Under de tre borgerliga regeringsåren 1991--1994 genomfördes en lång rad viktiga reformer på det kriminalpolitiska området. Bland annat avskaffades den obligatoriska halvtidsfrigivningen av fängelsedömda. Vidare skärptes straffen för många brott, däribland rattfylleri och narkotikabrott. Den brist på poliser som socialdemokraterna lämnade efter sig åtgärdades också.
Denna politik har givit resultat. För tredje året i rad kan vi konstatera att antalet anmälda brott har minskat, under 1994 med ända upp till 12 procent. Detta innebär ett trendbrott -- annars har brottskurvan varit brant stigande sedan 1950.
Det finns ett undantag från den nedåtgående trenden och det gäller våldsbrotten, som inte bara ökar till antalet utan dessutom blir allt brutalare. Inte minst ungdomsvåldet förråas -- knivar, skjutvapen och karatesparkar används allt oftare i gänguppgörelser, men också helt oprovocerat mot människor som bara råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.
Inte minst Dalarna har drabbats hårt av våldsyttringar på senare tid. Dödsskjutningarna i Falun i juni 1994 har naturligtvis blivit det mest uppmärksammade fallet. Flera andra fall av allvarligt våld har dock inträffat i Dalarna och med rätta väckt bestörtning hos befolkningen. På vissa orter förekommer nästan kravallartade scener på fredags- och lördagsnätterna. Ungdomsgäng slår ner människor och misshandlar dem brutalt mitt framför ögonen på folk, som inte gör något för att ingripa och sedan dessutom undandrar sig att vittna. Det som vi till helt nyligen betraktade som ett storstadsproblem i huvudsak händer nu mitt bland dalfolket i Falun, i Avesta, i Borlänge, i Mora...
Och vad avser då den socialdemokratiska regeringen att göra åt problemen?
Jo, i årets budgetproposition redovisas förslag till nya besparingar inom polisväsendet utöver det besparingsprogram om totalt 550 miljoner kronor under 1993/94--1995/96 som socialdemokraterna tvingade fram under de så kallade krisuppgörelserna hösten 1992. Nu föreslår regeringen för budgetåret 1995/96 (18 månader) inom justitiedepartementets område besparingar inom den lokala polisorganisationen med 198 miljoner kronor. Totalt för tiden fram till och med 1998 finns en uppenbar risk för att polisen kommer att drabbas av en sammantagen besparing på cirka 500 miljoner kronor.
Moderata Samlingspartiet har i en partimotion krävt avslag på regeringens förslag om besparingar inom det lokala polisväsendet, liksom inom kriminalvården. Här vill vi särskilt understryka vilka allvarliga konsekvenser förslagen, om de förverkligas, kommer att få för Dalarna.
Om man gör en schablonmässig fördelning av besparingsbetinget utifrån länens befolkningsmängd så ger det vid handen att de lokala polisdistrikten i Dalarna tvingas spara ytterligare 16 miljoner kronor. Det innebär att 48 polistjänster måste bort.
Naturligtvis är det så att det ökande ungdomsvåldet orsakas av en mängd faktorer och att problemet inte löses så enkelt som genom fler poliser. Det krävs insatser på en rad områden. Den viktigaste brottsförebyggande faktorn av dem alla, nämligen föräldrarna, nämner justitieministern över huvud taget inte i sitt åtgärdsprogram. Föräldrar måste förmås att ta ett större ansvar för sina barn, och vi anser att samhälls- och förvärvslivet måste inrättas på ett sådant sätt att föräldrarna får mer tid för barnen. Den viktiga normöverföringen från generation till generation har blivit lidande i det socialistiska Sverige.
Men polisen behövs också!
På kort sikt är det avgörande för människors trygghet att veta att polisen har tillräckliga resurser för att kunna vara på plats inom rimlig tid om något händer. I södra Dalarna finns en enda bemannad polisbil på vardagsnätterna. Det är oacceptabelt! Det får inte heller vara en sådan brist på polisresurser att de få som är i tjänst exempelvis i Falun en fredagsnatt på grund av sitt underläge tvingas till passivitet inför ungdomarnas framfart.
På längre sikt är det av avgörande betydelse för brottsutvecklingen att polisen får möjlighet att utveckla den närpolisverksamhet som infördes under den borgerliga regeringen. Närpoliser är ett gammalt moderat krav. Vi menar att oerhört mycket är vunnet med att det finns lokala poliser som är väl förtrogna med situationen i sitt område. För människorna som bor eller verkar i området blir det naturligt att tala med sin närpolis, som alla känner. För närpolisen blir det lättare att upptäcka om något egendomligt eller avvikande sker i hans område.
Närpolisverksamheten skall i första hand inriktas på brottsförebyggande och problemorienterat polisarbete. Kanske viktigast av allt är att närpolisen lär känna ''sina'' ungdomar och därigenom får större möjlighet att i tid upptäcka om någon håller på att spåra ur. Han eller hon får en chans att gå in och bryta upp destruktiva gängbildningar innan det har blivit för sent.
Försöksverksamhet som har bedrivits på flera håll i landet, bland annat Karlskoga polisdistrikt, visar entydigt att det lokala brottsförebyggande arbetet av närpolismodell ger mycket goda resultat. I detta arbete engageras alla goda krafter i lokalsamhället -- föräldrarna, skolan, kommunen, idrottsrörelsen, andra ideella organisationer, handelsmännen -- men det är polisen som är motorn i verksamheten. Brottsstatistiken i Karlskoga visar en påtaglig nedgång i brottsligheten, särskilt när det gäller sådant som är typiska ungdomsbrott.
Vi menar att det är nödvändigt att närpolisverksamhet byggs upp och utvecklas även i Dalarnas olika polisdistrikt. Detta torde emellertid bli omöjligt om regeringens besparingskrav går igenom så att Dalarna tappar 48 poliser i operativ tjänst. Det är nödvändigt att dalapolisens resurser åtminstone får ligga kvar på nuvarande nivå.
För närvarande räknar Rikspolisstyrelsen med en så kallad storstadsfaktor, som innebär att Stockholms, Göteborgs och Malmö polisdistrikt får ett större anslag än vad enbart folkmängden skulle motivera. Numera är emellertid, som vi ovan framhållit, svåra sociala problem och grova våldsbrott inte bara ett storstadsfenomen. Dalarna missgynnas också vid fördelningen av anslagen genom att ingen hänsyn tas till att området kring Siljan, liksom fjällvärlden, mångdubblar sin befolkning under turistsäsongerna. Vi anser att storstadsfaktorn bör omprövas redan inför budgetåret 1995/96.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot ungdomsvåldet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dalapolisens resurser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av den s.k. storstadsfaktorn vid beräkningen av anslagen till den lokala polisorganisationen.
Stockholm den 18 januari 1995 Christel Anderberg (m) Rolf Gunnarsson (m)