredas.
Trygghetspaket och bevakning av gärningsmän
Möjligheterna att få s.k. trygghetspaket har utökats under senare tid. Dessa paket innehåller tekniska hjälpmedel som gör det möjligt för brottsoffer som känner sig hotade att snabbt få hjälp och skydd. Det är av största vikt att denna verksamhet fortsätter att utvecklas och att även vittnen som hotas ges möjlighet få tillgång till dessa paket.
En annan åtgärd som erbjuds brottsoffer är livvaktsskydd. Detta är en åtgärd som i vissa fall kan upplevas integritetskränkande. Polisens åtgärder för att skydda de drabbade bör kompletteras genom att polisen speciellt bevakar och kontrollerar de gärningsmän som efter domslut fortsätter att hota och förfölja brottsoffret. Denna typ av punktbevakning bör även kunna användas mot de som inför en rättegång hotar vittnen.
Skadestånd till brottsoffer och anhöriga
Det är ofta av stor betydelse för brottsoffret att denne får ekonomisk kompensation av den som har begått den brottsliga gärningen. Skadestånd har en viktig reparativ funktion dels för att ersätta faktiska skador dels för att kompensera psykiskt lidande. Tyvärr är det vanligt att utdömt skadestånd aldrig betalas ut, då gärningsmannen ofta av olika skäl har betalningssvårigheter. Centern anser att samhället bör garantera att skadestånd verkligen betalas ut, även om den dömde har betalningssvårigheter. Därefter bör även samhället ta ansvar för de regresskrav som då blir aktuella.
Om ett brott medför att offret avlider och det är klarlagt att gärningen utfördes uppsåtligen, är det rimligt att det skadestånd som skulle ha utdömts till den avlidne istället tillfaller de efterlevande. Centern anser att vad som ovan anförts om skadestånd till brottsoffer och anhöriga bör utredas. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Vittnesskydd
Under senare tid har ett antal fall uppmärksammats, där vittnen har tagit tillbaka tidigare avlagda vittnesmål och där det har varit uppenbart att någon form av hot har varit orsaken till tillbakadragandet. Omfattningen av hot och våld mot vittnen är inte klarlagd då det av förklarliga skäl är svårt att få fram någon tillförlitlig statistik på området. Det är dock klarlagt att hot och våldsyttringar mot vittnen förekommer och är ett problem för rättsväsendet.
Enligt centerpartiets mening krävs ökade satsningar på åtgärder för vittnesskydd. Varje enskilt vittne ska erbjudas stöd i form av en stödperson eller i vissa fall målsägarbiträde som kan assistera med information och hjälp före och under rättegången. Ofta känner sig vittnen vilsekomna och osäkra på hur de ska agera under en rättegång.
Landets domstolar, främst tingsrätterna och hovrätterna, bör utarbeta lokala handlingsplaner för vittnesskydd. Dessa handlingsplaner bör utformas i samråd med den lokala polismyndigheten och social myndigheter och även innefatta åtgärder för vittnesskydd i samband med brottsutredningar. I planen ska anges vilka rutiner som ska användas vid mottagandet av vittnen och vilka resurser som finns till hands för att stödja vittnen som känner sig hotade. Det är av största vikt att rättsväsendet agerar så att vittnen och målsäganden känner sig välkomna och trygga i domstolarna. Vi anser att en ombyggnad av landets domstolar ska påskyndas så att vittnen slipper konfronteras med den åtalade i samma väntrum inför domstolsförhandlingen.
För att ytterligare stärka målsägande och vittnen anser vi att en förändring av brottsbalkens regler om övergrepp i rättssak bör övervägas. Med hänsyn till brottets allvarliga karaktär och de effekter som hot mot vittnen och målsägande kan ha för brottsutredningar bör det övervägas om inte normalpåföljden alltid ska vara fängelsestraff.
