Härjningarna inom älgstammen av den s.k. Älvsborgssjukan fortsätter med oförminskad styrka. Sedan 1985 har 1 200 älgar som dött i denna sjukdom påträffats och inrapporterats. Under 1994 har sammanlagt 161 döda kroppar inrapporterats, fördelade på 107 vuxna hondjur, 32 årskalvar och 22 vuxna handjur. Utöver identifierade och inrapporterade döda djur vet man att ett stort mörkertal finns och nedgången i älgstammen är inom de drabbade områdena mycket påtaglig.
Från enskilda jägare och jägarorganisationer har stora ansträngningar gjorts för att med hjälp av forskare klarlägga sjukdomens orsaker och utbredning. Varje år har på frivillig bas lokala jägarsammanslutningar gjort egna iakttagelser och till länsjaktvårdskonsulenten systematiskt skickat utvalda organ från skjutna, till synes friska djur, för att dessa skall kunna ställas till forskarnas förfogande. För närvarande finns ett mycket rikhaltigt material förvarat i speciella frysar. Dock saknas ekonomiska medel för att på vetenskaplig grund bearbeta detta material.
Staten har som anslagsgivande myndighet visat ett begränsat intresse för att bidraga med erforderliga medel för att finna lösningar. Mindre anslag har beviljats, men då dessa varit helt otillräckliga, kan alltså insamlat material inte bearbetas. Det känns mycket otillfredsställande att det intresserade och hängivna arbete som enskilda naturintresserade människor lagt ner för att samla in underlag och därmed bidragit till att komma närmare gåtans lösning, inte kan slutföras på grund av otillräckliga forskningsanslag.
Sjukdomen, som har sin koncentration till de södra delarna av Älvsborgs län, kan knappast vara endast av lokalt och regionalt intresse, utan är enligt mångas uppfattning en angelägenhet för hela landet. Kan inte sjukdomsorsakerna klarläggas saknas möjligheten att bedöma huruvida smittan kan komma att sprida sig över hela landet, och därmed riskera att delar av eller hela den svenska älgstammen i framtiden hotas av utslagning.
Den reform som innebär att de tidigare länsvis förvaltade s.k. länsviltfonderna överfördes till den nu inrättade älgvårdsfonden innebär att regeringen från och med senaste årsskiftet kan besluta om hur dessa medel skall användas. Beloppets storlek beräknas vid överföringstillfället vara ca 22 miljoner kronor.
Med den hotande verklighet för den framtida älgstammens öde, som ovan beskrivits, anser vi att det även i ett för landet svårt ekonomiskt läge är en självklarhet att resurser för att med forskarnas hjälp lösa frågan måste ställas till förfogande. De medel som vid årsskiftet fanns tillgängliga i älgvårdsfonden är inbetalda s.k. fällavgifter och är alltså en direkt avkastning från den svenska älgstammen. Det förefaller oss helt naturligt att ur denna fond överföra pengar till jaktvårdsfonden. Dessa kan sedan därifrån göras tillgängliga för forskningsprojekt på älgsjukeområdet. Såväl SVA som SLU bör här kunna komma i fråga, då det i båda disciplinerna finns såväl kunniga som intresserade forskare.
Enligt vår mening bör ett årligt anslag motsvarande 15 procent av det till älgvårdsfonden överförda kapitalet under en femårsperiod kunna ställas till förfogande till forskningsprojekt kring älgsjukan. Närmare regler kring hur projekten skall läggas upp bör utformas gemensamt av forskare, jägare och berörda myndigheter. Med vårt förslag kan alltså ytterligare ca 3,5 miljoner kronor årligen tillföras ett forskningsarbete som möjliggör att lösa de oklara frågorna kring Älvsborgssjukan. Med andra ord -- de licenspengar och fällavgifter, som betalas av jägarna för varje fällt djur, kan på ovan nämnda sätt användas för att hindra att älgen tvingas abdikera som den ''svenska skogens konung''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ur älgvårdsfonden överföra medel till jaktvårdsfonden för forskningsprojekt i syfte att klarlägga orsakerna till Älvsborgssjukan.
Stockholm den 25 januari 1995 Lars Björkman (m) Birgitta Wichne (m)