Riksdagen beslutade hösten 1994 att göra vissa ändringar i brottsbalken i syfte att ytterligare stärka skyddet för barn och ungdomar mot att bli utnyttjade i sexuella sammanhang. Detta beslut innebär bland annat att brottsrubriceringen har ändrats till sexuellt, eller grovt sexuellt, utnyttjande av underårig och att straffmaximum höjts till högst sex år. Dessa förändringar var bra men, enligt min uppfattning, inte tillräckliga.
Sexuellt våld mot barn är ett av de allra grövsta brott en vuxen kan begå mot ett barn. Därom råder det inga delade meningar. Att lagstiftningen med kraft förmår att uttrycka denna mening är då mycket viktigt. Definitionen på våldtäkt är en bedömning huruvida offret gjort motstånd mot gärningsmannen eller inte.
Detta är en bedömning som inte låter sig göras på barn. Utgångspunkten för lagstiftaren måste vara att en minderårig aldrig samtycker till att bli sexuellt utnyttjad. Brottsrubriceringen våldtäkt blir därför en mer lämplig benämning på de flesta typer av sexuellt utnyttjande av minderårig, även då det inte kan beläggas att barnet motsatt sig det sexuella utnyttjandet. Den största fördelen med en sådan förändring blir att lagstiftningen på ett mer tydligt sätt markerar avståndstagandet från dessa handlingar och att rättsmedvetandet hos allmänheten stärks med en tydligare brottsrubricering i lagstiftningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i brottsbalken att ett sexuellt övergrepp mot barn kan rubriceras som våldtäkt även då det inte kan beläggas att den minderårige gjort motstånd vid brottstillfället.
Stockholm den 23 januari 1995 Ola Ström (fp)