Alkohol, narkotika och doping
Olika forskningsrapporter visar att i drygt 80 % av alla våldsbrott har gärningsmannen varit alkoholpåverkad. Allt fler dricker vid flera dryckesställen. Statistiken visar att största risken för oprovocerat våld är i eller i nära anslutning till krogar med utskänkningstillstånd. En forskargrupp har visat att om alkoholkonsumtionen stiger med en liter per år, skulle våldsbrotten öka med ca 90 %. Inte minst ur brottsförebyggande synpunkt är det viktigt att minska alkoholkonsumtionen.
För att förebygga alkoholproblem måste insatser ske på flera olika samhällsnivåer. Arbetslösheten bidrar hos vissa grupper till högre konsumtion. I farozonen befinner sig de ungdomar som inte fått fäste på arbetsmarknaden.
Ungdomars alkoholkonsumtion är ett växande socialt problem. Alkoholkonsumtionen har återigen, efter en period med minskande konsumtion, ökat bland ungdomar. Många ungdomar utvecklar tidigt avancerade alkoholvanor. För många ungdomar upplevs alkohol som ett accepterat och nödvändigt inslag i umgänget. Detta strider mot målet för alkoholpolitiken avseende ungdomar. I lagstiftningen markeras även att ungdomsåren så långt möjligt skall vara alkoholfria.
Minskade satsningar i kommunerna på drogfria verksamheter för ungdomar kommer att innebära högre kostnader för samhället på sikt. Därför är det viktigt att kommunerna satsar på drogfria aktiviteter.
Den bästa förebilden för ungdomar är de egna föräldrarnas förhållningssätt till alkohol. Ju mer ungdomar bjuds i hemmet desto större är risken att sluta som storkonsument. Ungdomar saknar ofta kunskap om farorna med för tidig och för hög konsumtion av alkohol. För ungdomar är föräldrars upptäckt eller myndigheters ingrepp starkare hindrande faktorer än risken för medicinska konsekvenser. Obehaget som uppstår när föräldrar upptäcker, skolan agerar eller polisen ingriper är omedelbart kännbart.
Skolan måste tidigt informera om alkoholens medicinska effekter. Skolan får ofta tidigt signaler om ungdomars alkoholkonsumtion. Genom tidiga reaktioner minimeras risken för att någon elev hamnar i alkoholproblem.
Narkotika
Många ungdomar etablerar redan i unga år ett drogbeteende. Det som i början verkar som något oskyldigt genereras snabbt till ett missbruk, bruket av ''lättare'' droger övergår successivt till tyngre droger. Detta är en tragedi både för personen själv och för anhöriga. Utslagning, social misär, våld och för tidig död är konsekvenser som följer av missbruk.
Drogmissbruk är även i större sammanhang ett samhällsekonomiskt problem. Stor del av finansieringen av missbruk sker genom stölder och inbrott, vilket vållar stora materiella kostnader. Vidare tar de drogrelaterade vårdkostnaderna en allt större del av sjukhusens och den sociala sektorns ekonomi.
Samhällets insatser för att begränsa spridningen av drogmissbruk behöver intensifieras i alla led. Resurser för gränskontroll, ökad satsning på förebyggande insatser, möjligheten till snabb och adekvat vård är exempel på direkta åtgärder som bör vidtagas.
Att aktivt bekämpa arbetslöshet, förhindra social utslagning samt skapa trygghet och gemenskap är viktiga åtgärder får att minska riskerna för att människor förfaller i ett destruktivt missbruksmönster.
För att eliminera allt icke-medicinskt bruk av narkotiska preparat krävs många olika åtgärder. Den förebyggande verksamheten måste intensifieras. Upplysning och information bland ungdomar bör inriktas på de skadeverkningar som droger medför, både vad gäller enstaka användande samt mer långvarigt missbruk.
Föräldrar, lärare, arbetskamrater och andra personer i missbrukarens närhet anar alltför sent sambanden. Det är ofta först i samband med utredning om brott som missbruket kommer i dagen. Upplysningen till föräldrar och andra vuxna bör framförallt inriktas på hur man upptäcker missbruk och kan medverka till att bryta ett missbruksmönster.
En viktig grupp är här skolans personal. De möter ungdomar i en skolsituation och kan här på ett tidigt stadium uppmärksamma beteendeförändringar. Ju tidigare man uppmärksammar och sätter in åtgärder mot drogmissbruk desto snabbare ökar möjligheterna att bryta ett destruktivt mönster.
