Bristen på en kraftfull aktionsplan mot ekobrott undergräver tilltron till rättsväsendet och skadar allvarligt samhällsmoralen.
Den stora omfattningen av ''svartjobb'', skatte- och bidragsfusk beror bl.a. på detta. Ett alldeles särskilt problem är den omfattande ekobrottslighet som äger rum beträffande momsredovisningar.
Det måste tas krafttag mot den stora ekonomiska och organiserade brottsligheten. Otillbörliga fallskärmsavtal i toppskiktet, förödande finansskandaler, oegentliga finansspekulationer, som kostar vanliga skattebetalare tiotusentalet kronor per år, skapar med rätta vrede och förakt beträffande samhällets oförmåga att agera på detta brottsområde. Det är dessvärre en allmänt spridd uppfattning att det inte lönar sig att anmäla ekonomisk och organiserad brottslighet. Det finns praktiskt taget inte heller några nämndvärda resurser för spaningsverksamhet, trots att det knappast finns något brottsområde där anmälningsfrekvensen allmänt sett är så låg, oberoende av nuvarande bristande resurser och samordning.
Definitionen av eko-brott
Den allmänt accepterade definitionen av eko-brott är nästan femton år gammal (JuU 1980/81:21). Trots allt har det hänt en del sedan dess. Framför allt har problematiken blivit mer mångfasetterad, och aktörerna är betydligt fler idag än någonsin tidigare. En vidare definition bör därför utredas. Det är ett faktum idag att alltfler individer initierar aktiviteter som har som enda syfte att ge ekonomisk vinning utan någon form av motprestation.Företag startar som skall gå i konkurs. Konkurser används som ett verktyg att tjäna pengar.Svartjobb utförs samtidigt som ersättning utbetalas från annat håll.Företag tar ut bidrag från någon samhällsinstans samtidigt som man underlåter att betala skatter och avgifter.
Rättstatsbegreppet
En fungerande rättstat förutsätter att de som stiftar lagar och andra regelverk tar sitt ansvar för rättsstaten. När exempelvis riksdagen avreglerar ett område eller en bransch bör man åtminstone ha gjort en analys av konsekvenserna inom det rättsliga området. Ett exempel: Kommer en kommunalisering av tillståndsgivningen till restaurangverksamhet att leda till en ökning av ekobrotten eller inte?
När lagstiftarna förstärker ett regelverk bör man ha funderat över tillsynsfrågan -- t.ex. hur skall kontrollen av den nya taxiförarlegitimationen skötas?
I en fungerande rättsstat bör man också ställa höga krav på samhällets egen näringsverksamhet i stat och kommun. Samhället bör föregå med gott exempel när det gäller t.ex. att gallra bort oseriösa anbudsgivare vid upphandling och därmed bidra till ett fungerande rättssamhälle.
Åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten
Mycket grovt kan man dela in de olika åtgärderna mot den ekonomiska brottsligheten i fem områden:Förstärkta regelverkÖkad tillsynFörbättrad rättslig hantering Förebyggande insatserSamordnande insatser
Åtgärderna tangerar ofta flera områden än ett. En ökad tillsyn innebär att risken ökar för att ''åka fast'' när man begår brott. Detta anses i sin tur ha en förebyggande effekt. Upptäktsrisken är av avgörande betydelse i brottsbekämpningen.
Uppdelningen i områden bör ske utifrån var tyngdpunkten i en åtgärd finns. Den nya taxiförarlegitimationen kommer med all säkerhet ha förebyggande effekt, eftersom den vandelsprövning som ingår i regelverket har en gallrande effekt. Men helt klart är legitimationen ett exempel på en åtgärd inom området ''förstärkta regelverk''.
Att kategorisera åtgärderna på det här sättet gör att man får en bättre överblick, ett bättre helhetsgrepp. Sammantaget är huvudsyftet med åtgärderna att krympa marknaden för ekonomisk brottslighet. En marknad som i dag omsätter 100--200 miljarder kronor per år.
Förstärkta regelverk
Vissa branscher är mer drabbade än andra. Det krävs en total översyn av regelverken inom dessa branscher, med speciellt beaktande av förstärkta regler för att förhindra ekonomisk brottslighet. Branschprogram skulle man kunna kalla dessa översyner. Den nya centrala enheten för ekobrottsbekämpning är en lämplig instans som kan ansvara för branschprogrammen. Arbetsmarknadens parter bör finnas med i programarbetet.
