Övergången till ett kretsloppssamhälle måste på sikt engagera alla samhällsmedlemmar. Förändringar av vardagsrutiner och livsstil förutsätter förståelse och engagemang bland alla berörda. Ett förverkligande av Rio- konferensens AGENDA 21 innebär således även en utmaning för den redan väletablerade svenska folkbildningen.
De praktiska rutinerna för bl.a. avfallssortering och kompostering måste successivt förbättras, utvärderas och läras ut. För att hushållskompostering, där sådan kan ske, skall vara meningsfull är det viktigt att det erhållna kompostmaterialet kan återgå till kretsloppet och då helst även till livsmedelsproduktion. Detta förutsätter enkla kunskaper om kompostering och kompostmaterialets användningsmöjligheter. I förlängningen härtill är det önskvärt att husbehovsodling av olika slag bedrivs så ekologiskt och miljömässigt skonsamt som möjligt.
Enkla kunskapscentra och demonstrationsanläggningar måste finnas på lokal nivå, för att kunna användas av skolor, i personalfortbildning och för information till allmänheten. Denna verksamhet måste i sin tur grundas på ett kvalificerat forsknings- och utvecklingsarbete. Det senare finns vid Sveriges lantbruksuniversitet, beträffande avfallshantering, kompostering och alternativa odlingsmetoder.
Regeringen bör uppdra till Statens Naturvårdsverk att i samarbete med exempelvis Sveriges lantbruksuniversitet och olika intresseorganisationer utreda hur information till kommuner, skolor och allmänheten om avfallssortering, kompostering och även alternativodlingsmetoder för fritidsodling och skolträdgårdar kan förbättras genom enkla demonstrationsanläggningar och försök.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försök och information inför kretsloppssamhället.
Stockholm den 25 januari 1995 Björn Ericson (s) Dag Ericson (s) Eva Johansson (s) Christina Axelsson (s) Eva Arvidsson (s)