Brottsoffer
Brottsoffrens ställning är idag alltför svag och behöver förbättras. Det finns många exempel på att de som utsatts för brott inte vågar, inför polis eller domstol, berätta vad som har hänt. Detta är alarmerande och manar till förändringar i arbetssättet. Alla som drabbas av våldsbrott bör erbjudas juridisk hjälp, t.ex. målsägandebiträde och vid behov annan stödperson.
Ansvaret för stöd och hjälp till brottsoffer vilar på samhället, som ska ge ekonomisk ersättning, samtalsterapi och vad som i övrigt krävs för att offret så långt som möjligt ska kunna återgå till ett normalt liv. Det är idag brist på utbildade målsägandebiträden, detta måste åtgärdas.
Kvinnor och barn
Den nuvarande lagstiftningen har två likvärdigt starka könsneutrala personer som norm vid dom. En kvinna som lever med en man som utsätter henne för hot och våld är i underläge både psykiskt och fysiskt. Hon kan sällan försvara sig på det sätt som nödvärnsrätten kräver för att den ska gälla även för henne.
Larmpaket och livvakter är en form av hjälp för en liten grupp misshandlade kvinnor. Trots det, är det kvinnans rörelsefrihet som begränsas. Åtgärder för att förhindra vidare brott bör inriktas på förövaren. Kommunarrest med elektronisk övervakning för misshandlande män bör övervägas.
Miljöpartiet de Gröna vill att en korrekt terminologi vid klassificering av sexuellt våld ska införas. Idag döljs många fall av kvinnomisshandel och sexuella övergrepp bakom inkorrekta termer såsom ''lägenhetsbråk'', ''familjevåld'' och ''ringa misshandel''.
Den person som dömts för misshandel och/eller sexuella övergrepp bör ej få umgängesrätt, delad eller ensam vårdnad.
Handläggningstid mellan anmälan och förhör och mellan åtal och domstolsprocess måste bli kortare än vad den är idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till nya regler för umgängesrätt och vårdnad,1
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en korrekt terminologi vid klassificering av sexuellt våld.
Stockholm den 23 januari 1995 Ewa Larsson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kia Andreasson (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till LU