Regeringens skrivelse Miljön vårt gemensamma ansvar (1994/95:120) innehåller en intressant redovisning av inriktningen av det miljöpolitiska arbetet. Där markeras behovet av arbete för en bättre miljö inom alla samhällssektorer och att detta arbete sker inom ramen för en sammanhållen politik. Utgångspunkten är att en god livsmiljö är en del av välfärden. Den nya utmaningen är, framhålls det, att bygga det ekologiskt hållbara samhället.
En utgångspunkt för regeringens allmänna politik för att sanera ekonomin och öka sysselsättningen är att åstadkomma en högre tillväxt. I ovannämnda skrivelse sägs att ett miljöanpassat näringsliv har ökade förutsättningar för tillväxt och export. Någon närmare analys av hur detta samband kan åstadkommas görs emellertid inte.
Med de mått för tillväxten som alltjämt tillämpas i marknadsekonomierna är det dessvärre så att även aktiviteter som är starkt destruktiva för miljön kan bidra till en högre BNP och således räknas in i underlaget för en högre tillväxt. Det är t.ex. tillväxtfrämjande att öka trafikvolymen, energikonsumtionen och råvaruförbrukningen. Försöken att tillämpa beräkningar av s.k. grön BNP har inte fått något genomslag. Därmed kvarstår en allvarlig dualism mellan de båda strategierna ökad tillväxt för en bättre ekonomi och bättre miljö för uthållig överlevnad.
Filosofen Georg Henrik von Wright skriver i en essä:
Det blir alltmer tvivelaktigt, om den fysiska miljön, alltså naturen, i längden tål den belastning, som växande industriell produktion och därav framkallad ökad konsumtion av materiella nyttigheter utsätter den för. Belastningen på miljön har i sin tur följder på det psykologiska och sociala planet. När man betänker utsikterna för framtiden, frågar man sig därför, om en livsform, som handskas med naturen på det sätt vi gör, är biologiskt lämplig för människan.
Von Wright ställer på ett inträngande sätt frågan om tillväxtens förenlighet med en uthållig livsmiljö. Han konstaterar att en bearbetning av detta frågekomplex kräver ett globalt samarbete, men tillfogar:
Om viljan till samarbete inte livas av förhoppningar om ökad konsumtion och tillväxt i det långa loppet utan tvärtom måste finna sig i en gradvis nedtrappning och omfördelning av välståndet i världen, så är det högst tvivelaktigt om en sådan vilja någonsin kan utkristalliseras.
För att kunna utveckla en strategi för ett ekologiskt uthålligt samhälle är det tvivelsutan nödvändigt att bemästra konflikten mellan tillväxt och god livsmiljö. En förutsättning för att nå framgång med detta är, som vi ser det, att man kan byta metod för mätning av tillväxten. Därför bör det arbete som inleddes med utredningen om grön BNP nu föras vidare. Eftersom en förändrad värdering av den ekonomiska utvecklingen i denna riktning inte kan göras isolerad enbart i Sverige är det nödvändigt att regeringen nu utnyttjar medlemskapet i EU för att i kretsen av dess medlemsländer åstadkomma i förändring i detta hänseende.
Det framstår för oss som naturligt att denna problematik blir föremål för bearbetning i uppföljningen av Rio- konferensen och förberedelserna för 1997 års extra generalförsamling. Regeringen bör tillse att så blir fallet.
Byte av produktionsbas
Det svenska samhället står inför den stora utmaningen att byta produktionsbas. Det mesta av det vi i dag gör med olja, kol eller naturgas som råvaror måste göras på något annat sätt i framtiden. Allt talar för att den naturliga ersättaren är biomassa från olika former av biologisk produktion. En sådan omläggning kommer att ta flera decennier. Den kommer att medföra många nya okända problem. Den utmanar starka ekonomiska intressen som är knutna till nuvarande produktionsbas. Därför krävs det bred politisk samling, stor uthållighet och målmedvetenhet om det skall vara möjligt att åstadkomma denna genomgripande omställning.
Men omställningen är nödvändig. Ju förr vi inleder detta arbete desto större möjligheter att lyckas. Utgångspunkten bör inte vara restriktioner och förbud. Utmaningen är att bygga nytt, åstadkomma nya lösningar, ge välfärden ett rikare innehåll med ökad trygghet och gemenskap. Den erbjuder en möjlighet att vara föregångare i industrisamhället. På samma sätt som bostadsbyggandet under decennier har varit en motor för att upprätthålla full sysselsättning och utveckla välfärden kan denna nya ''byggnadsuppgift'' bli den drivkraft som löser inte bara miljöproblem utan också arbetslöshetskrisen.
De viktigaste inslagen i denna samhällsordning är att ersätta energiproduktionen från tolv kärnkraftreaktorer, anpassa bebyggelsen till en väsentligt lägre energianvändning, utveckla nya drivmedel och ny teknik för landsvägstrafiken, lösa problemen med de växande sopbergen, skydda sjöar och vattendrag mot övergödning (vilket kan kräva ny teknik i reningsverk och avloppssystem)och inordna odlingsverksamheten i ett naturligt kretslopp.
Dessa gigantiska uppgifter kräver långsiktighet och helhetssyn. De är inte möjliga att åstadkomma utan en målmedveten politisk styrning. Marknadskrafterna söker snabb avkastning och kommer därför aldrig på egen hand att lösa dessa uppgifter. De kan inte heller lösas av tillfälliga politiska majoriteter. Enda möjligheten ligger i ett nytt samhällskontrakt med bredast möjliga förankring där en långsiktig strategi läggs fast med en tydlig målsättning.
En annan grundläggande förutsättning är att omställningen kan ske under solidariska villkor. De uppoffringar som kan bli nödvändiga måste bäras gemensamt, liksom frukterna av våra framgångar skall betraktas som gemensamma tillgångar och fördelas solidariskt.
För att inleda en utveckling i den riktning vi tecknat här bör regeringen tillkalla en kommission med bred parlamentarisk förankring och med representation för miljöorganisationer, näringsliv, arbetstagarorganisationer och forskare med uppgift att utveckla en uthållig strategi som gör det möjligt att genomföra den omställning och byte av produktionsbas som krävs för ett ekologiskt uthålligt samhälle.
Regeringen anmäler i ovannämnda skrivelse att den avser att under våren 1995 upprätta en svensk nationalkommitté med deltagande från en bred krets av det svenska samhället för att följa upp det internationella arbetet efter Rio- konferensen och förbereda 1997 års extra generalförsamling. Vi utgår ifrån att denna kommitté får den bredd i fråga om sammansättning som vi föreslagit för nyssnämnda kommission. Vi vill också föreslå att dess mandat vidgas så att det inte bara avser det ''internationella arbetet efter Rio- konferensen'' utan också ges de uppgifter som vi översiktligt skissat för att åstadkomma ett samhällskontrakt kring arbetet för ett ekologiskt uthålligt samhälle.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utarbetande av nya metoder för att mäta tillväxten i ekonomin,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan med EU-länderna i miljöarbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppgifter och sammansättning av den svenska nationalkommitté som regeringen avser att tillkalla under våren 1995.
Stockholm den 25 januari 1995 Georg Andersson (s) Ulrica Messing (s) Jarl Lander (s) Inger Lundberg (s) Anita Jönsson (s) Martin Nilsson (s) Lena Sandlin (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till FiU.