Kretsloppsanpassa avfallshanteringen!
Under senare år har stora förändringar skett i kommunernas avfallshantering. Nya och mer miljöanpassade metoder har prövats, kunskaperna om avfallsflödena har förbättrats. Olika förebyggande åtgärder, t.ex. utformning av produkter och förpackningsmaterial, har påbörjats med syfte att minska avfallsmängderna.
Den här motionen behandlar följande områden vad gäller avfall:
1. Ekonomiska styrmedel i avfallsbehandlingen 2. Utveckling av producentansvaret 3. Anpassa behandlingsmetoder efter avfallsegenskaper och lokala förutsättningar 4. Industriavfall 5. Standardisera förpackningar 6. Miljövarudeklaration 7. Metodutveckling av biologiska handlingsmetoder 8. Vatten- och avloppssystem 9. Samordnad avfallsforskning
Ekonomiska styrmedel i avfallsbehandlingen
Kommunerna har ansvar för att avfallsplaner upprättas. Av planen skall det framgå hur stora avfallsmängder som uppstår i varje kommun, hur de tas om hand, och vilka framtida planer som finns för ett bättre omhändertagande. Flertalet kommuner har upprättat avfallsplaner. Därigenom finns nu ett mycket bra planeringsunderlag, som också kan utnyttjas för att överväga vilka ekonomiska styrmedel som krävs för att komma vidare.
Problemet i dag är att de ekonomiska incitamenten för en mer avancerad behandling är svaga. Därför föreslår Vänsterpartiet att en grön avfallsavgift eller -skatt införs. SOU 1994:14, ''En avfallsfri framtid'', föreslår en avfallsskatt eller -avgift. Utredningen redovisar olika alternativ -- en nivå på ca 200 kr/ton diskuteras. Man jämför bland annat med avgiftsnivån i Danmark.
Utredningen visar också att om inga speciella undantag görs för skatteplikten så kommer det inbetalade beloppet att överstiga 2 miljarder kr om vi har samma ambitionsnivå som t.ex. Danmark.
Med enkla beräkningar i underkant kan en sådan avgift inbringa 0,5 miljarder kr om den i initialskedet läggs på en lägre nivå -- ca 50 kr/ton. Vänsterpartiet ser en sådan nivå som rimlig för att göra det möjligt för företag och avfallsproducenter att anpassa sina avfallsmängder. Vänsterpartiet föreslår att regeringen får i uppdrag att återkomma med förslag kring utformningen av en grön avfallsskatt eller -avgift enligt utredningens förslag.
I regeringens uppdrag bör också ingå hur avgiften skall konstrueras med avseende på om avfallet är sorterat eller ej, om det skall återvinnas, förbrännas eller deponeras. En regel i detta sammanhang är att osorterat avfall varken får förbrännas eller deponeras. Vidare bör begreppen osorterat respektive sorterat klaras ut.
De kommuner som i dag förlitar sig på deponering av avfall kommer att drabbas av denna skatt, men vi menar att samtidigt får dessa kommuner anledning att se över sin egen avfallshantering i linje med även tidigare riksdagsbeslut.
Fortsatt utveckling av producentansvaret
En vital del i en framtida förändrad avfallshantering är de satsningar på materialåtervinning som nu sker inom ramen för producentansvaret. Producentansvaret har medfört att tillverkaren/distributören av olika varor har fått ett ansvar med ett större utvecklingstryck på förebyggande insatser, produktutveckling, processförändring etc. Men formerna för hur producentansvaret utövas kan förbättras ytterligare.
Tidigare hade kommunerna ett renhållningsmonopol, som också omfattade delar av återvinningsverksamheten. Såväl glas- som tidningspappersinsamlingar har bedrivits av många kommuner under lång tid, men med ersättningar för glas och papper som inte täckte insamlingskostnaderna. Genom producentansvaret har näringslivet fått fysiskt och ekonomiskt ansvar för att uppnå fastställda insamlingsmål.
Paradoxen är emellertid att det gamla, av många hårt kritiserade kommunala monopolet nu har ersatts av ett privat monopol, eller rättare sagt oligopol. Endast materialbolagen (oftast ägda av de stora koncernerna i respektive bransch) har rätt att teckna avtal om vem som skall ägna sig åt insamlingsverksamheten.
Ett exempel: trots att återvinningsglas både kan exporteras, utnyttjas som råmaterial för nya glasförpackningar eller som råvara för isoleringsmaterial är det endast Svensk glasåtervinning som har rätt att sälja återvinningsglas till respektive slutanvändare. Det skulle vara bättre ur näringspolitisk synpunkt om alla som samlade in glas och kunde sälja materialet till en slutanvändare också hade rätten att göra det.
Även konkurrensverket har varit kritiskt till den nuvarande konstruktionen, men avstått från att agera hittills med tanke på lagstiftarens ambition att snabbt öka materialåtervinningen. Men i förlängningen kommer den nuvarande ordningen att motverka det övergripande syftet.
