Miljöproblemen handlar i dag alltmer om det avfall och de utsläpp som uppstår då varor, tjänster och energi konsumeras. Som så många gånger tidigare har konstaterats, måste de kvarvarande miljöproblemen lösas på ett helt nytt sätt.
De företag som i tid ställer om sin verksamhet mot en ekologiskt hållbar inriktning ökar sin konkurrensförmåga och sina möjligheter till bevarad och ökad sysselsättning.
Även om de allra största företagen i dag känner marknadstrycket och börjar uppleva t.ex. kretsloppstänkandet som en naturlig del av sin verksamhet, så är det tyvärr en lång väg att gå innan hänsyn till miljön både i produkter och i processer blivit en naturlig del av de små och medelstora företagens verksamhet.
Det är därför av stor vikt att snabbt få igång miljöanpassningsprocessen även i de små och medelstora företagen.
Dessa företag är redan nu utsatta och kommer i allt snabbare takt att utsättas för ökade krav på anpassning av sin produktion och sina produkter i sin roll som underleverantör och legotillverkare, men också som direktleverantör till miljömedvetna kunder.
De små och medelstora företagen är dock ofta hårt pressade ekonomiskt och tidsmässigt med nuvarande produktion, de saknar resurser att bevaka omvärlden och de har svårt att värdera potentialen i vad som är på gång och i tid påbörja miljöanpassningsprocessen.
Den angelägna miljöanpassningsprocessen i de små och medelstora företagen skulle kunna påskyndas med någon form av ekonomiskt smörjmedel. En del av det i budgetpropositionen föreslagna investeringsbidraget för främjande av omställning i ekologiskt hållbar riktning bör därför reserveras för någon form av åtgärder för att påskynda miljöanpassningsprocessen vid de små och medelstora företagen. Förslagsvis en ''miljöcheck'' utformad i analogi med redan etablerade checkar typ ''designcheck'' eller ''konsultcheck'', dvs. att samhället står för max 50 procent av kostnaden upp till en viss nivå.
Kriterierna för miljöanpassningsstödet måste vara att de åtgärder som genomförs för att miljöanpassa verksamheten skall stärka företagets konkurrenskraft. Därmed bevaras eller stärks sysselsättningen också långsiktigt i motsats till åtgärder typ kretsloppsanpassad avfallshantering. De senare är visserligen nödvändiga ur miljösynpunkt men ger inte någon långsiktig sysselsättningseffekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringsbidraget för att främja omställning i ekologiskt hållbar riktning.
Stockholm den 25 januari 1995 Sonja Fransson (s) Arne Kjörnsberg (s)