I dessa ekonomiskt svåra tider som kräver stora besparingar och nedskärningar krävs det av regering och riksdag åtgärder för en effektivare bekämpning av den ekonomiska brottsligheten. Detta skulle leda till stora vinster för samhället. Enligt uppskattningar från BRÅ skulle ytterligare ca 10 miljarder kronor per år i undanhållna skatter och avgifter ganska enkelt kunna tas in till statskassan genom effektivare myndighetsinsatser. Regeringen måste bättre följa upp och se till att fattade beslut om effektiviseringar och samordningsinsatser också får effekt i myndigheternas verksamhet.
Det är också uppenbart att Riksskatteverket inte bedriver utvecklings- och utvärderingsarbete i den utsträckning som krävs för att statens skatte- och indrivningsverksamhet ska fungera som lagstiftaren tänkt.
Ekonomisk brottslighet är oftast en mycket komplicerad brottslighet som ständigt ändrar form. Därför anser jag att det är nödvändigt att berörda myndigheter bedriver ett intensivt utvecklings- och utvärderingsarbete.
Förebygg ekonomisk brottslighet
Vad gäller traditionell brottslighet som våld, egendomsbrott, skadegörelse och narkotikabrottslighet har vi allmänt insett vikten av att förebygga dessa typer av brott. Vad gäller ekonomisk brottslighet har detta inte varit fallet i samma utsträckning.
Som exempel på detta kan nämnas följande. När skattemyndigheten upptäcker att någon fuskat med deklarationen och om skatten på det undanhållna beloppet inte överskrider 2/3 av ett basbelopp (i vissa län tillämpas högre gränsbelopp) så görs ingen anmälan till åklagaren. Istället höjs taxeringen och personen ådrager sig ett skattetillägg motsvarande 40% på summan av den undanhållna skatten. Denna praxis har tillkommit för att effektivisera skattemyndigheternas arbete. Å andra sidan har den negativa effekten uppkommit, att det inte blir någon rättegång, trots att det kan röra sig om ganska stora belopp. Därigenom får den som begått skattebrottet ingen allvarligare reaktion från samhället i ett tidigt skede. Denne kan istället gå vidare med sina aktiviteter utan större obehagligheter och chansa på att ingen revision sker året därpå.
Det finns anledning att se över hur systemet med skattetillägg fungerar i praktiken, så att det inte missbrukas av de skattskyldiga. I en översyn bör beaktas att skatterevisorerna inte avbryter revisionerna för tidigt, detta för att undvika merarbete i samband med rättegång som ofta sker flera år senare.
Organiserad ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten och den organiserade brottsligheten har under senare år genomgått trendbrott. Detta har uppmärksammats av forskare såväl inom Sverige som utanför. Personer som tidigare sysslat med enbart organiserad brottslighet, såsom narkotikabrott, penningtvätt och häleri har nu gått över till att också begå ekonomiska brott samtidigt. Det kan gälla brott som momsbedrägeri eller att plundra och sätta bolag i konkurs. Samtidigt har personer som tidigare sysslat med ekonomisk brottslighet nu börjat med organiserad brottslighet.
Det finns således idag skäl att tala om organiserad ekonomisk brottslighet. Denna trend som har en stark internationell prägel innebär ett ökat hot mot det ekonomiska systemet. Behovet är därför mycket stort av forskning vad gäller organiserad ekonomisk brottslighet. I detta sammanhang bör särskilt forskningen rörande formerna för och omfattningen av penningtvätt prioriteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beslut om effektiviseringar och samordningsinsatser bör få effekt i myndigheternas verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att berörda myndigheter skall bedriva ett intensivt utvecklings- och utvärderingsarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av hur skattetillägg fungerar i praktiken så att det inte motverkar ett förebyggande av ekonomisk brottslighet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningen av organiserad ekonomisk brottslighet, där särskilt forskningen rörande formerna för och omfattningen av penningtvätt prioriteras.
Stockholm den 23 januari 1995 Ingbritt Irhammar (c) Ingrid Skeppstedt (c) Birgitta Carlsson (c)