Antalet vapen i samhället är stort. I oktober 1993 fanns det 781 521 vapeninnehavare i Sverige, som tillsammans ägde 2 167 591 tillståndspliktiga vapen. Därtill kommer ca 1 000 000 militära handelsvapen. Hemvärnet förfogar över ca 70 000 handelsvapen. Av dessa förvaras endast 2 000 i förråd. Grovt räknas finns det i dag dessutom omkring 30 000 illegala skjutvapen i Sverige.
Många händelser under senare år har visat att grova brott förövas med stulna vapen. Det är därför angeläget att minska tillgången på vapen. Åtgärder måste vidtas, som leder till dels en bättre kontroll av legala vapen, dels minskat antal illegala vapen.
Flera inbrott i militära mobiliseringsförråd har skett under senare år. Förråden finns utspridda i landet utan tillsyn och bevakning och med bristfälliga larm. Att flytta dessa förråd till militära förläggningar, med bevakning vore ett sätt att övervaka dem, och på detta sätt minska eller eliminera stölder.
Ett annat sätt är att införa centralt bevakade förråd.
I landet finns 70 000 hemvärnsmän, med vapen hemma i bostaden, utan krav på vapenskåp. Samma regler borde gälla för dessa som för jägare, att vapen och ammunition hålls inlåsta i godkända vapenskåp, alternativt att de samlas in till de militära förråden.
Många vapenstölder har skett hos jägare. En ny vapenlag infördes 1992 med strängare krav på förvaring. Stickprovskontroller borde kunna införas, så att seriösa, ansvarskännande jägare kan visa att man förvarar sina vapen på ett tillfredsställande och lagligt sätt. Därmed bör man också betydligt kunna minska risken för stölder.
Många vapen kan inköpas hos vapenhandlare, som har särskilt tillstånd. Det kan i det här sammanhanget behövas en översyn av tillstånden, samt en noggrann kontroll av efterlevnaden av de bestämmelser som finns i dag.
En minskning av vapnen, och därmed en minskning av antalet grova våldsbrott, är nödvändig och angelägen. Därför behövs en skäpning av lagstiftningen vad gäller såväl militära som civila vapen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpning av lagstiftningen vad gäller såväl militära som civila vapen.
Stockholm den 12 januari 1995 Barbro Andersson (s) Tone Tingsgård (s) Ingrid Andersson (s)