Inledning
I skrivelsen presenterar regeringen en strategi för samhällets samlade åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.
Regeringen framhåller bl.a. att näringslivet måste ta ett större ansvar för att förebygga ekonomisk brottslighet. Enligt vår uppfattning är detta en viktig markering från regeringens sida och vi ställer oss i princip bakom de huvudpunkter som regeringen i detta sammanhang lägger fram. Självfallet måste även näringslivets representanter vara beredda att agera om det finns skäl att misstänka att ekonomisk brottslighet förekommer antingen i det egna företaget eller i annat företag. Eftersom kriminella avarter inom näringslivet hotar den sunda konkurrensen på marknaden torde det också ligga i varje seriös näringsidkares intresse att medverka i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Enligt vår uppfattning innebär dock vissa av regeringens huvudpunkter alltför stora ingrepp i företagens verksamhet. Denna motion behandlar således de delar av regeringens strategi som tar sikte på revisorernas roll i den framtida ekobrottsbekämpningen, frågan om ansvarsgenombrott samt den del av strategin som tar sikte på effektivare rutiner i samband med konkurs. Vad gäller Moderata Samlingspartiets övriga synpunkter på regeringens skrivelse hänvisas till en kommittémotion, 1994/95:Ju25 av Gun Hellsvik m.fl. (m).
Revisorernas roll i ekobrottsbekämpningen
Regeringen betonar betydelsen av att en effektivisering av företagens internkontroll kommer till stånd. Regeringen pekar särskilt på intern- och externrevisorernas roll men också på chefers och styrelsers ansvar för att revisorernas iakttagelser och anmärkningar verkligen blir beaktade. Regeringen hänvisar till Aktiebolagskommitténs snart slutförda delbetänkande, som bl.a. behandlar frågan om att införa en skyldighet för revisorer att anmäla misstanke om ekonomisk brottslighet till åklagare.
För oss är det angeläget att redan nu påtala den allvarliga bristen med ett sådant lagförslag.
En huvudinvändning från vår sida är att en lagstadgad anmälningsskyldighet för revisorerna innebär ett långtgående ingrepp i denna yrkesgrupps tystnadsplikt. Avkall på regler om tystnadsplikt riskerar i förlängningen att allvarligt skada samarbetsklimatet, bl.a. genom att förtroendet mellan människor undergrävs. Detta kan visa sig vara ett mycket högt pris för staten att betala, liksom för övriga berörda parter.
Dessutom framstår regeringens förväntade effekter av åtgärden, som primärt bygger på att oseriösa företagsledare och -- i den mån det förekommer -- oseriösa revisorer självmant förväntas anmäla misstanke om brott, som orealistiska. Enligt vår uppfattning torde den praktiska effekten av detta förslag bli mycket liten, varför åtgärden endast framstår som ett verkningslöst slag i luften.
Däremot skulle revisorer kunna fylla en viktig funktion som expertbiträde till åklagare i förundersökningar om ekonomisk brottslighet, som uppdagats i samband med exempelvis konkurser. På detta sätt skulle revisorernas värdefulla kunskaper kunna tas tillvara utan att revisorerna framstår som statens förlängda arm i kampen mot ekobrott.
Patent- och registreringsverket bör ges möjlighet att granska och anmäla brott
Enligt vår uppfattning bör övervägas att ge Patent- och registreringsverket (PRV) förutsättning att aktivt granska och anmäla brott i anslutning till de förhållanden som revisorn skall anmärka på i revisionsberättelsen. Inom verket bör för detta ändamål finnas jurister med erforderlig utbildning. I den utsträckning orena revisionsberättelser förekommer kan dessa översändas till åklagarmyndigheten. Från och med den 1 januari 1995 har också särskilda straffbestämmelser införts i syfte att motverka att årsredovisningshandlingar inlämnas för sent. Härutöver bör aktiebolagslagen kompletteras med en bestämmelse om att revisorn, i de fall bolaget inte skickar in årsredovisningen inom föreskriven tid, skall anmäla till PRV att oren revisionsberättelse avgivits.
Regeringens översyn av ansvarsgenombrott
Regeringen gav under år 1994 Aktiebolagskommittén tilläggsdirektiv att utforma regler om s.k. ansvarsgenombrott, d.v.s. aktieägares ansvar för bolagets affärer. I den nu föreliggande skrivelsen om åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten utgör översynen av ansvarsgenombrott ett delmoment i regeringens samlade strategi.
Moderata Samlingspartiet har så gott som årligen motsatt sig regler om ansvarsgenombrott. Enligt vår uppfattning riskerar regler om ansvarsgenombrott att negativt påverka såväl människors vilja att starta nya företag som människors vilja att investera i redan befintliga företag. Det torde stå klart för var och en att är det något som Sverige inte behöver i dag så är det företagsfientliga eller investeringshämmande åtgärder. Moderata Samlingspartiets uppfattning i denna fråga har närmare utvecklats i en kommittémotion om ansvarsgenombrott, 1994/95:L205 av Rolf Dahlberg m.fl. (m).
Effektivare rutiner i samband med konkurs
Regeringens strategi mot ekonomisk brottslighet innebär att rutinerna i samband med konkurs skall effektiviseras. Bl.a. skall den lagstiftning som tar sikte på uppgiftsskyldighet i konkurs förbättras, se regeringens proposition 1994/95:189 Konkursgäldenären.
Enligt vår uppfattning går dock inte regeringen tillräckligt långt i sin ambition att bekämpa den ekonomiska brottsligheten med de förslag som lämnats i syfte att strama upp regleringen av konkursinstitutet. Moderata Samlingspartiets uppfattning i denna fråga har närmare utvecklats i en kommittémotion om konkursgäldenären, 1994/95:L31 av Rolf Dahlberg m.fl. (m).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om revisorernas roll i ekobrottsbekämpningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Patent- och registreringsverkets möjligheter att granska och anmäla brott,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvarsgenombrott.
Stockholm den 8 maj 1995 Rolf Dahlberg (m) Stig Rindborg (m) Birgit Henriksson (m) Henrik S Järrel (m) Göran R Hedberg (m) Eva Björne (m) Lennart Fridén (m)