Därför vill Vänsterpartiet att det nuvarande producentansvaret för förpackningar ges en utformning som möjliggör mer marknadsmässiga förutsättningar i de olika förädlingsleden. Det var inte riksdagens mening att ersätta det kommunala monopolet med ett annat monopolliknande tillstånd.
Anpassa behandlingsmetoder efter avfallsegenskaper och lokala förutsättningar
Avfallsområdet har under lång tid utvecklats från kvittblivning till resurshushållning. Idag finns en nationell prioritering, fastställd av riksdagen, som i stort sett innebär följande:Materialmängder till deponi skall minskasÖkad materialåteranvändning, retursystem för emballage, återanvändning av byggmaterial etcÖkad materialåtervinning, inklusive utbyggd biologisk behandling av lättnedbrytbart avfallFörbränning med energiutvinning i första hand av sorterade avfallsströmmar
Biologiska behandlingsmetoder kan användas för nästan hälften av allt hushållsavfall i köket. För ett normalhushåll är det ca 3,5--4 kg per vecka. I en stad av Göteborgs storlek handlar det om närmare 60 000 ton avfall/år. Hushållsavfall är inte lämpligt att förbränna. Det innehåller närsalter som kan ersätta bl.a. konstgödning och som även kan utnyttjas för att producera biogas för t.ex. fordonsdrift.
Genom att först utnyttja detta avfall för att producera biogas och därefter utnyttja närsalterna för odling av energiråvara ökar man energiutbytet samtidigt som man får mer högvärdig energi. Detta kan åstadkommas utan att man behöver tillföra jord- eller skogsbruket mer handelsgödsel.
Den generella utvecklingen på avfallsområdet är positiv. Men ytterligare åtgärder måste vidtas för att dels minska de totala mängderna avfall, dels de mängder som deponeras. Det avfall som förbränns för energiutvinning kan vara bättre sorterat, och under en snar framtid bör sortering vara ett krav.
Biologiska behandlingsmetoder som möjliggör både ett bättre energiutnyttjande och en mer miljöanpassad avfallshantering kan byggas ut ytterligare. Avfallsförbränning med energiutnyttjande kan utvecklas till att i princip utgöra biobränslebaserad energianvändning.
Naturvårdsverket bör fastställa normer för innehållet i aska, slagg och kompost så att även dessa produkter kan återanvändas i stället för att deponeras.
Industriavfall
I dag deponeras nästan allt industriavfall trots att en del skulle kunna hanteras annorlunda. Visst avfall från industrin är mycket lämpligt att förbränna eftersom det ofta är frågan om rena biobränslefraktioner.
Vänsterpartiet tror att en miljödifferentierad avfallsavgift vad gäller industriavfall skulle vara lämplig. Det är stor skillnad på hyvelspån och asbest ur miljö- och avfallssynpunkt. Vi menar också att normer för vad industriavfall får innehålla vore bra.
Standardisera förpackningar
I kretsloppspropositionen uppställs krav för återvinning av ytterligare materialfraktioner, däribland stål, plåt och plast utöver PET-flaskorna. Vänsterpartiet anser att återvinningskrav även för andra fraktioner bör införas för att påskynda utvecklingen av nya system.
Flera utredningar har gjorts vad gäller materialåtervinning som pekar på att det för flera fraktioner är att föredra framför förbränning. Det är dock viktigt att man inte glömmer det primära målet: återanvändning. Flergångs- och refillsystem bör ytterligare undersökas och utvecklas.
Det bör vara möjligt att ha ett recirkulationssystem för t.ex. glasburkar och wellpappkartonger, så att återbruk blir intressant. Ett sådant recirkulationssystem förutsätter ett utvecklat standardiserat system.
Idag har vi ett system med återanvändning av glasflaskor för läsk, vatten, öl och vin. Vi menar att det systemet borde byggas ut och omfatta även andra stora områden. Det vi i dag säljer i konservburkar skulle kunna göras om till återanvändningsbara glasburkar, etc.
Att inte återanvända dessa burkar, flaskor m.m. på ett organiserat sätt är att slösa med resurser. Att ha återanvändningsbara förpackningar för mjölk och andra mejeriprodukter är heller ingen omöjlighet. Systemen bör även förenklas så långt som möjligt för konsumenterna.
Miljövarudeklaration
I SOU 1994:14 tar man inte bara upp det direkta avfallet och behandlingen av detta utan även andra områden kopplade till minskade avfallsmängder och ökat miljöengagemang.
Där ställs kravet på en miljövarudeklaration som skall finnas tillgänglig tillsammans med varan/produkten. Den skulle innehålla en förteckning över miljörelevanta ämnen som produkten innehåller och som har använts vid dess tillverkning samt anvisningar för avfallshantering. Vänsterpartiet menar att en miljövarudeklaration bör genomföras snarast. Konsumenterna kräver att det finns begripliga och tydliga innehållsförteckningar. Vi menar att denna typ av miljövarudeklaration även bör innehålla en transportdeklaration som visar på hur och varifrån varan transporterats. Denna miljövarudeklaration skall beskriva en varas hela kretslopp. Detta utvecklar vi i en speciell motion om konsumenter och miljö.