Ökad tillsyn
Skatterevisioner är ett vanligt inslag i företagens vardag i t.ex. Frankrike och Tyskland. Någon gång om året får de flesta företagen ett besök. I USA gör Finansinspektionen ett besök per år på banker och finansinstitut. Någon direkt motsvarighet till detta finns inte i Sverige. Ett företag har ''otur'' om man råkar ut för en skatterevision. Skattemyndigheterna bryr sig inte om att agera förrän skatteskulderna passerar två basbelopp. Inför en skatterevision ska man dessutom föranmäla besöket så att det berörda företaget hinner med, inte bara att ta fram nödvändiga handlingar, utan även undanröja material som är komprometterande.
Det behövs en ökning av antalet skatterevisorer, ett ökat antal företagsbesök, snabba insatser mot företag som har en växande skatteskuld. Ökningen av resurserna är på sikt självfinansierande. Alla erfarenheter, nationellt och internationellt, pekar på detta.
Förbättrad rättslig hantering
Den nya centrala enheten för ekobrottsbekämpning, ''Ekobrottskommandot'', håller på att inrättas. Senast den 1 juli 1995 ska verksamheten vara igång. Grundtanken är att åstadkomma en bättre samordning mellan olika centrala insatser från polis, åklagare, kronofogdar m.fl. Ett speciellt ansvar ska tas i stora och komplicerade ekobrottsärenden.
De utökade personella resurserna (inom polisen) som föreslås i budgetpropositionen är otillräckliga om åtgärderna skall vara mer effektiva än hittills. Förbättrade personella och tekniska resurser på de områden som berörs i motionen kan komma att ge god utdelning. Detta kan ske genom viss omfördelning inom justitiedepartementets budget.
Det är nödvändigt att samordning av befintliga resurser även sker regionalt.
Förebyggande insatser
Under våren 1994 beslutade riksdagen, på socialdemokratiskt initiativ, att satsa 10 miljoner kronor på information om opinionsbildning mot den ekonomiska brottsligheten. Justitieministern har följt upp detta med att bl.a. uttala att man vill samla arbetsmarknadens parter för att diskutera hur en förbättrad självsanering inom näringslivet skall åstadskommas. Lagen om offentlig upphandling ger stora möjligheter att gallra bort oseriösa anbudsgivare, men bestämmelserna är inte helt igenom tvingande. Ett verktyg för att gallra bort oseriösa anbud kan vara att införa någon form av checklista med ett antal lämpliga kriterier.
Genom bättre kontroll av de företag som anlitas i olika sammanhang kan man åstadkomma stora förebyggande effekter. Den utökning av anslaget till brottsförebyggande insatser som föreslås i budgetpropositionen bör delvis kunna tas i anspråk för här angivna ändamål.
Den socialdemokratiska regeringen har angivit kampen mot den ekonomiska brottsligheten som ett prioriterat område inom brottsbekämpningen. För att få avsedd effekt behövs åtgärder inom åtskilliga områden. Åtgärderna berör flera departement. Det är bra att Justitiedepartementet redan tagit initiativ för att samordna regeringens åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten genom att bl.a. ha tillsatt en särskild beredningsgrupp för detta arbete.
Det är mycket tillfredsställande att regeringen har aviserat att man under våren 1995 kommer att presentera en samlad strategi för samhällets åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten. Samhället behöver kraftsamla sina insatser när det gäller att förebygga och beivra ekonomisk brottslighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bekämpa ekonomisk brottslighet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser för ekobrottsbekämpningen.
Stockholm den 19 januari 1995 Anita Johansson (s) Sylvia Lindgren (s) Pär Nuder (s) Carina Moberg (s) Björn von Sydow (s) Eva Arvidsson (s) Åsa Stenberg (s) Björn Ericson (s) Christina Axelsson (s) Bengt Lindqvist (s) Sven-Åke Nygårds (s) Ingemar Josefsson (s) Nalin Baksi (s) Juan Fonseca (s) Inger Segelström (s) Kristina Nordström (s) Anders Ygeman (s) Dag Ericson (s) Sören Lekberg (s) Eva Johansson (s) Christina Pettersson (s) Ola Rask (s) Christina Zedell (s)