Älg som monitor för miljöförändringar
Människans aktiviteter inom industri, jordbruk, transport, urbanisering m.m. påverkar miljön. Utsläpp av svavel och kväve orsakar försurning, nedfall från luften och utsläpp i vattendrag förorenar miljön.
Vid försurning mobiliseras tungmetaller som sedan inträder i näringskedjan för djur och människa. Vid miljöpåverkan förskjuts känsliga jämvikter i naturen. Att observera förändringar förutsätter jämförelse av dagens data med tidigare referenser. För att kunna förstå och åtgärda problem som dyker upp idag måste vi ha kunskaper om hur förhållandena sett ut tidigare och hur utvecklingen varit.
Vilda djur är hänvisade till födan som är påverkad av de naturliga (geokemiska) förutsättningarna samt av summan av mänskliga aktiviteters effekter från nära och fjärran. Vilda djur är därför lämpliga som bioindikatorer.
Växters tillgång till mineraler påverkas av den rådande miljön. Betande djur får i sig mineraler från marken via växter. Koncentration av metaller i älgens organ återspeglar älgens miljö. Samtidig analys av flera metaller skildrar miljöförändringarna mångsidigt och nyanserat.
Av de landlevande vilda djuren har det visat sig att älgen är ett lämpligt indikatordjur. En rikstäckande undersökning med 4 300 älgar utfördes 1982, som skapat ett tidsrelaterat referensmaterial för svensk miljö. Älgen är en lämplig indikator. Denna vilda idisslare finns överallt i vårt avlägsna land och kan visa miljöförändringarna i samtliga län (utom på Gotland där älgen saknas). Den jagas organiserat vid samma tidpunkt årligen och genom samarbete med jägarorganisationerna är insamlingen av organ relativt lättåtkomlig. Älgen är relativt lokaltrogen och åldern kan bestämmas.
Vid den försurning som har drabbat hela Sverige mobiliseras flera tungmetaller bl.a. giftigt kadmium och bly. Referensmaterialet från 1982, visar att kadmiumbelastningen var störst i söder och sydväst och avtog mot öst och norr. Kartan över kadmiumbelastningen följer i huvudsak försurningen. Ökad försurning avspeglas alltså genom förändringar av älgars metallbelastning.
Västkusten är starkt försurad. Uppkomsten av Älvsborgssjukan hos älg under andra hälften av 80-talet har hittills orsakat minst 1 500 älgars död. En uppföljning i Älvsborgs län av 1982 års undersökning genomfördes 1988 och 1992. Då visades stora förändringar av metallkoncentrationer i älgorganen (bly, kadmium, koppar, krom m.m.) redan efter 6 år. Fynden bekräftar att älgen är en snabb och känslig monitor för miljöförändringar. Detta hade aldrig kunnat påvisas utan referensmaterialet från 1982.
Vi behöver ett känsligt instrument för uppföljning av förändringar som slår larm i tid innan sjukdomar drabbar naturen. Därför föreslås återkommande, regelbundna och riksomfattande undersökningar vart 5:e år för att i tid upptäcka förändringar i allmänhet och som drabbar viltet i synnerhet. Älgen är viktig från flera synpunkter, ekonomi, försörjning, rekreation, turism m.m.
Medelsbehovet har uppskattats till ca 1 milj kr årligen. Centerpartiet har i en partimotion föreslagit att 45 milj kr ytterligare anslås till regional miljöövervakning för budgetåret 1995/96. Miljöövervakningen har stor betydelse för det långsiktiga miljöarbetet. Vi anser att mijöövervakningen ständigt måste utvecklas och anpassas till de behov vi ser i form av miljöförändringar. Vi föreslår mot denna bakgrund att 1 milj kr årligen anvisas till övervakning av förändringar hos älg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöövervakning av förändringar hos älg,
2. att riksdagen beslutar att för övervakning av förändringar hos älg anvisa 1 500 000 kr från anslaget Bidrag till miljöarbete för budgetåret 1995/96.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Brunander (c) Lennart Daléus (c) Kjell Ericsson (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Sivert Carlsson (c) Roland Larsson (c)