Vi är kritiska till de nedskärningar som regeringen föreslår på miljöområdet. Det leder till ökad miljöskuld och därigenom ökande kostnader för enskilda, företag och samhälle i framtiden. Ofta kan kostnaderna kännas redan på kort sikt i form av ohälsa och akuta miljöproblem.
Vi föreslår därför att anslagen genomgående återställs eller förstärks. En särskild förstärkning föreslås vad gäller anslaget till inköp av mark för naturreservat och nationalparker. Det handlar om investeringar i att skydda de få spillror av orörd natur och hotade biotoper som ännu finns kvar i landet. I huvudsak handlar det om natur- och urskogar. Dessa kostnader bör kunna återföras staten genom en naturvårdsavgift på virke som tas ut ur skogsbruket för industriell produktion. Därigenom kan principen om att den som åstadkommer ett miljöproblem också ska vara ekonomiskt ansvarig för konsekvenserna fullföljas. Med hänsyn till att skogsskyddet är extremt långsiktigt kan avbetalningen göras under lång tid, och därmed kan avgiften hållas låg. En förutsättning för en sådan naturvårdsavgift är emellertid att den nyligen införda fastighetsskatten på skogsfastigheter avskaffas. Miljöpartiets skogspolitiska förslag utvecklas i särskild motion.
Ett nytt program för sanering av miljöskadade områden i naturen föreslås. På många platser i landet finns förorenade områden, gamla miljösynder där ingen ansvarig längre kan pekas ut. Det är många gånger angeläget att åtgärder ändå vidtas. Här får staten ta ett särskilt ansvar. Dessa områden ligger ute i naturen ofta långt ifrån platsen där industrin en gång fanns. I regeringens budgetpropositionen anförs att ca 2000 sådan områden finns och att den totala kostnaden för sanering uppskattas till 20 mkr. Detta är en del av vår miljöskuld. I propositionen står också att läsa att ambitionsnivån behöver höjas. Mot bakgrund av detta är det förvånande att inga nya medel anslagits. I miljöpartiets budgetförslag anslås 50 Mkr för sanering och återställning av sådana naturområden under mandatperioden.
Vi har i partimotionerna om genteknik påpekat behovet av information och risker och problem i skolor m.m. ur såväl sociala som miljömässiga synpunkter. Vi för upp ett statligt anslag under Miljödepartementet för bidrag till sådan verksamhet.
Vi föreslår att anslaget för kalkning av sjöar och vattendrag ökas med 30 Mkr under budgetperioden. Detta är tyvärr en nödvändig verksamhet för att garantera en biologisk mångfald i nämnda biotoper. Behovet är mycket stort.
Miljöpartiets miljöpolitik utvecklas ytterligare i ett flertal motioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
1 Statens naturvårdsverk för budgetåret 1995/96 anslår 636
361
000 kr,
2. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
2 Bidrag till miljöarbete för budgetåret 1995/96 anslår 86
653
000 kr,
3. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
3 Bidrag till kalkning för budgetåret 1995/96 anslår 270
000
000 kr,
4. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
4 Investeringar på miljöområdet för budgetåret 1995/96 anslår 500
000
000 kr,
5. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
5 Miljöforskning för budgetåret 1995/96 anslår 227
031
000 kr,
6. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet A
6 Sanering och återställning för budgetåret 1995/96 anslår 69
880
000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen under fjortonde huvudtiteln Miljödepartementet som nytt anslag A
15 Bidrag till information om genteknik för budgetåret 1995/96 anslår 50
000
000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Gudrun Lindvall (mp) Roy Ottosson (mp)