Under senare år har ''larm''-rapporter om oförklarlig älgdöd duggat tätt, liksom rapporter om döda rådjur. Sannolikt har även mindre däggdjur drabbats, men dessa röner inte samma uppmärksamhet. Olika teorier har lanserats om orsakerna till dessa vilda djurs uppenbart för tidiga död. Forskningen inom detta område är klart otillräcklig.
Beprövad praktisk erfarenhet och begynnande forskningsresultat tyder på att surt foder till tamboskap ger diarréer, nedsatt tillväxt och bristsjukdomar med i vissa fall för tidig död som resultat. Försurningen av vår miljö är ett av våra största miljöproblem. Vid provytemätningar i Halland har kunnat konstateras att pH-värdet, som är neutralt vid 7,0, i regnvatten uppgår till endast 4,0 -- 4,5. Det finns alltså grundad anledning anta att det finns ett samband mellan surt foder till följd av den fortgående försurningen och den ökade frekvensen påträffade döda älgar och rådjur. Det finns vidare grundad anledning förmoda att dessa effekter fortplantar sig genom näringskedjan även till oss människor. Vissa typer av det ökande antalet allergier kan tänkas ha sitt ursprung i denna kedja.
Det lidande som föregår den för tidiga döden hos dessa vilda djur måste betecknas som ett enormt djurplågeri, som vida överstiger vad djurskyddslagen anger för tamdjur. Även vårt eget välbefinnande hotas på sikt.
Vi måste alltså så snart som möjligt bryta utvecklingen mot en alltmer ökande försurning av våra marker och vatten. En sådan åtgärd är spridning av kalk i mark och vatten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av forskningsresurser,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om sänkning av statsbidraget till kalkning.
Stockholm den 25 januari 1995 Rolf Kenneryd (c)