Mellan 600 och 900 personer per år har under de senaste åren dödats i trafiken. Tusentals har skadats mer eller mindre allvarligt. Många har invalidiserats för livet. Lidandet för de drabbade är stort, samtidigt som kostnaderna för samhället är mycket omfattande. Det är av flera skäl angeläget att försöka minska antalet olyckor i trafiken.
Trafikolyckorna beror på olika orsaker. Därför krävs varierade insatser för att förebygga dödsfall och skador i trafiken. Det krävs hastighetskontroller och poliser på vägarna för att dämpa farten och hålla hastighetsbegränsningarna. Gränsen för rattfylleri har satts till 0,2 promille, vilket innebär att en principiell nollgräns har införts för alkohol i trafiken. Detta har gjorts för att markera att alkohol och trafik inte hör ihop. Antalet alkoholpåverkade i trafiken har nu minskat.
Antalet drogade förare ökar. Det sker samtidigt som antalet alkoholpåverkade förare minskar. I en undersökning gjord under 1993 och 1994 bland 926 stoppade bilister som misstänktes köra påtända, kunde polisen konstatera höga halter av bl a amfetamin, cannabis och heroin i 818 fall.
Jämställ alkohol och illegal narkotika i trafiken
Narkotikapåverkade förare utgör sannolikt en lika stor trafikfara som de alkoholberusade förarna. Ändå slipper ofta drogade förare idag straff på grund av bevissvårigheter. Det räcker inte med att konstatera att en bilist har höga halter narkotika i kroppen. Polis och åklagare måste också kunna visa att personen ifråga kört på ett trafikfarligt sätt. Detta är inte acceptabelt.
Enligt vår mening bör bilförare som är narkotikapåverkade dömas på samma sätt som de som är berusade av alkohol. Narkotika bör juridiskt likställas med alkohol i trafiken. Det bör vara tillräckligt att den drogpåverkade föraren har en viss halt narkotika i kroppen. Teknik och säkra analysinstrument för att fastställa droghalterna finns redan. Det finns också internationellt accepterade tröskelvärden som Sverige kan följa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en principiell nollgräns för illegal narkotika i trafiken.
Stockholm den 16 januari 1995 Ingbritt Irhammar (c) Lennart Brunander (c)