Doping
Användandet av dopingmedel ökar och har blivit ett allmänt samhällsproblem. Tidigare var användande av dopingpreparat begränsat till elitidrotten. Numera används dopingpreparat av personer som står långt utanför idrottens organisationer och användandet sprids till allt yngre personer.
Dopningslagen, som trädde i kraft 1992, förbjuder försäljning och innehav av vissa dopingmedel. Men lagen förbjuder inte konsumtion av illegala dopingpreparat. Detta skiljer denna lag från narkotikalagstiftningen, där även det personliga bruket är kriminaliserat. När dopingpreparaten injicerats eller svalts av användaren kan samhället inte längre ingripa med lagliga medel. Lagen bör ändras så att även konsumtion av dopingmedel blir kriminaliserat. Det skulle också öka möjligheterna för polis och socialtjänst att ingripa tidigare mot missbruket. Den tillsatta dopingutredningen bör inrikta sitt arbete på att lämna lagförslag till kriminalisering.
Tullverket
I och med det svenska medlemskapet i EU står tullverket inför omfattande förändringar. I regeringens budgetförslag aviseras stora nedskärningar på tullens verksamhet. Centerpartiet anser att det vore mycket olyckligt om detta kommer att innebära att tullens narkotikabekämpning nedprioriteras. Regeringen bör till riksdagen inkomma med förslag om hur de anställda på tullverket, som riskerar att friställas, kan användas för narkotikabekämpning. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällets insatser mot våld,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av bostadsområden,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till tjänstledighet under tre år,1
4. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag i enlighet med vad i motionen anförts om barnens rätt till båda föräldrarna,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning för lärare,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om våld och mobbing i skolan,3
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i socialtjänstlagen i enlighet med vad i motionen anförts,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undervisning i mediakunskap,3
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska underhållningsvåldet i TV,4
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning om hur våldsutbud påverkar barn och ungdomar,5
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att systemet med ansvarig utgivare för film och videokassetter skall utvärderas,5
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tvingande 18-årsgräns för filmer,5
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala trygghetsplaner,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om olaga vapeninnehav och vapenanvändning vid våldsbrottslighet,
15. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagen (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål som föreslås i motionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om närpolisverksamhet,
17. att riksdagen till den lokala polisorganisationen för budgetåret 1995/96 anvisar 75
000
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 14
475
792
000
kr,
18. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om åtgärder mot lagöverträdare under 15
år,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om unga lagöverträdare,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medling,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återställande,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av situationen i kriminalvården,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kriminalvården,
24. att riksdagen till kriminalvården för budgetåret 1995/96 anvisar 25
000
000
kr utöver vad regeringen föreslagit, eller således 5
775
982
000
kr,
25. att riksdagen hos regeringen begär utredning om kristerapiverksamhet för brottsoffer i enlighet med vad som anförts i motionen,1
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trygghetspaket,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevakning av gärningsmän,
28. att riksdagen hos regeringen begär utredning om vad i motionen anförts om skadestånd till brottsoffer,
29. att riksdagen hos regeringen begär utredning om vad i motionen anförts om skadestånd till brottsoffers efterlevande,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vittnesskydd,
31. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om ändring i brottsbalken 17:3, övergrepp i rättssak, i enlighet med vad som anförts i motionen,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information om alkohol och narkotika,1
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kriminalisering av konsumtion av illegala dopingpreparat,1
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Tullverket.6
Stockholm den 23 januari 1995 Olof Johansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Helena Nilsson (c) Agne Hansson (c) Andreas Carlgren (c) Marianne Andersson (c) Elving Andersson (c) 1 Yrkandena 2, 3, 7, 25, 32 och 33 hänvisade till SoU. 2 Yrkande 4 hänvisat till LU. 3 Yrkandena 5, 6 och 8 hänvisade till UbU. 4 Yrkande 9 hänvisat till KrU. 5 Yrkandena 10--12 hänvisade till KU. 6 Yrkande 34 hänvisat till SkU.