Den socialdemokratiska regeringen har angivit kampen mot den ekonomiska brottsligheten som ett prioriterat område inom brottsbekämpningen. För att få avsedd effekt behövs åtgärder inom åtskilliga områden. Åtgärderna berör flera departement. Det är bra att Justitiedepartementet redan tagit initiativ för att samordna regeringens åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten genom att bl.a. ha tillsatt en särskild beredningsgrupp för detta arbete.
Det är mycket tillfredsställande att regeringen har aviserat att man under våren 1995 kommer att presentera en samlad strategi för samhällets åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.
Tyvärr har 80- och 90-talens kasinoekonomi helt hamnat i skymundan, varför vi välkomnar regeringens initiativ. Men det är viktigt attt skyndsamt lägga fram kraftfulla åtgärder.
Vidden av bank- och finanskrisen börjar klarna allt mer. I höst offentliggjordes den havererade bankkriskommitténs sammanfattning. Där anges de svenska bankernas förluster till 175 miljarder kronor för fyraårsperioden 1990 -- 93-- ungefär lika stort som vårt samlade budgetunderskott.
Nu fortsätter bankerna att kosta svenska folket pengar. Detta genom att de nu avser att börja utnyttja sina förlustavdrag och kvitta dessa mot årets och kommande vinster i bankerna. Om så sker är det omoraliskt upprörande. I praktiken vore det att återanvända tidigare försyndelser och för åratal framåt kunna fortsätta ''leva i skattefri miljö'' trots miljardvinster.
Analyser efter bank- och finanskrisen har ännu inte lett fram till åtgärder för att förhindra framtida ekobrott. Det här är en fråga om brottslighet som utgör en svulst i samhällskroppen och som vi bl.a. enligt riksdagsrevisorernas rapport vet omfattar någonstans mellan 50 och 150 miljarder per år. Ställ detta mot vårt statliga finansiella underskott.
Helt otillräckliga resurser, såväl när det gäller lagstiftning som eko-poliser och åklagare, gör att alltför många misstänkta brott aldrig blir föremål för åtal och dom. Endast 10--15 procent av ekoanmälningarna blir utredda.
Riksåklagaren m.fl. har presenterat i en idéskiss den 1 november 1994 inrättandet av ett ekobrotts-kommando som tyvärr är otillräckligt. Förslaget är alltför tandlöst för att det skall räcka. Möjligen kan förslaget bidra till att samarbetet blir lite bättre mellan myndigheter, riksåklagare, rikspolisen och Riksskatteverket som skall ingå i eko-kommandot. Det är en alltför blygsam målsättning från samhällets sida mot en brottslighet som innebär moms och inkomstfiffel för miljardbelopp.
Utan skärpt lagstiftning och bättre resurser på såväl utredare- som åklagarsidan är risken stor att hela offensiven mot eko-brottsligheten kan närmare karaktäriseras som ''musen som röt''.
Vi anser därför att regeringens initiativ om att tillsätta en beredningsgrupp bör följas upp med kraftfulla åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bekämpandet av ekobrott m.m.
Stockholm den 25 januari 1995 Ann-Kristine Johansson (s) Lars Stjernkvist (s)