Hela Östersjöområdet måste ses i ett helhetsperspektiv. Under decennier har detta vattenområde fått ta emot en ständigt ökad mängd av föroreningar i form av bland annat näringsämnen och olika miljögifter från hela tillrinningsområdet. Dessa föroreningsmängder har gett upphov till i dag allmänt kända, mycket allvarliga, störningar i ekosystemet med bl.a. omfattande syrefria bottenområden samt skadade och utslagna växt och djurarter. Uppmärksammat är torskbeståndets katastrofalt kraftiga nedgång.
Vi från sydöstra Sverige, Kalmar län, ser det särskilt angeläget att mycket kraftfulla insatser görs för att vända den ytterst allvarliga miljösituationen, t.ex. med stöd av bundet bistånd.
Ett omfattande program för en socialt och miljömässigt hållbar utveckling krävs för att återställa Östersjön i ekologisk balans. Det krävs mycket stora insatser från samtliga Östersjöstater. Det bör inrymma energisparande och miljöanpassad energiproduktion, fungerande kommunikationer, vatten och avfallssystem. Ett samlat program kan ge ny tillväxt i hela Östersjöregionen och är ett exempel på hur tillväxt och högt ställda miljökrav kan förenas.
I det stora och långsiktiga arbete som krävs framöver för att rädda Östersjön och Östersjöområdets miljö kan Kalmar län med sitt strategiska läge göra väsentliga insatser. De insatser som gjorts och de nätverk som hittills byggts upp mellan Kalmar län och Östersjöstaterna är viktiga grundstenar som därmed kan utnyttjas som avstamp i ett utvecklat miljösamarbete inom Östersjöområdet.
Möjligheten att skapa förutsättningar för fiske av andra fiskarter än torsk bör ges vidgat utrymme. Härvid är forskning kring andra fiskarters ekologi av stor betydelse. Fiskrenset som i dag kastas överbord bör kunna tas om hand för att utnyttjas som råvara för t.ex. oljeframställning och foder.
Kalmar Högskola bedriver i dag en relativt omfattande miljökontroll i Östersjön. Emellertid är resurserna för att återställa den ekologiska balansen i Östersjöregionen helt otillräckliga. Varje insats måste därför göras så kostnadseffektiv som möjligt. Genom att sammanföra särskilda ''kunskapsbanker'' kan effektiva insatser och bästa resursutnyttjande tillskapas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för ett renare Östersjön.
Stockholm den 25 januari 1995 Ann-Marie Fagerström (s) Krister Örnfjäder (s) Agneta Ringman (s) Håkan Juholt (s)