Runt om i Sverige finns gamla miljösynder med gifter som härrör från industrier som försvunnit sedan länge. Dessa miljögifter läcker ofta sina giftigheter kontinuerligt och borde åtgärdas. Någon ekonomisk ansvarig finns inte, eftersom industriverksamheten ofta bedrevs innan nuvarande lagstiftning på miljöområdet kom till.
Under mandatperioden 1988--91 anslogs totalt 150 Mkr till saneringar av detta slag. Tanken var att dessa pengar skulle räcka till 5 projekt med olika miljögifter och avsikten var att ur dessa projekt skaffa erfarenhet för andra saneringar i landet.
Pengarna räckte till 2 projekt. Det visade sig nämligen vara betydligt dyrare än förväntat att åtgärda miljösynder av detta slag. De projekt som blivit av är dels sanering av PCB i Järnsjön i Emåns vattensystem, dels sanering av gruvavfall i Saxberget i Bergslagen.
Ett projekt som var på gång men till vilket pengarna inte räckte var sanering av kvicksilver i Turingeån och sjön Turingen i Södertälje. Här finns totalt 350 kilo kvicksilver i fiberbankar. Kvicksilvret transporteras hela tiden nedåt i å- systemet och förr eller senare hamnar giftet i Mälaren.
Södertälje kommun har i samarbete med Naturvårdsverket fortsatt förberedelserna för sanering i hopp om nya pengar, vilka tyvärr totalt uteblev under förra mandatperioden. För att visa vilja till medfinansiering har kommunen satt av 2,5 Mkr för projektet. Man har också tagit på sig projektledarrollen under arbetet hittills.
Nu har undersökningarna kommit så långt, att bankarna är lokaliserade, ny och billigare teknik för sanering har tagits fram och projektet är i stort sett klart att starta. Första etappen, att flytta å-fåran på vissa ställen där kvicksilverförekomsten är stor, startar förhoppningsvis under våren. För det ämnar kommunen ansöka om bidrag från landstinget för att klara finansieringen. I ån finns ca 100 kilo kvicksilver som med denna metod kommer att slutförvaras på platsen delvis täckt under kontrollerade former.
Den dyraste delen av saneringen, bottnarna i sjön Turingen, beräknas kosta 30--40 Mkr. Här finns 250 kilo kvicksilver. En muddring av dessa massor skulle kosta uppemot 80 Mkr och bedömdes av Naturvårdsverket som för dyrt. Nu tänker man sig att bitvis muddra och annars täcka de förorenade delarna av sjön med fällning av aluminium- eller järnklorid med tillsats av kvartsmineral. Metoden har inte testats för just detta ändamål tidigare, men verkar mycket lovande.
Det är angeläget att detta projekt kommer igång. Kvicksilvret anrikas i fisk och halterna i Mälaren vid åns utlopp tycks inte tendera att sjunka. I sjön Turingen är rekommenderat fiskeförbud. Dessutom ligger uppströms en av Sveriges renaste och mest skyddsvärda sjöar, sjön Yngern. Här finns en fauna med en inte bara unik artsammansättning utan också många arter uppförda på Naturvårdsverkets så kallade Röda lista.
I regeringens budgetproposition anslås inga nya pengar till sanering av miljöskadade områden som ovan beskrivits. Man beskriver problematiken, anför att det finns ca 2000 identifierade miljöskadade områden i Sverige och att en trolig kostnad för sanering uppskattas till 20 mkr. Det här är en del av det som brukar kallas miljöskulden. Man skriver också att ambitionsnivån behöver höjas eftersom behovet är så stort. Men inga pengar... 75 Mkr anslogs under hösten till efterbehandling av gamla industriområden. Den summan bantas i budgetpropositionen till 65 Mkr. Områden som Turingeån är exempel på områden som inte ligger på industrimark. Det ligger ute i naturen långt från den industri som orsakat problemet.
Det är av yttersta vikt att anslå medel till sanering av miljöskadade områden i naturen. I miljöpartiets motion med anledning av budgetproposition 1994/95:100 anslås 50 Mkr för ändamålet.
Ett alternativ för regeringen kunde vara att dela det anslagna beloppet till sanering av industrimark så att naturområden som Turingeå-systemet kunde komma i fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen anslår 50
000
000 kr för sanering av miljöskadade områden i naturen såsom föreslås i Miljöpartiets förslag till budget för budgetperioden, totalt 69
880
000 kr på anslaget A
6 Sanering och återställning av miljöskadade områden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om att Turingeå-projektet är angeläget och bör prioriteras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av medel inom av riksdagen tidigare beslutat anslag för efterbehandling av gamla industriområden så att projekt som Turingeån kan komma i fråga trots att det inte ligger inom industriområde.
Stockholm den 25 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp)