Av budgetpropositionen framgår att närpolisverksamheten intar en framskjuten plats i den organisationsförändring som den lokala polisorganisationen genomgår. Närpolisverksamheten är ett inslag i ett mer problemorienterat polisarbete, som uppmuntras genom riktade utbildningsinsatser och resurser för att stödja kompetensuppbyggnad, metod- och teknikutveckling. Det är väsentligt att på detta sätt utnyttja den generalistkompetens som poliserna fått i sin utbildning och redan gjorda erfarenheter visar på goda resultat i det viktiga brottsförebyggande och rehabiliterande arbete som alltmer måste bli även polisens.
Det är också utomordentligt viktigt att ta fasta på kvarterspolisens/närpolisens möjlighet att vara en positiv manlig förebild framför allt för unga pojkar som saknar en sådan vare sig det beror på att de kommer från enföräldersfamiljer eller från länder där polisen är ett negativt inslag.
Förutom utbildnings- och stödinsatser är det viktigt att hävda kvarterspolisens plats i organisationen. Särskilt önskvärt är ju att poliser med stor erfarenhet av polisarbete och med livserfarenhet vill söka sig till kvarterspolisverksamheten. Det borde följaktligen bli en viktig uppgift för Rikspolisstyrelsen de närmaste åren att se över meritvärdet, lönesättningen och kvalifikationskraven för närpoliser/kvarterspoliser på ett sådant sätt att det blir mer attraktivt att söka sig till den typen av tjänster.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser för kvarterspolisverksamheten.
Stockholm den 24 januari 1995 Tone Tingsgård (s) Björn Kaaling (s) Barbro Andersson (s) Thomas Östros (s)