Mer än tio miljoner kemiska ämnen finns beskrivna i dag. 1 400 av dessa används i stora mängder. Arbetet med att identifiera de viktigaste organiska miljögifterna pågår fortfarande nationellt och internationellt. Bland annat har Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen, på regeringens uppdrag (det s.k. begränsningsuppdraget), i en gemensam lista valt ut tretton ämnen eller ämnesgrupper vars användning skall begränsas eller där behovet av begränsning utreds.
Avvecklingen av de miljöfarligaste ämnena går dock mycket långsamt. Av de organiska miljögifter som utpekades i begränsningsuppdraget har regeringen angett en sista tidpunkt för avveckling endast för två (klorparaffiner och nonylfenoletoxylater som skall vara avvecklade år 2000) medan man för andra ej angett i vilken takt avvecklingen skall ske.
Avvecklingstakten är således mycket långsam och tycks inte vara i nivå med de övergripande mål som antagits av riksdagen. Det långsiktiga målet är att stabila organiska ämnen inte ska få förekomma i miljön. Vid sekelskiftet skall utsläppen av stabila organiska ämnen ha nått en sådan nivå att miljön inte tar skada. Sverige har också genom internationella konventioner åtagit sig att halvera utsläppen av stabila miljöfarliga ämnen till Nordsjön. För att förhindra fortsatta utsläpp och diffus spridning av miljöfarliga substanser fordras åtminstone klara avvecklingsmål för de mest miljöfarliga. Detta kan kombineras med förbud och ekonomiska styrmedel.
Problemet kan exemplifieras med de bromerade flamskyddsmedlen. I Älvsborgs län uppmättes höga halter av bromerade flamskyddsmedel i fisk i Viskan nedströms textilindustrin i slutet på 70-talet. Användningen av de dokumenterat mest miljöskadliga substanserna har nu minskat inom textilindustrin. Ytterligare ansträngningar för att byta ut de miljöskadligaste flamskyddsmedlen och för att ta fram dokumenterat ofarliga ersättningsmedel behöver dock göras.
Under 80-talet har samtidigt den totala användningen av bromerade flamskyddsmedel ökat kraftigt. Sammanlagt bedöms omkring 1 000 ton bromerade flamskyddsmedel finnas lagrade i vissa elektronikvaror i Sverige. Den diffusa spridningen av dessa ämnen kan därför antas öka.
En indikation på att så redan sker ger de mätningar på halterna i fisk från Dalslands Kanals sjösystem som genomförs (ännu ej publicerade resultat) som visar på förhållandevis höga halter av bromorganiska föreningar i fisken. Tillförseln till detta vattensystem sker så vitt känt endast genom diffus spridning och nedfall.
Bromorganiska föreningar har också påträffats i sedimenten i flera skogssjöar i Älvsborgs län.
Det är enligt vår mening uppenbart att spridningen av de dokumenterat miljöfarligaste stabila organiska ämnena snarast måste upphöra. Dessutom måste det pågående arbetet med att identifiera ytterligare ämnen som bör avvecklas intensifieras.
En tidpunkt för avvecklingen av de mest miljöskadliga ämnena bör fastställas av regeringen. I första hand måste en tidpunkt anges för när användningen av bromerade flamskyddsmedel, organiska tennföreningar och de mest skadliga mjukgörarna inom plastindustrin skall vara avvecklad.
Arbetet med att identifiera ytterligare miljöfarliga stabila organiska ämnen måste intensifieras genom att det arbete som påbörjades i det s.k. begränsningsuppdraget påskyndas. Avvecklingsmål kan därefter fastställas för övriga identifierade miljöfarliga substanser.
Möjligheten att införa miljöavgifter på stabila organiska ämnen som identifieras som särskilt miljöfarliga metaller och metallföroreningar bör utredas. Utgångspunkten bör därvid vara att samtliga miljöskadliga kemikalier beläggs med miljöavgift. Utgångspunkten för arbetet kan vara de farlighetslistor som tagits fram nationellt och internationellt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastställa en tidpunkt för avvecklingen av de mest miljöskadliga ämnena,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att identifiera ytterligare miljöfarliga stabila organiska ämnen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda införande av miljöavgifter på stabila organiska ämnen.
Stockholm den 25 januari 1995 Sonja Fransson (s) Ingvar Johnsson (s) Arne Kjörnsberg (s) Britt Bohlin (s) Nils Erik Söderqvist (s)