Alkohol och narkotika spelar en avgörande roll för risken att en förare vållar en trafikolycka. Ett väsentligt bidrag till att öka trafiksäkerheten ligger således i att minska förekomsten av alkohol och narkotika.
I avvaktan på att regeringen återkommer till riksdagen med förslag härom finner vi det angeläget att särskilt uppmärksamma förskrivning av bensodiazepiner till yrkesförare.
Farliga mediciner med lugnande, avslappnande, upphetsande eller i övrigt påverkande substanser innebär ett väsentligt ökat faromoment vid bruk i samband med trafik. Särskilt måste förskrivningen av bensodiazepiner till yrkesförare och andra som i sin yrkesutövning har att använda motorfordon i större omfattning begränsas.
Nu finns i större utsträckning ersättningsläkemedel till de farliga bensodiazepinerna. Utan någon nämnvärd reaktion har framställningar gjorts till t.ex. Läkemedelsverket om detta och om bensodiazepinernas farlighet i trafiken.
Det måste vara en angelägenhet även för regeringen att bekämpa droger och uppmärksamma lagligt förskrivna läkemedels inverkan på trafiksäkerheten. Regeringens engagemang behövs för att vända trenden mot allt mer av narkotika och farliga läkemedels användning i trafiken.
Det är av väsentlig betydelse att regeringens politik inriktas mot att sådana läkemedel som ökar risken i trafiken inte får användas i samband med trafik. Förbud mot användning av t.ex. bensodiazepiner i samband med trafik bör för yrkesförares del kunna kombineras med sjukskrivning.
Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med förslag till ny och kompletterande lagstiftning, så att användningen av lagligt förskriven bensodiazepin i samband med trafik kan upphöra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förslag till ny och kompletterande lagstiftning beträffande bensodiazepiner i trafiken.
Stockholm den 23 januari 1995 Isa Halvarsson (fp)