Vatten- och avloppssystem (VA)
I Sverige förbrukar vi internationellt sett stora mängder med vatten, vi är vana vid och gynnade av god vattentillgång. Våra reningssystem vad gäller vatten fungerar så att vi blandar stora mängder vatten från många olika förbrukare för att renas på samma ställe.
En mycket stor del av bebyggelsen är ansluten till kommunala reningsverk. Problemen vid verken är att avloppsvattnet på flera håll innehåller komponenter som försvårar behandlingen. Slammet innehåller höga halter av vissa tungmetaller och kemiska substanser. Att spåra exakta orsaker till varför sammansättningen på vattnet ser ut som den gör kan vara mycket svårt, eftersom antalet abonnenter är mycket stort och av skiftande art. På många håll läcker det in stora mängder regnvatten i ledningarna, vilket får till följd att reningsverkets kapacitet inte räcker till, utan vatten måste släppas ut orenat. I delar av äldre system finns fortfarande dagvattenledningar kopplade till avloppsnätet.
Avloppsvatten från industrier bör därför i större utsträckning behandlas separat och vi bör undersöka möjligheterna för att fakturera industrierna för kostnaderna för denna rening.
På sikt måste vi hitta alternativ till vårt vattenburna avloppssystem som är kretsloppsinriktat. Det skall vara ett slutet system där näringsämnena återförs till marken och där våra vattendrag skonas från föroreningar och onödig näringstillförsel.
Till dess finns det åtgärder som behöver genomföras: Inga utsläpp av förorenat vatten till yt- och grundvattnet. Allt vatten som förorenats skall genomgå adekvat rening. Aktiviteter som medför förorening av grundvatten måste upphöra.Behandla dagvatten lokalt. Naturens egen förmåga till rening kan användas för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD). Vattnet kan filtreras i marken om vi ser till att det finns ytor som är genomsläppliga. Vid projektering av nya bostadsområden och arbetsplatser skall sådana naturliga reningsformer samt alternativa avloppssystem övervägas, t.ex. urinseparerande toaletter.Tillämpa naturliga tekniker. Nya tekniker för behandling av mindre mängder avloppsvatten har utvecklats. Dessa måste utnyttjas i större utsträckning än i dag. Många små lösningar och vattenreningssystem kan vara bättre än ett stort.
Samordnad forskning på avfallsområdet
Trots den snabba utvecklingen på avfallsområdet finns stora behov av FoU-insatser. Olika statliga instanser, som t.ex. Naturvårdsverket, NUTEK, Avfallsforskningsrådet och i viss mån enskilda högskolor, bedriver eller stödjer ett antal FoU- projekt. Därutöver tillkommer branschorganisationer samt kommunala och regionala utvecklingsorgan.
Samordningen mellan de olika instanserna har en del brister, vilket gör FoU-verksamheten mindre effektiv. Utan att ta ställning till olika konkreta projekt eller inriktningar vore det ändå förtjänstfullt om Naturvårdsverkets avfallsenhet och kretsloppssekretariatet fick en mer samordnande roll vad gäller statens FoU-insatser på avfallsområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en avfallsskatt på ca 50 kr/ton avfall som kan beräknas ge en statlig intäkt på ca 500 000 000 kr,1
2. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med ett detaljerat förslag om utformningen av avfallsskatten utifrån förslagen i SOU 1994:14,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av producentansvaret,
4. att riksdagen beslutar att producentansvaret ges en utformning som möjliggör mer marknadsmässiga förutsättningar i återvinnings- och förädlingsleden,
5. att riksdagen hos regeringen begär att den utvecklar de biologiska behandlingsmetoderna av vissa fraktioner av avfall,
6. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag till normer för innehållet i flygaska, slagg och kompost för att underlätta kretsloppshanteringen av dessa fraktioner,
7. att riksdagen beslutar att avfallsskatten på industriavfall skall differentieras utifrån avfallets miljöpåverkan,1
8. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag på återvinningskrav för fler system/fraktioner av förpackningar/ material,
9. att riksdagen beslutar att retur- och återvinningssystem förenklas och standardiseras så långt som är möjligt för att underlätta för alla kategorier av konsumenter,
10. att riksdagen beslutar att det skall införas tydliga och begripliga miljövarudeklarationer som visar en varas miljöpåverkan under hela sitt kretslopp,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avloppsvatten från industrin skall behandlas separat och därmed även faktureras separat,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra hanteringen av va-systemen,
13. att riksdagen hos regeringen begär att den samordnar avfallsforskningen.
Stockholm den 20 januari 1995 Hanna Zetterberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Owe Hellberg (v) Lennart Beijer (v) Karl-Erik Persson (v) Jan Jennehag (v)
1 Yrkandena 1, 2 och 7 hänvisade till SkU.