De närmaste åren kommer att innebära en accelererande utveckling av ny miljölagstiftning och marknadstryck med avseende på miljöaspekter. En kommande ny miljöbalk medför ökad användning av generella föreskrifter och företagens ansvar för kontinuerliga förbättringar ökar. EU:s nya förordning från juni 1993 om miljöstyrning och miljörevision tillsammans med ISO-standardisering är en positiv miljöutveckling. Kretsloppsregler, kemikaliebegränsningar och inte minst allmänhetens allt mer ökade engagemang gör miljöfrågorna till en av de viktigaste strategiska frågorna för näringslivet. Detta ska ses som en möjlighet, det går att konkurrera med begreppet miljökvalitet!
Allt fler kunder kräver att man aktivt kan garantera en miljövänlig produktion respektive produkt. Genom att tidigt anamma miljöstandards av typ ISO 14000 kan man på ett ekonomiskt och tidsmässigt rimligt sätt förbereda sitt företag och därmed stärka konkurrensförmågan. Detta kan rädda eller kanske till och med skapa nya arbetstillfällen.
Just nu är ISO 9000 ett av de områden som påverkar många företags kvalitetsarbete. Den största orsaken till detta är förmodligen att så många fått krav på sig att införa ett kvalitetssäkringssystem av sina kunder. Ett kvalitetssäkringssystem är en process som inte slutar i och med certifieringen, utan som många påpekar så är kvalitetssäkring starten, och systemet måste utvecklas/ underhållas även sedan man erhållit ett certifikat.
För att på sikt upprätthålla en god kvalitetssäkring så övergår ISO-arbetet till att mer och mer vara en arbetsorganisationsfråga. Många kunniga inom branschen säger t.o.m. att kvalitetsarbete ska föregå arbetet med arbetsorganisationen för att komma rätt och få en långvarig lösning. Det syns vidare en allt tydligare tendens som innebär ett ökat miljöengagemang. Denna trend ökar kraven på standardisering och kommer för de flesta företag att på sikt innebära att kvalitetssystemet måste kompletteras med ett motsvarande system inom miljöområdet. 1996 kommer ISO 14000 att ha utvecklats så långt att det fullt ut kan tillämpas och ligga till grund för certifiering. Denna miljöstandard betonar ännu mer än ISO 9000 förmågan hos organisationen att hitta och implementera ständiga förbättringar. Det blir därför ännu tydligare att en arbetsorganisationsförändring är viktig för att fullt ut stödja denna process.
Det pågående kvalitetsarbetet bland företagen kom igång relativt sent och det är många som arbetar under tidspress. För att detta inte ska upprepa sig vore det önskvärt om man kunde koppla det kommande kravet på miljöcertifiering till det nu pågående ISO-arbetet. Experter anser att det innebär ca 25 % merarbete att arbeta med både kvalitets- och miljösäkring. Det tar dock inte längre tid utan snittet för kvalitetssäkring på 12--24 månader kan inbegripa även miljösäkringsdelen.
B7750 British Standard 7750 är den enda miljösäkringsstandard som går att bli certifierad mot just nu. BS 7750 har kommit i sin andra revision som heter BS 7750/1994. BS 7750 bygger till stora delar på ISO 9000 (BS 5750) vilket ger den unika möjligheten att integrera kvalitetssäkring med miljösäkring. Genom att vara tidigt ute har man lagt grunden och har därmed påverkat tankarna kring ISO 14000. Det ger de engelska företagen en tidig konkurrensmöjlighet avseende miljösäkring.
EMAS eller Eco Management and Audit Scheme är en EU-standard som leder fram till en registrering där köpande företag har möjlighet att kontrollera att deras underleverantörer finns registrerade. EMAS träder i kraft våren 1995 och ger möjlighet för företag inom EU att anpassa sitt miljösäkringsarbete så att registrering kan ske och därmed rättigheten att använda EMAS logotyp i brevpapper m.m. (dock ej på produkten). Med tanke på att EMAS endast gäller EU så får EMAS svårigheter när ISO 14000 fullt ut tillämpas.
ISO 14000 är ISO-organisationens svar på miljösäkringsstandard. Den kommer enligt uppgift att träda i kraft 1996. ISO 14000 kommer i svensk officiell översättning under början av 1995 vilket kommer att förenkla det viktiga arbetet att förbereda företagen för en kommande anpassning/certifiering. Experter hävdar att ISO 14000 till stora delar bygger på BS 7750 och kommer med fördel att kunna integreras med dagens ISO 9000.
Ett nationellt program borde nu genomföras för att skapa bättre konkurrenskraft som leder till nya arbetstillfällen och mindre miljöpåverkan genom att sätta in miljöarbetet i ett större sammanhang. Detta kan ske genom att initiera miljökvalitetsarbetet i det kvalitetsarbete som redan pågår i de flesta av landets företag. Genom den nödvändiga anpassningen till miljösäkring är det mycket lättare att genomföra genom den draghjälp och förståelse som företagen får om man kopplar miljöarbete till kvalitetsarbete. Man borde också ha som mål att skapa en bra grogrund för arbetsorganisationsarbete, något som kommer att få allt större betydelse. Det kommer att krävas arbetsorganisationsförändringar för att bibehålla och ständigt förbättra både kvalitet och miljö. Detta ger fackföreningsrörelsen en viktig roll i detta arbete. På regional nivå bör det främst vara länsstyrelserna och ALMI som initierar och är pådrivande i detta arbete.
Genom att landet domineras av små och medelstora tillverkande företag som ofta är underleverantörer så utgör dessa en idealisk målgrupp. Förr eller senare får denna målgrupp skärpta miljökrav och det är därför viktigt att man tidigt förbereder sig. På sikt kommer de flesta verksamheter där det finns någon form av miljöbelastning att involveras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ett nationellt program för miljökvalitetsarbete snarast kommer till stånd.
Stockholm den 25 januari 1995 Göran Hägglund (kds) Dan Ericsson (kds)