Samhällets skyldighet att stödja och hjälpa brottsoffren är minst lika viktig som skyldigheten att straffa och återanpassa gärningsmännen. Under många år har samhällets insatser för att stödja och hjälpa brottsoffren varit i det närmaste försumbara. Under den förra icke-socialistiska regeringen har däremot en mängd förslag lagts som gett ökat stöd till brottsoffren. Fler åtgärder krävs emellertid för att i än högre grad sätta brottsoffren i centrum och ytterligare förbättra deras situation.
Brottsförebyggande insatser
För att minska brottsligheten och antalet brottsoffer krävs inte bara brottsbekämpning och straffåtgärder. Insatser på det brottsförebyggande området spelar en mycket viktig roll för att öka tryggheten för människorna. Direkt brottsförebyggande insatser och åtgärder måste därför prioriteras både centralt och lokalt.
Varje kommun bör i samarbete med polisen utarbeta planer för det lokala brottsförebyggande arbetet, där ansvarsfördelning, samordning och samarbete mellan myndigheter, enskilda och olika organisationer stärks och utvecklas. I dessa trygghetsplaner måste också hjälp och stödinsatser till brottsoffren integreras. Socialförvaltningens ansvar mot de brottsdrabbade bör tydligt markeras.
I första hand bör sådana brottsförebyggande trygghetsplaner utarbetas med stöd och stimulans från bl a Brottsförebyggande rådet och Rikspolisstyrelsen. Målet måste vara att varje kommun utarbetar trygghetsplaner som antas av kommunfullmäktige. Skulle det visa sig omöjligt att få till stånd kommunala trygghetsplaner på frivillig väg, måste lagstiftning tillgripas, vilket bör ges regeringen tillkänna.
Polisinsatser
Oftast är det polisen som den brottsdrabbade först kommer i kontakt med. Det är därför mycket viktigt att polisen vid första kontakten ägnar brottsoffren tid, omsorg och intresse. Utbildnings- och fortbildningsinsatser och goda rutiner inom polisen är viktiga för att ytterligare förbättra hjälpen till brottsoffren. Informationen till brottsoffren är viktig. Samarbetet mellan polis och brottsofferjourer måste utvecklas ytterligare. Brottsoffret bör vid anmälningstillfället bl a informeras av polismyndigheten om brottsofferjourernas arbete och brottsoffers rättigheter vad gäller stöd och hjälp av samhället. De brottsoffer som så önskar bör också bli kontaktade av polisen eller få besök av polisen kort tid efter brottet.
Samtliga polisdistrikt bör ha väl utarbetade rutiner för hur stöd och information till brottsoffren sker.
Rättsprocessen
Normalt är att åklagare och målsägande möts strax före huvudförhandling. Så är det oberoende om det finns målsägandebiträde eller ej. Ett personligt möte på ett tidigt stadium mellan åklagare och målsägande bör kunna ske, när målsäganden uttryckt önskemål om detta. Särskilt vid grova brott kan det finnas behov av detta. Då kan åklagaren gå igenom vilka obehagligheter som kan uppträda, vilka frågor som kan ställas och varför.
När åklagaren beslutar att brott inte kan styrkas, bör åklagaren beskriva skälet till beslut, om målsägande så önskar, för att skapa bättre förståelse för beslutet.
Det är viktigt att domstolarna tar väl hand om målsägande i samband med rättegången. T ex kan en vaktmästare eller någon annan person möta målsägande, visa till rätta och informera.
Ofta kan det kännas obehagligt eller skrämmande för brottsoffren att tvingas möta gärningsmännen i väntan på rättegången i domstolen. Eget väntrum bör kunna erbjudas. Rutiner för ett gott mottagande för målsägande bör finnas vid varje domstol.
Kvinno- och brottsofferjourer
Brottsoffer- och kvinnojourer gör ett mycket värdefullt arbete och utgör ett viktigt stöd för dem som har utsatts för brott. För att brottsoffrens behov ska kunna tillgodoses på ett bra sätt bör jourerna byggas ut. Målet bör vara minst en brottsofferjour i varje polisdistrikt och en kvinnojour i varje kommun.
Jourerna har trots sina omfattande och behövliga arbetsinsatser länge haft små resurser till sitt förfogande. Kommuner och landsting har förutom staten bidragit med visst ekonomiskt stöd till lokaler och utbildning, men detta stöd börjar på många håll minska från kommuner och landsting, efterhand som ekonomin försvagas. Detta visar på nödvändigheten av fortsatt omfattande statliga bidrag till kvinno- och brottsofferjourerna.
Förskottera utdömda skadestånd
Nya regler om ersättning för lidande som någon tillfogar annan genom brott mot den personliga friheten eller annat integritetskränkande brott har nyligen antagits. Det innebär att domstolarna måste meddela kronofogdemyndigheten om det utdömda skadeståndet, för att den omgående ska försöka driva in skadestånd till brottsoffren. Detta är en viss förbättring mot tidigare regler, men garanterar inte att brottsoffren får sitt utdömda skadestånd. För att detta ska ske, måste staten också gå in och förskottera de utdömda, lagakraftvunna skadestånden, när gärningsmannen inte betalar. Sen får det bli statens uppgift att fortsätta driva skadeståndskravet gentemot gärningsmannen. Detta är bästa sättet att garantera att brottsoffren får sitt utdömda skadestånd.
Ersättning för lidande och kränkning
Vissa personer som har utsatts för brott klarar inte av att återgå till studier och arbete direkt efter brottet. Har dessa personer ingen sjukpenning eller A-kassa är bistånd enligt socialtjänstlagen (SOL) det enda ekonomiska stöd som återstår, tills personerna orkar återgå i arbete.
Enligt SOL ges ekonomiskt bistånd då inga andra inkomster finns och andra resurser är uttömda. Enligt SOL anses emellertid skadeståndsersättning för lidande och kränkning som inkomst. Skadeståndsersättning omfattar ofta både en omkostnadsdel och en kränkningsersättning.
Behovet av rehabilitering och rekreation måste anses lika viktigt för alla brottsoffer, såväl för den välbemedlade som den som står utan ekonomiska resurser. Dessutom är skadeståndsersättningen tänkt att täcka såväl akuta behov som framtida. Därför bör inte skadeståndsersättning för lidande och kränkning anses som inkomst enligt SOL.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödinsatser till brottsoffren i lokala trygghetsplaner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av kommunala brottsförebyggande trygghetsplaner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om polisinsatser för brottsoffren,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åklagarinsatser för brottsoffren,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta statliga bidrag till kvinno- och brottsofferjourerna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utdömda skadestånd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ersättning för lidande och kränkning inte skall räknas som inkomst enligt socialtjänstlagen.
Stockholm den 10 januari 1995 Ingbritt Irhammar (c) Görel Thurdin (c)